Poikkeamispäätöshakemus, Vartiokylä tontti 433273/1, Vartiokyläntie 14, M.Jordan Oy/GoWash

HEL 2019-006808
Asialla on uudempia käsittelyjä
19. / 319 §

Vartiokylä, Vartiokyläntie/suojaviheralue, poikkeamishakemus

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 45. kaupunginosan (Vartiokylä) Vartiokyläntien ja Itäväylän välissä sijaitsevaa suojaviheralueen osaa koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 10355 seuraavasti:

  • suojaviheralueelle, jolle ei ole osoitettu rakennusoikeutta eikä rakennusaluetta rakennetaan autopesula, jonka laajuus on 580 k-m2.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti myöntää poikkeamisen määräaikaisena 26.5.2030 asti ja seuraavilla ehdoilla:

  • Suojaviheralueesta autopesulaa varten erotettavan alueen koko on enintään 1 750 m2 ja alueen sijainti on poikkeamishakemuksen liitteenä olevan asemapiirustuksen mukainen.
  • Alueen Itäväylän puoleisella laidalla nykyinen puusto tulee säilyttää. Säilytettävä puusto on suojattava rakennustöiden aikana.
  • Alueen Vartiokyläntien puoleiselle laidalle tulee toteuttaa katuun rajautuva istutusvyöhyke ja uusi puurivi.
  • Autopesulan Vartiokyläntien puoleisen julkisivun materiaali ja väritys tulee sovittaa läheiseen rakennuskantaan.
  • Rakennusluvan yhteydessä tulee esittää suunnitelma hulevesien hallinnasta riittävän laajalta alueelta. Hankkeella ei saa aiheuttaa haittaa Itäväylän hulevesien hallinnalle.
  • Alueen toteutuksessa ja käytössä tulee varautua siihen, että Itäväylän katualue laajenee noin 2 m nykyisen suojaviheralueen/vuokra-alueen puolelle.
  • Pesularakennus tulee toteuttaa siten, että tähän päätökseen liitetyn meluselvityksen mukaiset pesulalaitteiden viereisille asuntotonteille aiheuttamat melutasot eivät ylity.

Hakija

********** GoWash (jättöpäivämäärä 12.6.2019)

Rakennuspaikka

45. kaupunginosa (Vartiokylä), määräala suojaviheralueesta, joka sijaitsee Itäväylän ja Vartiokyläntien välissä Vartiokyläntien ja Kamomillatien risteyksen kohdalla.

Hakemus

Hakija hakee lupaa autopesula (580 k-m2) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta 10355 siten, että autopesula sijoittuu suojaviheralueelle, jossa ei ole rakennusoikeutta eikä rakennusaluetta

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että paikalla on aikaisemmin sijainnut henkilöautojen myyntipiste.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 2.2.1998 vahvistettu asemakaava nro 10355. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on suojaviheraluetta (EV).

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A1. Viereinen Itäväylä on osoitettu kaupunkibulevardiksi, jossa on varaus pikaraitiotielle.

Alue on nykytilanteessa pääosin avonaista, päällystämätöntä kenttää, jonka laitamilla on puustoa ja muuta kasvillisuutta.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (23.10.2020). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei ole esitetty. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helen Oy:ltä, Helen Sähköverkolta ja pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos toteaa kannanotossan (18.11.2019), että hätätilanteessa oikean kohteen löytämiseksi ja avun nopean saamisen turvaamiseksi pesuhallilla on oltava oma osoitteensa.

Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska huoltamotoiminta sopii alueelle sijaintinsa johdosta. Autopesulaa varten suunniteltu suojaviheralueen osa on nykytilanteessa pääosin istuttamatonta eikä hankkeen toteuttamiseksi ole tarvetta poistaa maisemallisesti merkittävää kasvillisuutta. Hakija on kuulemisen jälkeen teettänyt kohteesta meluselvityksen (Helimäki Akustikot, 30.3.2020), jonka mukaan pesulalaitteet pesulinjan ovien ollessa auki eivät aiheuta ohjearvoja ylittäviä melutasoja viereisten asuintalojen piha-alueilla.

Poikkeamisen määräaikaisuuden perusteena on varautuminen yleiskaavan mukaiseen Itäväylän bulevardisointiin, johon liittyy Itäväylän liikennealueen muutoksia ja todennäköisiä viereisten alueiden maankäytön muutoksia. Yleiskaavan toteuttamisohjelmassa (Kylk 12.12.2017) Itäväylän itäisen osan bulevardisointi sijoittuu asemakaavojen hyväksymisen ja toteuttamisen osalta 2030- ja 2040-luvuille. Asetettujen ehtojen perusteina ovat hankkeen riittävän laadukas sovittaminen ympäristöönsä ja aiheutuvien haittojen minimointi. Itäväylän katualueen mahdolliseen laajenemiseen liittyvän ehdon perusteena on varautuminen Itäväylän liikennetekniseen bulevardisointiin jo ennen viereisten alueiden maankäytön muutoksia.

Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. 15a kohta

Rakennusvalvontataksa 2020, 8 §

Maksu

1 500 euroa

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 05.06.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 317 (Kohdan B osalta), 319 (Maksun osalta), 320 ja 321 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 319 §.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Mikko Näveri, arkkitehti, puhelin: 09 310 37331

mikko.naveri@hel.fi