Asukasvalintaperusteista poikkeaminen, Kalasatama, Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy

HEL 2019-010766
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 122
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Poikkeaminen ikärajassa Ars Longa Senioritalon asunnoissa

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että Ars Longa Senioritalon asunnot voivat olla rajatun joukon (45 vuotta täyttäneet ammattitaiteilijat: kirjailijat, kuvataiteilijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat) haettavina ajalla 29.10.2019-28.10.2021. 55-vuotta täyttäneet hakijat ovat silti etusijalla asuntoihin, mikäli heitä on hakijoina ja he täyttävät ARA-asukasvalinnan ehdot.

Asunnonhakijoiden 45-vuoden ikäraja on voimassa kaksi vuotta, jonka jälkeen ikäraja palautuu alkuperäisen päätöksen mukaisesti 55-vuoteen.

Päätöksen perustelut

Ympäristöministeriö on antanut asetuksen (182/2003) arava- ja korkotukivuokra-asuntojen hakumenettelystä. Asetuksen 1 §:n mukaan valtion lainoittamien vuokra-asuntojen on oltava julkisesti ja yleisesti haettavina. Asetuksen mukaan asunnot voivat kuitenkin olla vain rajatun joukon haettavina, milloin se edustaa paikkakunnalla riittävän laajaa asunnontarvitsijaryhmää ja rajattu hakumenettely on perusteltu asuntojen omistussuhteet ja käyttötarkoitus huomioon ottaen.

Yksikön päällikkö päätti 28.1.2019, että Ars Longa Senioritalon asunnot voivat olla rajatun joukon (55 vuotta täyttäneet ammattitaiteilijat: kirjailijat, kuvataiteilijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat) haettavina.

Kiinteistöyhtiö Ars Longa on hakenut senioritalon alaikärajan muuttamista aiemmin määritellystä 55-vuodesta 45-vuoteen.

Kiinteistöyhtiö Ars Longa aloitti asukashaun hyvissä ajoin elokuussa 2019. Runsaasta ennakkokiinnostuksesta huolimatta hakemusten määrä ei ole noussut kovin korkeaksi. Hakemuksia tuli vain noin 30 ja tarjottavia asuntoja on 56.

Yhtiön hallitus on selvittänyt syitä senioritaitelijoiden kiinnostuksen puutteeseen, ja mitä ilmeisimmin kaupunkiympäristön urbaani ilme ja viheralueiden puute ovat keskeiset syyt siihen, etteivät ikääntyneet taiteilijat ole halukkaita muuttamaan Kalasatamaan. Alue on vielä rakenteilla, joten myöhemmin tilanne voi olla toinen.

Osa kohderyhmästä vierastaa myös yhteistyötä NAL-asuntojen ja Setlementtiasuntojen kanssa. Talo toteutetaan yhteistyössä viereisten tonttien nuoriso- ja opiskelija-asuntojen kanssa.

Ikärajan alentamisella halutaan varmistaa kaikkien asuntojen vuokraaminen talon valmistuessa.

Päätös tullut nähtäväksi 29.10.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • aravalaissa tai sen nojalla annetussa asetuksessa sekä vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetussa laissa tarkoitetussa asiassa päätökseen tyytymätön hakija
  • aravarajoituslaissa tai sen nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitetussa asiassa päätökseen tyytymätön hakija / vuokra-asunnon hakija.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Vuokra-asunnon hakijan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäville.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus tehdään Helsingin kaupungin
kaupunkiympäristölautakunnalle.

Kaupunkiympäristölautakunnan asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Kaupunkiympäristölautakunta
 
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamies, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimus on muutoksenhakijan, hänen laillisen edustajansa tai asiamiehen allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Veikko Hentilä, rakennusinsinööri, puhelin: 09 310 34174

veikko.hentila@hel.fi

Marjo Tapana, Tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 34222

marjo.tapana@hel.fi

Päättäjä

Merja Liski
yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Hakemus 27.9.2019

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.