Meluilmoitus, murskaustyö, Televisiokatu 5, Umacon Oy
Päätös Umacon Oy:n meluilmoituksesta koskien betonimurskausta, Radiokatu 5, Länsi-Pasila
Päätös
Ympäristönseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä Umacon Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee betonin murskausta arkisin maanantaista perjantaihin 2.12.2019 - 15.3.2020 osoitteessa Radiokatu 5, seuraavin määräyksin:
- Betonin murskausta saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00. Työtä ei saa tehdä yleisinä juhlapäivinä.
- Työtä koskeva tiedote on jaettava kohteisiin 100 metrin säteellä murskauspaikasta. Tiedote on jaettava vähintään porraskäytäväkohtaisesti. Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kokonaiskesto ja päivittäiset työajat sekä urakoitsijan yhteystiedot.
- Kauhamurskaimessa on sallittua murskata vain sitä purkubetonia, joka on peräisin samalta työmaalta (Radiokatu 5). Murskattu betoni tulee kuljettaa mahdollisimman lähellä murskauspaikkaa sijaitseviin hyötykäyttökohteisiin.
- Murskaustyön aloittamisesta, keskeyttämisestä ja lopettamisesta on ilmoitettava ympäristönsuojeluyksikölle kirjallisesti (kaupunkiymparisto@hel.fi) viimeistään seuraavana työpäivänä.
- Kauhamurskain on varustettava veden sumutuspisteellä. Kastelu on oltava käytössä aina kun murskaustyötä tehdään. Mikäli kastelujärjestelmä rikkoutuu tai sen käyttö ei esim. sääolosuhteiden takia ole mahdollista, on murskaus keskeytettävä.
- Työmaan raskaan liikenteen ajoväylien, purkujätteiden ja työmaan vaikutuspiirissä olevien katualueiden pölyäminen on estettävä tarkoituksenmukaisella pölynsidonta-aineella. Työmaan päällystetyille ajoväylille ja katualueille levinnyt maa-aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
- Polttonesteiden ja muiden kemikaalien tankkaus- ja täyttöpaikat on sijoitettava ja rakennettava siten, että nesteet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin, maaperään tai vesistöön. Tankkauspaikkojen on oltava päällystetty tiiviillä, nesteitä läpäisemättömällä pinnoitteella. Jos tiiviin pinnoitteen rakentaminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista, voidaan käyttää myös imeytysmateriaalia kemikaalien maahanpääsyn estämiseksi.
Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten. - Toiminnanharjoittajan on toimitettava 30.3.2020 mennessä ympäristönseuranta- ja -valvontayksikköön (kaupunkiymparisto@hel.fi) kirjallinen selvitys työmaalla murskatun purkubetonin hyödyntämis- ja loppusijoituskohteista. Selvityksestä on käytävä ilmi kohteiden tarkat sijainnit sekä niihin toimitettujen betonimurskeiden määrät.
Käsittelymaksu
Ilmoituksen käsittelystä peritään 260,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2017, 88 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.
Päätöksen perustelut
Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.
- Työaikojen rajoittaminen on tarpeen, jotta alueen asukkaat voivat levätä iltaisin ja viikonloppuisin työn aiheuttaman melun häiritsemättä kohtuuttomasti.
- Riittävällä tiedottamisella voidaan vähentää työstä naapureille aiheutuvaa haittaa ja häiriötä. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
- Työmaalle ei saa tuoda murskattavaksi muualta peräisin olevaa purkubetonia. Tällainen toiminta olisi ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaista jätteen ammattimaista tai laitosmaista käsittelyä, joka edellyttäisi ympäristölupaa. Betonimurskeen hyötykäyttökohteiden läheisellä sijainnilla vähennetään liikenteen ympäristövaikutuksia.
- Tieto toiminnan tarkasta ajankohdasta on tarpeen valvonnan
- Määräys on tarpeen, jotta murskaamosta leviäisi ympäristöön pölyä mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon etäisyys pölylle altistuvista kohteista, murskauksen kesto ja sekä kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta koskeva MURAUS-asetus (Vn 800/2010).
- Määräys on tarpeen, jotta ajoväyliltä ja kuljetettavista kuormista leviäisi ympäristöön pölyä mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
- Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden ja muiden kemikaalien käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on huomioitu Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
- Määräys on tarpeen toiminnan ympäristövaikutusten seuraamisen ja valvonnan kannalta.
Ilmoituksen tekijä
Umacon Oy, Jäsperintie 7, 46800 Myllykoski
Y-Tunnus: 0720522-8
**********
Ilmoituksen sisältö
Ilmoitus koskee betonin murskausta 2.12.2019 - 15.3.2020 osoitteessa Radiokatu 5. Kyseessä on jatkoilmoitus, työaikoja jatketaan 1,5 kuukaudella. Ilmoituksesta on tehty jo aiemmin päätös 20.11.2019 (188 §). Alkuperäiseen suunnitelmaan on tullut muutoksia, kun työmaalla olevia kaikkia rakenteita ei ole päästy purkamaan. Tästä syystä murskausta ei ole voitu aloittaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Melua ja pölyä aiheuttavat koneet ovat kauhamurskaimia (1 - 2 kpl). Murskauksen aiheuttama melutaso on ilmoituksen mukaan 10 metrin päässä keskimäärin 84 dB.
Murskattavan betonin määrä on noin 5 500 tn. ja murskauspäiviä on noin 15 - 20 kpl. Betonimurske käytetään mahdollisimman lähellä työmaata esim. MARA-kohteissa. Hyötykäyttökohteita ei ole vielä tiedossa, mutta niitä haetaan koko ajan.
Pölyä torjutaan kastelulla (paineellinen vesi). Murskattavassa betonijätteessä ei ole asbestia. Alkuperäinen asbestikartoitus ei sisältänyt asbestia, mutta purkutyön edetessä sitä löytyi kohteesta. Paikat, joista on löytynyt asbestia, puretaan asbestityönä pois.
Työstä tiedotetaan läheisiä kiinteistöjä Radiokadulla, Uutiskadulla ja Televisiokadulla.
Kuva 1. Murskaus- ja louhinta-alue kartalla.
Ilmoituksen käsittely
Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 31.10.2019. Jatkoilmoitus on saapunut 27.1.2020. Tämä päätös korvaa yksikön päällikön 20.11.2019 tekemän päätöksen (188 §).
Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta, kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat yksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §
Päätös tullut nähtäväksi 03.02.2020
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- asianosainen
- se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
- rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
- toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
- muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.
Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | vaasa.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Vaasan hallinto-oikeus |
PL 204 | |
65101 VAASA | |
Faksinumero: | 029 56 42760 |
Käyntiosoite: | Korsholmanpuistikko 43 |
65100 Vaasa | |
Puhelinnumero: | 029 56 42780 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Tanja Rajamäki, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32096