Tutkimuslupa, RE-DEFINE Refugee Emergency: DEFining and Implementing Novel Evidence-based psychosocial interventions

HEL 2019-009932
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 54

Päätös tutkimusluvan myöntämisestä HEL 2019-009932

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti myöntää tutkimusluvan ********** päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevillä ehdoilla. Tutkimuslupapäätös on voimassa 31.12.2020 saakka.

Päätöksen perustelut

********** on hakenut tutkimuslupaa liittyen tutkimushankkeeseen. Kyseessä on tutkimushanke, jota Turun yliopiston hoitotieteen laitos johtaa Suomessa tehtävän tutkimuksen osalta. Tutkimus toteutetaan samanaikaisesti seitsemässä eri maassa. Tavoitteena on arvioida Maailman terveysjärjestön (WHO) Self Help Plus-ohjelman vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta mielenterveyshäiriöiden ehkäisemiseksi. Self Help Plus-ohjelma on ohjattu itseapumenetelmä, joka on kehitetty vastaamaan humanitaarisiin kriiseihin.

Tutkimus on suunnattu vähintään 18-vuotiaille turvapaikanhakijoille ja pakolaisille. Tutkimus aloitetaan haastattelulla, jolla selvitetään osallistujan soveltuvuutta tutkimukseen. Tarkemmat tutkimukseen osallistuvien sisäänotto- ja poissulkukriteerit on kuvattu tutkimussuunnitelmassa (liite 2). Tämän jälkeen tehdään osallistujan lähtötilannetta kartoittava haastattelu sekä arvotaan osallistujat interventio- ja vertailuryhmiin. Interventioryhmässä toteutetaan viisi kertaa ryhmäinterventio (2 tuntia kerrallaan/vko). Vertailuryhmään kuuluvat saavat tavanomaiset palvelut. Kaikki osallistujat haastatellaan tutkimuksen päättyessä sekä 6kk ja 12kk ryhmien aloituksesta.

Tutkimus on aloitettu Suomessa vuonna 2018 vastaanottokeskuksissa. Vuonna 2019 tutkimus on laajennettu yhdistyksiin, järjestöihin ja oppilaitoksiin. Tutkimusaineisto kerätään kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla yhdessä oppilaitoksessa (n = 25 opiskelijaa) ajalla 4.11.2019-31.12.2020 oppilaitoksen kanssa tarkemmin sovittavalla aikataululla.

Kansainvälisten kumppanien kanssa on sovittu yhtenäiset käytänteet sille, miten toimitaan, mikäli tulee huoli esim. tutkimuksen toteuttamiseen liittyvistä tekijöistä. Erityistä huomiota kiinnitetään tutkimuksen aikana esiin tulevista mahdollisista mielenterveyshäiriöiden oireista ja tutkittavat ohjataan avun piiriin. Suomen osalta käytännöt on sovittu Maahanmuuttoviraston kanssa. Tarkempi kuvaus tutkimuksen kulusta sekä aineiston keräämisessä käytettävä materiaali on koottu liitteeseen 2.

Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen. Aineistoa säilytetään 15 vuotta tutkimuksen päätyttyä ja hävitetään 31.12.2035. Tunnistetietojen käsittely sekä tutkimusrekisteriin kerättävät tiedot on kuvattu tarkemmin tutkimuksen rekisteriselosteessa (liite 2 / liite 8a) ja tietosuojaselosteessa (liite 2 / liite 8b), arkistointisuunnitelmassa ja selvityksessä rekisterinpidon vastuista ja tietojen käsittelystä (liite 2 / liite 14) sekä tietosuojavaikutusten vaikutusten arvioinnissa (liite 2 / liite 15). Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän eettinen toimikunta on antanut puoltavan lausunnon tutkimuksesta 18.12.2018 (liite 2 / liite 2).

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Päätös antaa mahdollisuuden tutkimusaineiston keräämiseen ajalla 4.11.2019-31.12.2020.

Päätös ei anna oikeutta saada tietoja Helsingin kaupungin asiakirja- ja rekisteriaineistoista.

Tutkimukseen osallistuneiden yksittäisten henkilöiden tunnistetietoja ei saa ilmaista tutkimusraportissa tai muulla tavoin.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei osallistu tutkimuksen toteuttamiseen.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Tutkimusraportin sähköinen osoite toimitetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan käyttöön sähköpostiosoitteeseen: kasko.tutkimusluvat@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 04.11.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Elina Vismanen, arviointiasiantuntija, puhelin: 09 310 22174

elina.vismanen@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 21 k.
2. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 21 k.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.