Toivomusponsi, luonnon ja lintujen pesimisrauhan turvaaminen itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelmassa

HEL 2019-007430
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 651 §

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Kaisa Hernbergin toivomusponnesta koskien selvittää mahdollisuudet painottaa itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelmassa saaristoluontoa ja linnuston pesimärauhaa

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Helsingin Itäisen saariston asemakaava hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 10.10.2017. Hyväksyessään asemakaavaesityksen lautakunta edellytti, että alueelle laaditaan kaava-alueen kaupungin maita koskeva hoito- ja kehittämissuunnitelma, jossa linjataan alueen luonnonsuojelun sekä retkeilyn periaatteet ja jossa varmistetaan metsäluonnon monimuotoisuuden ja lintujen pesintärauhan turvaaminen myös käytännössä.

Helsingin kaupunki omistaa Itäisessä saaristossa 19 saarta ja luotoa, maa-alueita Villingin ja Pikku Niinisaaren saarissa sekä toimii yhteisomisteisissa saarissa osaomistajana. Hoito- ja kehittämissuunnitelma on laadittu näihin saariin.

Itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelman teko aloitettiin saarten kategorisoinnilla. Saaret jaoteltiin niiden luonteen, nykyisen käytön ja toivotun tulevaisuuskuvan mukaan. Hoito- ja kehittämissuunnitelman laatiminen on ollut tasapainoilua luontoarvojen ja virkistyskäytön välillä. Luonnoltaan herkille saarille ei osoiteta toimintoja saaristoluonnon ja/tai linnuston säilymiseksi ja pesimärauhan turvaamiseksi. Tällaisia saaria ja luotoja on Helsingin omistamista saarista kymmenen: Huomenlahja, Pitkärivi, Pihlajaluodonkupu, Kajuuttaluodot, Rate, Itäisen Villaluodon eteläluoto, Nuottakari, Kutusärkkä, Välikarit ja Tupsu. Tämän lisäksi yhteisomistuksessa olevat Kuminapaasi, Kärkipaasi, Tiirapaasi, Viklaskivi, Villinginluoto, Niinisaarenkarit ja Vesiluodot kuuluvat samaan ryhmään.

Rajoitetun käytön saarten osuus osoittaa, että luontoarvojen säilyttäminen on ollut hoito- ja kehittämissuunnitelman kärkitavoitteita. Hoito- ja kehittämissuunnitelman toimenpiteet näille saarille ja luodoille ovat lähinnä vieraslajitorjuntaa (kasvit, pienpedot). Erityisesti kurtturuusun torjuntaa tehostetaan ja pienpetojen, kuten minkin, poistoa jatketaan linnustollisesti arvokkailla saarilla ja luodoilla. Tarvittaessa saariin merkitään maihinnousukylttejä lintujen pesintärauhan turvaamiseksi.

Virkistyskäyttöä edistetään asemakaavassa osoitetuilla saarilla ja alueilla yhteensä seitsemässä saaressa: Malkasaari, Pikku-Niinisaari, Pihlajaluoto, Kotiluoto, Pohjoinen, Läntinen ja Itäinen Villaluoto sekä Villingissä joillain alueilla. Näillä saarilla arvokkaita luontokohteita suojataan tiedotuksen, kulunohjauksen, opastuksen ja aitaamisen keinoin. Metsissä ja metsäisillä alueilla suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen on hoidon keskeisin tavoite. Hoito on pääosin yksittäisten puiden poistoa tarpeen vaatiessa.

Hoito- ja kehittämissuunnitelman luonnos valmistuu kevään 2020 aikana.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Toivomusponsi

Valtuutettu Kaisa Hernberg on tehnyt 19.6.2019 seuraavan toivomusponnen:

"Toivomusponnen allekirjoittanut on sitä mieltä, että onko mahdollista painottaa valmisteilla olevassa Itäisen saariston hoito- ja kehittämissuunnitelmassa erityisesti saaristoluontoa ja linnuston pesimärauhaa turvaavia konkreettisia toimia."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 20.12.2019 mennessä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.12.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Niina Strengell, maisema-arkkitehti: 09 310 37072

niina.strengell@hel.fi