Perussopimuksen muuttaminen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen
Päätös
Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän perussopimuksen muuttamisen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit ovat vuonna 2009 sopineet Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän perustamisesta. Kuntayhtymä toimii pääkaupunkiseudun kuntien jätehuoltoa ja joukkoliikennettä koskevasta yhteistoiminnasta annetun lain (829/2009) 2 §:ssä tarkoitettuna kuntayhtymänä.
Jäsenkunnat ovat kuntayhtymän perussopimuksella sopineet kuntayhtymän toimintaan ja hallintoon liittyvistä keskeisistä asioista kuntalain mukaisesti.
Perussopimuksen muuttaminen
Uusi kuntalaki (410/2015) tuli voimaan 1.5.2015. Lain kuntien yhteistoimintaa koskevat säännökset poikkeavat joiltakin osin aiemmin, vuoden 1995 kuntalain säännöksistä. Uuden kuntalain 147 §:n siirtymäsäännöksen mukaan kuntayhtymien perussopimukset on saatettava kuntalain 8 luvussa säädetyn mukaisiksi vuoden 2019 loppuun mennessä.
HSY:n hallitus käsitteli kokouksessaan 14.6.2019 HSY:n perussopimuksen muuttamista (§ 61) ja päätti lähettää ehdotuksen perussopimuksen muuttamisesta jäsenkunnille käsiteltäväksi.
Perussopimuksen muuttamista on valmisteltu HSY:n ja sen jäsenkuntien kesken. Perussopimukseen on muun muassa lisätty kuntalain edellyttämät määräykset
- alijäämän kattamisesta,
- talouden ja toiminnan seurantajärjestelmästä ja
- raportoinnista jäsenkunnille.
Mallina perussopimuksen ehtojen muotoilussa on käytetty Kuntaliiton vuonna 2016 julkaistua perussopimusmallia.
Lisäksi perussopimukseen on tehty tarkennuksia, joilla sopimus on saatettu vastaamaan nykytilannetta
- kuntayhtymän tehtävien,
- yhtymäkokouksissa käsiteltävien asioiden ja
- lausuntomenettelyn osalta.
Lisäksi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän perussopimusta vastaavasti HSY:n hallituksen toimikaudeksi muutetaan neljä vuotta ja tarkastuslautakunnan jäsenten lukumääräksi puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi enintään kolme jäsentä.
Perussopimukseen on myös lisätty määräykset kuntayhtymän tiedonantovelvollisuudesta jäsenkaupunkien kaupunginhallituksille sekä määräykset kuntayhtymän yhteistyömenettelystä ja konserniohjeesta.
Perussopimukseen tehtävät muutokset näkyvät liitteessä 2 siten, että tehtävät poistot on merkitty punaisella fontilla ja muut muutokset sinisellä fontilla.
Täytäntöönpano
Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy sille tehdyn esityksen ja muut HSY:n jäsenkunnat hyväksyvät omalta osaltaan perussopimuksen muutokset liitteenä olevan luonnoksen mukaisena, kaupunginhallitus tulee täytäntöönpanopäätöksessään kehottamaan kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosastoa allekirjoittamaan kaupungin puolesta luonnoksen mukaisen perussopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.
Lopuksi
Kuntalain 55 §:n mukaan kuntayhtymän perussopimuksen hyväksyy valtuusto.
HSY:n perussopimuksen 26 §:n mukaan perussopimusta voidaan muuttaa, jos vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta. Ehdotuksen perussopimuksen muuttamisesta valmistelee kuntayhtymän hallitus ja se on hyväksyttävä jäsenkuntien valtuustoissa.
Kaupunginhallitus 05.08.2019 § 496
Esitys
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän perussopimuksen muuttamisen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti.
Esittelijä
Lisätiedot
Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 310 36445
Päätös tullut nähtäväksi 12.09.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, jolla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 09 310 36445