Hankesuunnitelma, Päiväkoti Jätkäsaari ja Jätkäsaaren peruskoulun luokat 1-2, koulutilojen muutostyöt päiväkodiksi
Jätkäsaaren korttelitalon koulutilojen muuttamista päiväkodiksi koskevan tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunto hankesuunnitelmasta
Päätös
A
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Jätkäsaaren korttelitalon koulutilojen muuttamista päiväkodiksi koskevan tarveselvityksen (liite 1).
B
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi liitteen 2 mukaisesta, 20.5.2019 päivätystä hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja lausuu lisäksi seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti tulee varmistaa ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolellinen toteutus. Myös valaistukseen tulee kiinnittää huomiota, sillä toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyasentoja ja edistetään turvallisuutta. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.
Hanke on esitelty 25.4.2019 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle. Lausunto on huomioitu suunnittelussa (liite 3).
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunkiympäristön toimiala on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 20.5.2019 päivätystä Jätkäsaaren päiväkoti ja luokat 1–2 koulutilojen muutostyöt päiväkodiksi -hankkeen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee koulun 1–2-luokkien käytössä olleiden tilojen muuttamista päiväkodin käyttöön.
Osoitteessa Rionkatu 10 sijaitseva kohderakennus, Jätkäsaaren korttelitalo, on valmistunut vuonna 2017 päiväkoti- ja alakoulurakennukseksi. Nykyisin korttelitalo Jätkäsaaressa on päiväkodissa 130 tilapaikkaa sekä koulussa 1–2-luokkalaisia noin 200. Hankkeessa rakennus muutetaan kokonaan päiväkotikäyttöön, mikä kasvattaa päiväkodin paikkamäärää 190 tilapaikalla. Tilapaikkoja on mitoitettu noin 8 htm²/ lapsi. Hankkeen myötä päiväkoti Jätkäsaaressa voidaan tarjota varhaiskasvatusta yhteensä noin 320 lapselle.
Hankkeessa rakennukseen tehdään välttämättömät tila- ja kalustemuutokset, jotka muutos koulusta päiväkodiksi vaatii. Osittain näihin muutoksiin on varauduttu jo rakennusvaiheessa. Toteutettavat tilamuutokset ovat pääosin eteis- ja wc-tiloissa. Lisäksi kiinto- ja irtokalustusta sekä varustusta täydennetään päiväkotikäytön tarpeiden mukaiseksi. Myös piha-alueella tehdään päiväkotikäytön edellyttämät muutokset.
Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.
Jätkäsaaren alueella on tarvetta lisätiloille lapsimäärän kasvaessa
Varhaiskasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan niin, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkotiperiaatteella.
Jätkäsaari on voimakkaasti rakentuva kaupunkialue, jossa uusia päiväkotipaikkoja tullaan lähivuosina tarvitsemaan alueen lapsiperheiden määrän kasvaessa. Vuonna 2018 valmistuneen väestöennusteen mukaan Kampinmalmin peruspiirin väestön kasvu seuraavan 10 vuoden aikana on noin 800 1–6-vuotiasta lasta. Tästä noin 700 arvioidaan kohdistuvan Jätkäsaaren alueelle.
Jätkäsaaren uuden peruskoulun valmistumisen myötä korttelitalo vapautuu varhaiskasvatuksen käyttöön
Koulu siirtyy Jätkäsaaren korttelitalosta syksyllä 2019 valmistuvaan Jätkäsaaren peruskouluun, mikä vapauttaa koko rakennuksen päiväkotikäyttöön. Tämä järjestely sisältyy kaupunginvaltuuston päätökseen 2.11.2016 uuden Jätkäsaaren alueen peruskoulun perustamisesta.
Hanke lisää tilapaikkoja lähipäiväkotiin kaupunkistrategian mukaisesti
Varhaiskasvatuspalvelu on perheille arjen lähipalvelu. Hanke lisää varhaiskasvatuspaikkoja Jätkäsaaren alueella. Hankkeella taataan strategian mukaiset lähipalvelut ja tuetaan elinikäistä oppimista Jätkäsaaren alueella.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet.
Päiväkodit ovat alueen yhteisiä ja yhteisöllisyyttä mahdollistavia tiloja. Asukaskäyttö päiväkodin tiloissa toiminta-ajan ulkopuolella päiväkoti Jätkäsaaressa on mahdollista. Päiväkodin liikuntasali ja ruokala voivat palvella alueen asukkaiden iltakäytön tilatarpeita.
Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteutumisen
Tiloissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille. Tavoitteena on joustavat ja monipuoliset oppimisympäristöt sekä tilatoiminnoiltaan tehokas päiväkoti. Tilat suunnitellaan vastaamaan varhaiskasvatuksen nykyisiä toimintatapoja. Tilat suunnitellaan esteettömäksi, huomiota kiinnitetään akustiikkaan, paloturvallisuuteen, valaistukseen ja sisäilman laatuun. Rakennus täyttää terveellisyydeltään ja turvallisuudeltaan rakentamismääräysten asettamat vaatimukset.
Hankkeessa toteutetaan päiväkodille tilat, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.
Suunnittelua ohjaavat Helsingin kaupungin päiväkotien suunnitteluohjeen ’Päiväkodin käsikirjan’ periaatteet, noudatettavat rakentamisohjeet ja saadut kokemukset jo käytössä olevista päiväkoti Jätkäsaaren tiloista.
Hankkeen vaikutus tilakustannuksiin
Muutostöiden valmistumisen tavoite on 2.8.2019 alkuun mennessä, siten että toiminta on mahdollista käynnistää elokuussa koulujen alkaessa.
Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 2 640 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvio vuokrakuluista on noin 786 300 euroa vuodessa. Arvioitu vuokra tulee olemaan 24,82 €/htm²/kk, josta muutosten aiheuttamaa korotusta n. 1,19 €/htm²/kk. Vuokra on laskettu 30 vuoden poistoajalla.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin, joihin kuuluvat irtokalustaminen ja varustaminen, on varattu kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla noin 100 000 euroa. Kustannus ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Muuttokustannusarvio on noin 13 300 euroa.
Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökuntaa on kuultu ja heitä on osallistettu hankkeen suunnitteluun useissa käyttäjätapaamisissa suunnittelun kuluessa sekä tilojen, pihan että kalusteiden osalta.
Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 188, 189, 190, 191, 192, 201, 204, 206, 207, 208, 209, 210, 211 (B), 212, 214, 215, 216 ja 220 (B) §:t.
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 199, 200, 202, 203, 211 (A), 213, 217, 218, 219 ja 220 (A) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493