Hankesuunnitelma, Yläkivenrinne 6, vuokrattava väliaikainen lisätila/elementtiratkaisu koulukäyttöön

HEL 2019-006536
Asialla on uudempia käsittelyjä
22. / 211 §

Myllypuron peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunto hankesuunnitelmasta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

A

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi Myllypuron peruskoulun lisätilojen tarveselvityksen. (Liite 1)

B

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi liitteen 2 mukaisesta, 6.6.2019 päivätystä hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja lausuu lisäksi seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee kuitenkin edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti tulee varmistaa ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolellinen toteutus. Myös valaistukseen tulee kiinnittää huomiota, sillä toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia työskentelyasentoja ja edistetään turvallisuutta. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin ajan. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Hanke on esitelty 25.4.2019 kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle. Työsuojelun lausunto on huomioitu suunnittelussa (Liite 3).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 6.6.2019 päivätystä Myllypuron peruskoulun lisäpaviljonkien rakentaminen -hankkeen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee paviljonkihankkeena toteutettavia peruskoulun lisätiloja. Lisätilapaviljonki sijoitetaan osoitteeseen Yläkivenrinne 6.

Hanke toteutetaan tilaelementtiratkaisuna aikataulullisista syistä. Lisätilojen rakentaminen käynnistyy kesäkuussa 2019 ja tilat tarvitaan käyttöön 1.8.2019 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi tuoda lisäkustannuksia toimialalle.

Myllypuron peruskoulu on yhtenäinen peruskoulu, joka toimii osoitteissa Yläkiventie 4 ja 6 sijaitsevissa koulurakennuksissa. Oppilaita Myllypuron peruskoulussa on yhteensä 860 oppilasta luokka-asteilla 1-9. Yläkiventie 4:ssä sijaitsevan koulurakennuksen peruskorjaus- ja laajennushankkeen rakentamisen suunnitellaan alkavan kesällä 2020. Nyt toteutettavat lisätilat luovat joustavan oppimisympäristön noin 120:lle Myllypuron peruskoulun oppilaalle. Lisätilat palvelevat luokka-asteita 1-6. Rakennus kattaa peruskoulun lisätilantarpeen, kunnes alueen kouluikäisten määrän jyrkkä nousu tasaantuu väestöennusteen mukaan vuonna 2024.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle lapsimäärälle

Myllypuron peruskoulu tarvitsee lisäopetustilaa ala-asteikäisille lapsille. Uusimpien väestöennusteiden mukaan 7–15-vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan alueella noin 400:lla vuoteen 2024 mennessä, joista 7–12-vuotiaiden määrän kasvua on noin 250.

Perusopetuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin toimien voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä perusopetusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata lähipalveluperiaatteella mahdollisimman hyvin.

Myllypuron peruskoulun peruskorjaus- ja laajennushankkeen viivästymisen vuoksi lisätilapaviljonki tarvitaan ainakin siksi aikaa, kunnes peruskorjaus- ja laajennushanke valmistuu vuonna 2021. Mahdollisesti lisätilaa tarvitaan vielä tämänkin jälkeen vuoteen 2024 saakka. Peruskorjauksen yhteydessä tullaan purkamaan peruskoulun tontilla oleva siipirakennus, joka on kaupunkiympäristön toimialan teettämien kuntotutkimusten perusteella ollut poistettuna käytöstä. Peruskorjauksen rakentamisen ajaksi tarvitaan tämän lisäksi väistötila.

Paviljongilla varmistetaan riittävät, terveelliset ja turvalliset tilat alueen lapsille varsinaisen koulurakennuksen laajennuksen ja peruskorjauksen valmistumiseen saakka. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Strategian mukaiset ja riittävät lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Perusopetuspalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu. Perusopetuspaikkojen lisääminen vahvistaa strategian mukaisia lähipalveluja sekä tukee lasten ja nuorten arkea.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Lapset ja perheet osallistetaan koulun toiminnan suunnitteluun. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat opetussuunnitelmien toteuttamisen

Yksiköiden nykyiset tilat ovat riittämättömät kasvavalle oppilasmäärälle eivätkä ne vastaa opetussuunnitelman mukaisia toiminnallisia tavoitteita. Hankkeessa toteutetaan peruskoululle tilat, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa sekä takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Lisätilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Vuokrattavat tilat ovat laajuudeltaan 528 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 42,33 €/htm²/kk eli noin 268 203 euroa/vuosi. Vuokrasopimus tehdään viideksi vuodeksi.

Muuttokustannusarvio on noin 7 144 euroa ja käynnistämiskustannuksiin varataan 72 000 euroa, alv 0 %. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Siivouskustannusarvio on noin 10 776 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 188, 189, 190, 191, 192, 201, 204, 206, 207, 208, 209, 210, 211 (B), 212, 214, 215, 216 ja 220 (B) §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 199, 200, 202, 203, 211 (A), 213, 217, 218, 219 ja 220 (A) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493

ulla.k.manninen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. TS-lomake_Myllypuron pk paviljonki
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Hankesuunnitelma_Hankenro 2821P21152_Myllypuron pk_Lisäpaviljonkien rak_190606pdf
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Myllypuron pk lisä-ja väistötilat_työsuojelulausunto
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.