Vahingonkorvaus, autovaurio, 3.6.2019, Alppikylän päiväkodin parkkipaikka

HEL 2019-007083
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 185
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen auton vahingoittumisesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 18.6.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa korvausvaatimuksen autovauriosta. Auto oli 3.6.2019 noin klo 10 aikoihin parkkeerattuna päiväkodin henkilökunnalle tarkoitetussa parkkipaikassa. Yksi lapsista heitti kiven auton tuulilasiin, minkä seurauksena lasissa on jälki, josta lähtee säröt (valokuvat liitteenä). Auton tuulilasi on uusittava. Autossa ei ole ilkivaltavakuutusta, eikä asiakkaalla ole vastuuvakuutusta kotivakuutuksessaan. Päiväkodin henkilökunta ei jätä autojaan parkkipaikalle, koska siinä on tämän kaltaisen tapahtuman vaara. Korjauskustannusarvio peruslasin asennuksesta on 275 euroa (tosite).

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä saadun selvityksen mukaan auto oli parkkeerattuna henkilökunnan parkkipaikalle eli vahinko tapahtui työpäivän aikana. Tieto vahingosta tuli saman tien. Selvityksen mukaan vahinkotilanne ei johtunut henkilöstön tai valvonnan puutteesta. Kasvattaja oli ollut lapsen vieressä, kun lapsi oli heittänyt yhtäkkiä leikeissään olleen kiven autoa kohden. Parkkipaikka on hankala, koska se on sijoitettu leikkipihan viereen ja sitä rajaa vain kolmilanka-aita, jonka välistä helposti kivet ja lelut menevät. Tapahtunutta on käsitelty kiveä heittäneet lapsen vanhemman kanssa ja selvitetty vanhemman vakuutustilannetta ja -halukkuutta.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Lähtökohtana on, että vahingonkorvausvastuu koskee kaikenikäisiä lapsia. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Saadun selvityksen perusteella päiväkodin henkilökunta ei ole laiminlyönyt valvontavelvollisuuttansa ja valvovaa henkilökuntaa on ollut riittävästi suhteessa lapsimäärään. Työntekijä oli ollut lapsen vierellä, mistä huolimatta lapsi ehti heittämään hiekkaa autoa kohden. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.

Päätös tullut nähtäväksi 10.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö