Pysäköinti, Kauppatorin ja Lyypekinlaiturin pysäköintijärjestelyt ja Biennaalin liikennejärjestelyt Lyypekinlaiturin ympäristössä

HEL 2019-010555
Asialla on uudempia käsittelyjä
15. / 66 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksestä 1.11.2019 105 § (pysäköintipaikkojen siirtäminen Kauppatorilla)

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti jättää tutkimatta kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksestä 1.11.2019 (105 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö on päätöksellään 1.11.2019 (105 §) päättänyt siirtää Keisariluodonlaiturilla olleet pysäköintipaikat Kauppatorille lähemmäksi Pohjoisesplanadia piirustuksen 7010 mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Oikaisuvaatimusoikeus

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Lopputulos

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö on päätöksellään 1.11.2019 (105 §) päättänyt pysäköintipaikkojen siirtämisestä Keisariluodonlaiturilta Kauppatorille lähemmäksi Pohjoisesplanadia.

Muutoksenhaun kohteena oleva 1.11.2019 (105 §) tehty päätös on asetettu nähtäville yleiseen tietoverkkoon 1.11.2019. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Näin ollen hakijan katsotaan saaneen tiedon päätöksestä 8.11.2019.

Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Koska hakijan katsotaan saaneen tiedon päätöksestä 8.11.2019, on oikaisuvaatimus tullut tehdä viimeistään 22.11.2019.

Hallintolain 49 c § 2 momentin mukaan oikaisuvaatimus jätetään tutki-matta, jos sitä ei ole tehty määräajassa. Oikaisuvaatimuksen tutkimatta jättäminen merkitsee, että esitettyä vaatimusta ei tutkita sisällöllisesti.

Oikaisuvaatimus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 27.12.2019, säädetyn määräajan jälkeen. Oikaisuvaatimus on siten tehty myöhässä, eikä sitä voida hallintolain 49 c §:n 2 momentin perusteella tutkia.

Hakijan oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katusuunnittelupäällikön päätöksestä 1.11.2019 (105 §) jätetään tutkimatta edellä esitetyin perustein.

Lopputulos

Hakijan oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan liikenne- ja katu-suunnittelupäällikön päätöksestä 1.11.2019 (105 §) jätetään tutkimatta liian myöhään tehtynä.

Sovelletut lainkohdat

Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §, 138 §, 140 §.

Hallintolaki (434/2003) 5 §, 20 §, 49 c §.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt kunnan jäsen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on asetettu nähtäville yleiseen tietoverkkoon 1.11.2019. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 27.12.2019 eli säädetyn määräajan jälkeen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Liikenne- ja katusuunnittelu Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö 01.11.2019 § 105

Päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päätti, että toteutetaan Kauppatorin ja Lyypekinlaiturin pysäköintijärjestelyt piirustuksen 7009 mukaisesti siihen asti, kunnes Biennaalin aikaiset liikennejärjestelyt Lyypekinlaiturilla toteutetaan piirustuksen 7010 mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 5.6.2018 Kauppatorin ja Lyypekinlaiturin pysäköintikokeilun. Pysäköintikokeilu päättyi 31.10.2019. Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi 13.12.2016 Kauppatorin alueen suunnitteluperiaatteet. Yhtenä suunnitteluperiaatteena on, että torin ydinalueilta poistetaan niille soveltumattomat toiminnot, kuten autojen pysäköinti. Kauppatorin pysäköinti on tämän suunnitteluperiaatteen pohjalta esitetty lähemmäksi Pohjoisesplanadia.

Kesän 2017, 2018 ja 2019 aikana on tehty pysäköinti- ja oleskelutilatutkimus. Pysäköintipaikkojen käyttöaste ennen pysäköintipaikkojen vähentämistä Keisariluodonlaiturilla vaihteli päivän aikana 51 % - 88 % välillä. Paikkojen vähentämisen jälkeen vuonna 2018 käyttöaste vaihteli 72 % - 100 % ja vuonna 2019 95 % - 113 %. Pysäköintipaikkojen tarve on osittain ylittänyt paikkamäärän, jonka vuoksi Kauppatorille on lisätty 3 asiointipysäköintipaikkaa ja yksi invalidien pysäköintipaikka (asiointipysäköintipaikkoja 27 kpl ja 1 invalidien pysäköintipaikka). Pysäköintipaikoilta vapautuneen alueen (Keisariluodonlaituri) käyttöä on lisätty ja sinne tuodut penkit sekä lavarakenteet ovat olleet hyvin käytössä.

Pysäköintikokeilun ja Biennaalin järjestelyjen väliseksi ajaksi pysäköintijärjestelyt Kauppatorilla ja Lyypekinlaiturilla säilytetään kokeilun mukaisena (piirustus 7009). Pysäköintipaikkojen käyttöaste on kokeilun aikana osoittanut, ettei paikkojen vähentämisestä ole ollut merkittävää haittaa.

Helsingissä järjestetään Biennaali Vallisaaressa vuonna 2020. Kuljetukset saareen lähtevät Lyypekinlaiturilta, jonne rakennetaan paviljonki palvelemaan näyttelyssä kävijöitä. Biennaalin järjestelyt edellyttävät pysäköinnin poistamista ja pyörätien siirtämistä Lyypekinlaiturilta. Kauppatorin pysäköintijärjestelyjä muutetaan vastaamaan tulevan asemakaavan suunnitteluperiaatteita. Myös alueen suojatiejärjestelyjä muutetaan vastaamaan uutta järjestelyä (Etelärannasta poistetaan kaksi suojatietä ja Pohjoisesplanadilta yksi suojatie).

Kustannusennuste

Rakennukset ja yleiset alueet, Rakennuttaminen 25 000 euroa

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännössä (16 luku 6 § kohta 1) on liikenne- ja katusuunnittelupäällikön toimivallassa päättää katu- ja muulle yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella merkitykseltään vähäisistä yksittäisistä liikennejärjestelyistä.

Lisätiedot

Pekka Nikulainen, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37122

pekka.nikulainen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 11.02.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093

liisa.makela@hel.fi