Puistosuunnitelma, Ilveskorvenpuisto, Vuosaari, nro VIO 6030/1

HEL 2019-008401
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 328 §

Ilveskorvenpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Vuosaari

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Ilveskorvenpuiston puistosuunnitelman VIO 6030/1.

Kaupunkiympäristölautakunta korostaa hyväksyessään puistosuunnitelman sitä lähtökohtaa, että puiston nykyiset hyväkuntoiset suurikokoiset puut, erityisesti havupuut säilytetään ja puiston kehittämistä jatketaan tästä lähtökohdasta.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Camilla Lindroth-Vanhala. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Nuutti Hyttinen: Kaupunkiympäristölautakunta korostaa hyväksyessään puistosuunnitelman sitä lähtökohtaa, että puiston nykyiset hyväkuntoiset suurikokoiset puut, erityisesti havupuut säilytetään ja puiston kehittämistä jatketaan tästä lähtökohdasta.

Kannattaja: Atte Kaleva

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Nuutti Hyttisen vastaehdotuksen mukaisesti muutettuna

Jaa-äänet: 5
Sirpa Asko-Seljavaara, Amanda Pasanen, Risto Rautava, Laura Rissanen, Anni Sinnemäki

Ei-äänet: 7
Mia Haglund, Nuutti Hyttinen, Atte Kaleva, Antti Koskela, Noora Laak, Jape Lovén, Tuomas Rantanen

Tyhjä: 1
Mikko Särelä

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Nuutti Hyttisen vastaehdotuksen äänin 7-5 (1 tyhjä).

Katso äänestystulos taulukkona

Äänestys 1

Jaa: Esityksen mukaan

Ei: Kaupunkiympäristölautakunta korostaa hyväksyessään puistosuunnitelman sitä lähtökohtaa, että puiston nykyiset hyväkuntoiset suurikokoiset puut, erityisesti havupuut säilytetään ja puiston kehittämistä jatketaan tästä lähtökohdasta.

Jäsen Valtuustoryhmä
Asko-Seljavaara, Sirpa Kokoomuksen valtuustoryhmä
Pasanen, Amanda Vihreä valtuustoryhmä
Rautava, Risto Kokoomuksen valtuustoryhmä
Rissanen, Laura Kokoomuksen valtuustoryhmä
Sinnemäki, Anni Vihreä valtuustoryhmä
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Haglund, Mia Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Hyttinen, Nuutti Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Kaleva, Atte Kokoomuksen valtuustoryhmä
Koskela, Antti Ei valtuustoryhmää
Laak, Noora Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Lovén, Jape Ei valtuustoryhmää
Rantanen, Tuomas Vihreä valtuustoryhmä
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Särelä, Mikko Ei valtuustoryhmää
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Sulje
Äänestystulos valtuustoryhmittäin
Valtuustoryhmä Jaa Ei Tyhjä Poissa
Kokoomuksen valtuustoryhmä 3 1 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 2 1 0 0
Ei valtuustoryhmää 0 2 1 0
Perussuomalaisten valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 0 2 0 0
Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Ilveskorvenpuiston puistosuunnitelman VIO 6030/1.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena oleva Ilveskorvenpuisto rajautuu pohjoisessa Mustalahdentiehen, lännessä Kallvikintiehen, etelässä Kivisaarentien kerrostalotontteihin ja idässä Vuosaaren pohjoisen ostoskeskuksen tonttiin, suunnitelmapiirustukset nro VIO 6030/1 ja VIO 6030/2 (liite 2 ja 3). Suunnittelualueen pinta-ala on noin 3,9 hehtaaria, sisältäen puiston keskellä sijaitsevan lammen. Alue on merkitty voimassaolevassa asemakaavassa puistoksi (VP) ja vesialueeksi (W). Havainnekuva on liitteenä 5.

Puisto rakennettiin 1960-luvulla Kangaslammen ympärille. Puistoon on tehty erilaisia muutoksia vuosikymmenten aikana, mm. lisätty leikkipaikka sekä kaksi laituria. Nykyisin puiston yleisilme on kulunut ja kalustus, varustus ja osittain myös kasvillisuus ovat uudistamisen tarpeessa.

Peruskorjauksen tavoitteena on kaupunkikuvallisesti laadukas, toimiva ja viihtyisä kaupunkipuisto. Puiston oleskelu- ja leikkipaikkoja uudistetaan, toimintoja monipuolistetaan ja kulkuyhteyksiä parannetaan. Puiston historiallisia arvoja kunnioitetaan ja kerrokselliset lähtökohdat huomioidaan.

Suunnitelman sisältö

Ilveskorvenpuiston toiminnalliset alueet sijoittuvat jatkossakin lammen ja ostoskeskuksen tontin väliselle alueelle, nyt entistä monipuolisempina. Aluetta halkoo puistoaukio, jolta nousee leveitä oleskeluun soveltuvia tasanteita ja penkkejä sekä istutuksia. Puistoaukion molemmin puolin on sijoitettu erilaiset toiminnalliset alueet. Leikkipaikka uusitaan kauttaaltaan ja siirretään nykysijainnistaan aukion eteläpuolelle, jolloin se on etäämmällä liikennealueista. Leikkipaikan vanhalle paikalle sijoitetaan toimintoja kaikenikäisille: maatrampoliineja, pingispöytiä, polkulaitteita sekä parkour-välineitä.

Lammen länsipuolta elävöitetään muuttamalla puistossa sijainnut bussien kääntöpaikka uudeksi sisääntuloaukioksi Kallvikintieltä. Suunnitelma ottaa huomioon suunnitteilla olevan kaavamuutoksen, joka mahdollistaisi pienen kahvilarakennuksen sijoittamisen kulmaukseen. Aukiolta tehdään uusi esteetön käytäväyhteys lammen rantaan. Lammen länsipuolelle sijoitetaan myös kuntoilupiste sekä istutusalueet, joista osa toimii myös hulevesirakenteina. Puiston uusien istutusten suunnittelussa pyritään monimuotoisuuteen käyttäen myös 1960- ja 70-luvuille tyypillisiä kasvilajeja. Kallvikintien reunavyöhykettä loivennetaan, jotta sen hoitotasoa voidaan parantaa. Loivennuksen myötä puusto harvenee, jolloin myös näkymiä lammelle avautuu enemmän.

Lampeen esitetään kolmea erilaista laiturirakennetta, joilta avautuu mahdollisuus veden ääreen pääsyyn entistä paremmin. Lampeen suunnitellaan myös suihkulähde, joka parantaa lammen veden kiertoa.

Lampi kunnostetaan ennen muun puiston peruskorjausta imuruoppausmenetelmällä. Lisäksi lampeen ohjataan suodatettuja lisähulevesiä nykyistä laajemmalta valuma-alueelta tekemällä muutoksia nykyisen hulevesiverkoston purkusuuntiin. Lammen kunnostuksen tavoitteena on veden laadun parantaminen ja lammen umpeenkasvun ehkäiseminen. Kunnostustoimenpiteillä on mahdollista saavuttaa pitkäaikainen parannus lammen tilaan. Lammen ruoppauksen seurauksena kirkastuva vesi mahdollistaa monipuolisemman vesikasvilajiston nyt vahvoina massaesiintyminä kasvavan karvalehden tilalle ja lisäksi. Lampea talvisin vaivanneiden happiongelmien voi odottaa väistyvän, mikä lisää pohjaeläinten elinympäristön monimuotoistumista ja suurempaa laji- ja yksilömäärää. Lammen kunnostamiseksi on selvitetty ja vertailtu eri vaihtoehtoja sekä laadittu limnologinen tarkastelu, jotka löytyvät kokonaisuudessaan liitteestä 6.

Kangaslammen eteläpuolella sijaitseva suoalue on määritelty uhanalaiseksi luontotyypiksi. Suota hoidetaan avoimena ja sille rakennetaan pitkospuut kulun ohjaamiseksi.

Puiston pääreiteille tehdään käytävävalaistus ja toiminnalliset alueet valaistaan. Lampea ympäröivien puiden kohdevalaistus päivitetään. Pääkäytävät suunnitellaan esteettömiksi.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 11953 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Ilveskorvenpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä 8.1.-22.1.2020 välisen ajan Kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, osoitteessa Sörnäistenkatu 1 sekä verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat). Suunnitelmaluonnosta koskeva asukastilaisuus pidettiin 14.1.2020 klo 17:30 -19:00 Vuosaaren lukiolla.

Suunnitelmaehdotuksen esillä olosta ilmoitettiin kirjeitse suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille, haltijoille ja päiväkodille sekä sähköpostilla kaupunginosayhdistyksille sekä lehti-ilmoituksella. Mahdolliset kommentit suunnitelmaluonnoksiin pyydettiin toimittamaan 22.1.2020 mennessä.

Suullista palautetta saatiin yleisötilaisuudessa runsaasti. Sähköpostitse saatiin kuusi palautetta. Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 4.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelmassa käsiteltävä kokonaispinta-ala on 3,9 ha. Pinta-alaan kuuluu Ilveskorvenpuiston puistoalue (VP) sekä Kangaslammen vesialue (W).

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 2 380 000 euroa eli noin 61 euroa/m² (alv 0%). Arvio sisältää imuruoppauksen kustannukset, jotka ovat noin 600 000 euroa sisältäen työmaa- ja tilaajatehtävät.

Ilveskorvenpuiston toiminnalliset alueet kuuluvat hoitoluokkaan A2. Kallvikintien puoleisen reunan hoitoluokkaa nostetaan C1.1:stä A3:ksi. Suoaluetta hoidetaan avoimena, hoitoluokka B3. Puiston eteläosan mäntyvaltaisia rinnealueita hoidetaan hoitoluokan C1.1 mukaan.

Puistoalueen uudet vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 51 000 euroa eli 1,31 euroa/m² (alv 0%). Ylläpitokustannukset nousevat hieman nykyisistä.

Puiston rakentamiseen on varauduttu taloussuunnitelmassa. Puiston kunnostus aloitetaan imuruoppauksella, joka on tarkoitus tehdä 2022-2023. Puiston rakentaminen aloitetaan ruoppauksen jälkeen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 26.05.2020 § 312

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 10.06.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth-vanhala@hel.fi