Oikaisuvaatimus, rakennuslupapäätös

HEL 2019-009256
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 227 §

Oikaisuvaatimus, rakennuslupapäätös 9.7.2019 § 387

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti itäpäädyn porrashuoneen leventämistä 1200 mm:iin koskevalta osin hyväksyä Lauttasaaren Vapaaehtoinen Palokunta ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen rakennuslupapäätöksestä 9.7.2019 § 387. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä oikaisuvaatimuksen muilta osin.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Päätös pannaan julki ilmoitustaululle samana päivänä, kuin jaoston pöytäkirja asetetaan nähtäville kaupungin verkkosivuille.

Oikaisuvaatimuksen alainen päätös

Rakennusvalvontapalvelujen rakennusmestari on päätöksellään 9.7.2019 § 387 Lauttasaaren Vapaaehtoinen Palokunta ry:n hakemuksesta myöntänyt rakennusluvan osoitteessa Tallbergin puistotie 10 (91-31-107-11) käyttötarkoituksen muutokselle kokous- ja oleskelutiloista päiväkodiksi.

Hakemuksessa todetaan, että tilat ovat olleen päiväkotikäytössä jo vuodesta 1975, vaikkei rakennuslupaa käyttötarkoituksen muuttamiselle olekaan haettu.

Oikaisuvaatimus 24.7.2019

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii poistettavaksi rakennuslupapäätöksen määräykset koskien uutta porrasta 1.-kerroksen tiloihin sekä määräystä rakennuksen itäpäädyn porrashuoneen leventämiseksi 1200 millimetriin lakiin perustumattomina. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan käyttötarkoituksen muutos ei vaaranna rakennuksen käyttäjien turvallisuutta eivätkä heidän terveydelliset olonsa heikenny. Tarkemmat perustelut on esitetty oikaisuvaatimuksen liitteenä toimitetussa liitteessä.

L2 Paloturvallisuus Oy:n laatimassa liitteessä todetaan seuraavaa lupamääräyksestä ”päiväkodin ensimmäisen kerroksen ryhmähuoneesta eteläpuoleiselle ikkunaseinälle on rakennettava poistumistieovi ja ovelta poistumistieporras maantasolle 1.10.2019 mennessä”:

Kyseisen lupamääräyksen perusteluja ei ole ilmoitettu. Lupamääräyksen sisällöstä päätellen sen perusteena on nykyisen paloasetuksen pykälä 33§, joka määrittää, että ”rakennuksen jokaiselta poistumisalueelta, jossa muutoin kuin tilapäisesti oleskelee tai työskentelee henkilöitä, on oltava vähintään taulukon 11 mukainen lukumäärä toisistaan riippumattomia, erillisiä ja tarkoitukseen sopivia uloskäytäviä”. Taulukon 11 mukaan kyseessä olevassa tilassa tulisi olla kaksi uloskäyntiä, joka toteutuu päiväkodin tilojen osalta, koska päiväkodin 1.- ja 2.kerroksen tilat muodostavat yhden poistumisalueen. Tilat ovat samaa palo-osastoa, samaa ilmatilaa ja saman haltijan käytössä. Tilat ovat myös pieniä ja niissä on vähäinen henkilömäärä (20 ja 30 henkilöä). 1. kerroksesta on mahdollista poistua suoraan uloskäytävään tai toista poistumisreittiä 2. kerroksen tilojen kautta. Näiden lisäksi tilassa on suuret ikkunat, joista voi tarvittaessa tehdä hätäpoistumisen. L2 Paloturvallisuus Oy katsoo, että päiväkodin tiloista on hyvät poistumismahdollisuudet ilman lupamääräysten toteuttamista.

Liitteessä todetaan seuraavaa lupamääräyksestä ”itäpäädyn poistumistieportaan uloskäytävä levennettävä 1200mm leveäksi”:

Yllä mainitun lupamääräyksen perusteet ja tavoitteet jäävät epäselväksi, koska määräykselle ei ole esitetty mitään perusteita. L2 Paloturvallisuus Oy katsoo, että määräys on kohtuuton ja tarpeeton, koska itäpäädyn porrashuone ja sen palvelema alue eivät ole lupa-alueella. Lisäksi itäpäädyn poistumistieporras on betonirakenteinen eikä sitä voi leventää purkamatta rakennuksen koko itäpäätyä. Itäpäädyn porras johtaa voimistelusalista, jossa on länsipäässä kaksi muutakin poistumistietä, joiden ovat 1000mm ja 1200mm. Mitään tarvetta laajentaa itäpäädyn portaikkoa ei ole.

Sovellettavat oikeusohjeet

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

14 §:
[…]P1- ja P2-paloluokan rakennuksen eri kerrokset, kellarikerrokset ja ullakko sekä P3-paloluokan useampaa kuin yhtä asuinhuoneistoa palvelevat kellarikerrokset on muodostettava eri palo-osastoiksi (kerrososastointi).[…]

33 §:
Rakennuksen jokaiselta poistumisalueelta, jossa muutoin kuin tilapäisesti oleskelee tai työskentelee henkilöitä, on oltava vähintään taulukon 11 mukainen lukumäärä toisistaan riippumattomia, erillisiä ja tarkoitukseen sopivia uloskäytäviä. […] Yhtä uloskäytävää voidaan pitää riittävänä, jos tästä ei ole vaaraa henkilöturvallisuudelle, myös yksikerroksisessa:
1) majoitusrakennuksessa, jonka huoneisiin kuljetaan suoraan ulkoa;
2) enintään kymmenelle hoidettavalle tarkoitetussa hoitolaitoksessa;
3) pienessä kokoontumis- ja liiketilassa. […]

34 §:
[…]
Jos samaan uloskäytävään liittyy useita poistumisalueita, uloskäytävän leveys on mitoitettava henkilömäärältään suurimman poistumisalueen mukaan. Uloskäytävän leveyden on oltava vähintään 1 200 millimetriä ja uloskäytävän korkeuden on oltava vähintään 2 100 millimetriä. Edellä mainitusta poiketen, kuitenkin: 1) poistumisalueella, jonka henkilömäärä on enintään 60, voi toinen uloskäytävä olla vähintään 900 millimetrin levyinen […]
Uloskäytävään johtavan sisäisen käytävän leveys määrätään kuten uloskäytävän leveys käytävää kulkevan henkilömäärän mukaan.

Perustelumuistio ympäristöministeriön asetukseen rakennusten paloturvallisuudesta 33 §:
[…]
Kahden uloskäytävän vaihtoehtona mahdollistettaisiin rajatuissa käyttötarkoituksissa ja porrashuoneen korkeuksissa yhden uloskäytävän käyttö, kun rakennus on varustettu varatiellä tai tarkoitukseen sopivalla automaattisella sammutuslaitteistolla. Tämä koskisi tapauksia, joissa poistumisalueen käyttötarkoituksena on asunto tai, korkeudesta riippuen, pienehkö työpaikka- tuotanto- tai varastotila, joiden poistumisalueen koko saisi olla enintään 300 m2. […]

Päätöksen perustelut

Kyseessä olevassa rakennuksessa toimii kaksi päiväkotia päällekkäisissä tiloissa. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva rakennuslupapäätös koskee kolmikerroksisen rakennuksen 1.- ja 2. kerroksissa toimivaa päiväkotia, joiden tilat ovat yhteensä 205 m2. Kolmannessa kerroksessa toimiva päiväkoti, jonka tilat ovat 138 m2, on saanut rakennusluvan viranhaltijapäätöksellä 2.7.2019 § 357. Yhteensä päiväkotitiloja on siis 343 m2. Kummankin luvan yhteydessä toimitettujen paloteknisten suunnitelmien mukaan päiväkotitilojen yhteenlaskettu enimmäishenkilömäärä on 80 henkilöä.

Ensimmäinen kerros

Ympäristöministeriön asetuksen rakennusten paloturvallisuudesta mukaan (myöh. paloasetus) lähtökohtana on kaksi uloskäytävää. Päiväkodeissa ei voida pitää yhtä uloskäytävää riittävänä henkilöturvallisuuden vaarantumatta. Nykyisellään tilassa on ikkuna, joka toimii varatienä, joka ei kuitenkaan korvaa henkilöturvallisuuden kannalta toista uloskäytävää.

Ensimmäisen kerroksen tiloista on yksi uloskäytävä pääoven (1900mm) kautta. Tilasta tulisi olla myös toinen uloskäytävä. Paloasetuksen perustelumuistion mukaan monikerroksisen palo-osaston eri kerrokset kuuluvat pääsääntöisesti eri poistumisalueisiin. Eri kerroksessa voi toisen tason poistumisalueeseen liittyvänä olla vain tiloja, joissa ei oleilla pysyvästi (pois lukien asunnot). Uloskäytävään johtavaan kulkureittiin voi kuulua eri tasojen välinen porras vain, jos mainitut tasot kuuluvat samaan poistumisalueeseen. Reitti ei myöskään johda ulos maanpinnalle eikä muulle palon sattuessa turvalliselle paikalle. Näin ollen tilojen saattamiseksi paloturvallisuusasetuksen mukaisiksi lupamääräys toisen poistumistieoven rakentamiseksi on perusteltu.

Näin ollen oikaisuvaatimus hylätään toisen poistumistieoven rakentamista koskevan vaatimuksen osalta.

Toinen kerros

Toisen kerroksen osalta kahden uloskäytävän vaatimus täyttyy oikaisuvaatimuksen kohteena olevan lupapäätöksessä hyväksytyissä pääpiirustuksissa. Yksi uloskäytävä on yksi uloskäytävä on toisesta huoneesta palo-oven kautta osastoituun portaikkoon (1000mm), toinen uloskäytävä on voimistelusaliin (1200mm), joka on eri palo-osastoa kuin päiväkotitilat. Näiden lisäksi poistumisturvallisuutta parantaa myös käynti suoraan päiväkotitilasta lähtevään portaikkoon (1900mm). Tästä johtuen rakennuksen itäpäädyn porrashuoneen ovien leventäminen ei ole tarpeen säännösten täyttämiseksi.

Näin ollen toisen kerroksen osalta pääpiirustuksissa osoitetut poistumisratkaisut täyttävät maankäyttö- ja rakennuslain ja sen nojalla annettujen säännöksien vaatimukset. Oikaisuvaatimus hyväksytään itäpäädyn porrashuoneen leventämistä koskevan vaatimuksen osalta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.11.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös

Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista

Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • kunnan jäsen
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

va. yksikön päällikkö
Salla Mustonen

Lisätietojen antaja

Sara Rintamo, vs. rakennuslakimies, puhelin: +358 9 310 26485

sara.rintamo@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus
2. Liite oikaisuvaatimukseen-Hakokorpi, ahjo
3. Päiväkodit palotekninensuunnitelma
4. Rakennuslupapäätös 31-1686-19-D

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.