Hankesuunnitelma, Kaarelan raitti, uudisrakennus

HEL 2019-006537
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 317 §

Lausunto osoitteeseen Kaarelan raitti 1 sijoittuvasta päiväkodin ja koulun hankesuunnitelmasta, päätös ryhmäperhepäiväkoti Vuorenpeikon, päiväkotien Hakuninmaa ja Vuorilinna lakkauttamisesta sekä uuden päiväkodin perustamisesta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti:

A. Hakuninmaan ja Vuorilinnan päiväkotien sekä ryhmäperhepäiväkoti Vuorenpeikon lakkauttamisesta ja tiloista luopumisesta sekä uuden päiväkodin perustamisesta.

B. Antaa puoltavan lausunnon osoitteessa Kaarelan raitti 1 sijoittuvasta päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen uudisrakennuksen hankesuunnitelmasta. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:

Hankesuunnitelma vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen jatkosuunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Erityisesti ääneneristyksen ja -vaimennuksen huolelliseen toteutukseen ja valaistukseen tulee kiinnittää huomiota. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kiinnittää erityistä huomiota hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyteen koko prosessin ajalta. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin. Myös aikataulun pitävyydestä on huolehdittava.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Hanke on esitelty kasvatus- ja koulutustoimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle 5.9.2019. Työsuojelun lausunto otetaan huomioon jatkosuunnittelussa.

Käsittely

Esittelijä muutti esitystään niin, että "Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea" -otsikon alla toisessa kappaleessa oleva "Maunula" muutetaan "Maununnevaksi".

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa 13.6.2019 päivätystä, osoitteessa Kaarelan raitti 1 sijaitsevan päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen - hankkeen hankesuunnitelmasta. Hankesuunnitelma koskee uudisrakennushankkeena toteutettavia tiloja.

Hankkeessa toteutetaan uudisrakennus, johon suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja ala-asteen käyttöön 210 päiväkotilapselle ja 120:lle perusopetuksen oppilaalle luokka-asteella 1-2. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan.

Väestöennusteen mukaan Kannelmäen peruskoulun oppilaaksiottoalueella asuu 7-15 vuotiaita vuonna 2029 noin 2000. Määrä on noin 500 lasta suurempi kuin vuonna 2018.

Samaan aikaan 1-6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa noin 400 lapsella. Suurin osa kasvusta tapahtuu Kuninkaantammen alueella, jonne valmistuu vuonna 2022 koulu-päiväkotihanke, 250 oppilas- ja 210 päiväkotipaikkaa.

Talonrakentamisohjelmassa on Kannelmäen peruskoulun Runonlaulajantien toimipisteen laajennushanke 200 oppilaalle vuonna 2024. Päiväkoti Pelimannin korvaava uudishanke sijoittuu vuodelle 2022 ja päiväkoti Vanhaisen korvaava uudishanke vuodelle 2023, nämä lisäävät alueen varhaiskasvatuspaikkoja. Päiväkoti Pelimannin korvaava uudishanke sijoittuu vuodelle 2022, jonka yhteydessä paikat lisäntyvät nykyiseen verrattuna 20 paikkaa ja päiväkoti Vanhaisen korvaava uudishanke vuodelle 2023, joka lisää paikkoja noin 100. Yhteensä tällä hetkellä suunnitelmissa olevat kouluhankkeet lisäävät alueen 450 oppilaspaikkaa ja 350 varhaiskasvatuspaikkaa. Tulevien tilahankkeiden yhteydessä on mahdollista tarkastella paikkojen riittävyyttä.

Kannelmäki-Hakuninmaa-Maununneva alueen palvelutiloihin liittyvä alueellinen tarkastelu on tehty vuonna 2016 yhteistyössä alueen asukkaiden, opetus- ja varhaiskasvatusviraston sekä tilakeskuksen kanssa. Tuolloin tarkasteltiin alueen väestönkehitystä sekä nykyisten tilojen kuntoa. Suunnitelmia on sen jälkeen tarkasteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain.

Tarkastelun perusteella on edistetty osoitteeseen Kaarelan raitti 1 sijoittuvaa uudishanketta siten, että uusiin tiloihin siirtyvät päiväkodit Hakuninmaa ja Vuorilinna, joiden tilat vaatisivat laajaa korjausrakentamista lähivuosina. Päiväkoti Vuorilinnan kanssa samalla tontilla sijaitsee ryhmäperhepäiväkoti Vuorenpeikko, jonka paikkamäärä otetaan huomioon uudessa päiväkoti Kaarelanraitissa ja perhepäiväkodin toiminta lakkautetaan. Kannelmäen peruskoulun nykyinen Kaarelanraitin toimipiste jatkaa uusissa tiloissa niiden valmistuttua. Kaarelan raitti 1 tontilla sijaitsee paviljonkipäiväkoti, jonka toiminta jatkuu uudisrakennuksessa sen valmistuttua. Uudishankkeen myötä koulun oppilasmäärä säilyy ennallaan ja varhaiskasvatukseen saadaan noin 20 uutta paikkaa.

Suunnitellut tilat toteutetaan SR-kilpailun pohjalta, jossa edellytettiin hankkeen toteuttamista puurakenteisena ja etsittiin innovatiivisia puun käytön ratkaisuja. Kilpailuehdotuksen mukainen tilaohjelma on aineiston liitteenä. Jatkosuunnittelussa tulee tilojen tarkemmat suunnitelmat hyväksyttää kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Rakentaminen alkaa maaliskuussa 2020 ja rakennus otetaan käyttöön 1.8.2021.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkoti periaatteella.

Uudet tilat mahdollistavat lähipalveluiden järjestämisen Maunulan ja Hakuninmaan alueilla ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Uudet tilat vastaavat hyvin päiväkodin ja koulun palvelutarpeisiin alueella. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee esittämään kaupunkiympäristön toimialalle, että Kaarelanraitin uudishankkeen myötä Y-tontit, joilla nyt luovuttavat päiväkotitilat sijaitsevat, säilytetään nykyisessä käyttötarkoituksessa. Näin voidaan varautua mahdollisiin myöhemmin ilmeneviin palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille ja koululle, jossa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Päiväkodin yhteydessä on aidattu piha-alue leikkialueineen. Lisäksi ulkoiluun hyödynnetään lähialueen puistoalueita.

Uusien tilojen vaikutus tila - ja toimintakustannuksiin

Nykyisten toimitilojen, Hakuninmaan ja Vuorilinnan päiväkotien, ryhmäperhepäiväkoti Vuorenpeikon sekä Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen neliövuokrien perusteena on yhteensä 2477 htm² ja tilojen yhteenlaskettu kokonaisvuokra on noin 477 300 euroa/vuosi tänä vuonna.

Uusien tilojen neliövuokran perusteena on 2640 htm². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 32,79 euroa/m²/kk eli noin 1 038 787 euroa/vuosi kolmenkymmenen vuoden ajalle 3%:n tuottovaateella. Pääomavuokran osuus on 26,32 €/ htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus on 6,47 €/htm²/kk. Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.

Hankkeen käynnistämiskustannuksia varataan 321 000 euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Muuttokustannusarvio on noin 13 500 euroa ja siivouskustannusarvio on noin 81 400 euroa/vuosi.

Toimintakustannukset ovat tulevan hankkeen osalta arviolta 3 100 260 euroa/vuosi. Monen yksikön yhteistilat ovat kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Aikaisemmat päätökset, kuuleminen, osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatus- ja koulutustoimialan yhteistyönä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi osoitteeseen Kaarelan raitti 1 sijoittuvan päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen tarveselvityksen 28.5.2019.

Hanke on osa palveluverkkotarkastelua, joka on tehty Kannelmäen, Hakuninmaan ja Maununnevan alueella vuosina 2016-2017. Asukkaat osallistuivat palveluverkkotarkasteluun. Lisäksi suunnitelmista on keskusteltu alueen vanhemmista koostuvan ryhmän, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa vuosittain. Suunnittelun tämänhetkisestä vaiheesta ja etenemisestä laaditaan tiedote jaettavaksi alueen päiväkotien ja Kannelmäen peruskoulun vanhemmille.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa lausunnon

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan tilahanketta koskevan hankesuunnitelman lausunnon hyväksymisestä sekä Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan toimipisteiden lakkauttamisesta.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 27.06.2019 § 65

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle Kaarelan raitin päiväkodin ja Kannelmäen peruskoulun Kaarelan raitin toimipisteen 4.6.2019 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 3 300 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 15 300 000 euroa huhtikuun 2019 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen valmistelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä
tekninen johtaja
Jaakko Stauffer
Lisätiedot

Hanna Lehtiniemi, hankesuunnittelija, puhelin: 310 87723

hanna.lehtiniemi@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 08.10.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 310, 311, 312, 317 (B), 318, 320, 321, 322, 323 ja 325 §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 316, 317 (A), 324 ja 327 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 15124

sari.k.lehtonen@hel.fi

Raila Tiainen-Ala-Maunus, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 41222

raila.tiainen-ala-maunus@hel.fi

Arjariitta Heikkinen, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 71765

arjariitta.heikkinen@hel.fi

Liitteet (pdf)

2. Hankesuunnitelma 2821U20077 liitteet
3. Tilaohjelma kilpailuehdotus Puumaja
4. lpk kaarelan raitti ja alakoulu_ lausunto_050919

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.