Oikaisuvaatimus, toimenpidelupa, päätös 31.10.2019 § 627, Krematoriosäätiö s.r.

HEL 2019-012089
Asialla on uudempia käsittelyjä
11. / 47 §

Oikaisuvaatimus rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijan tekemästä kielteisestä toimenpidelupapäätöksestä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä Krematoriosäätiö s.r.:n oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapalvelujen viranhaltijan tekemästä kielteisestä toimenpidelupapäätöksestä 31.10.2019 § 627, lupatunnus 13-2380-19-C.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Krematoriosäätiö on hakenut lupaa aurinkopaneeleiden sijoittamiseksi kappelin katolle osoitteeseen Krematoriontie 2. Molemmille korkean kappeliosan tiilikaton lappeille sijoitettaisiin 54 aurinkopaneelia, yhteensä 108 kappaletta. Krematoriosäätiön tavoitteena on vähentää toimintansa tuottamat päästöt mahdollisimman pieneen. Yhdistys toteaa olleensa aina edelläkävijä energia-asioissa ja haluavansa jatkaa samalla linjalla. Hakijan mukaan kappelin katolle asennettu aurinkosähkövoimala tuottaisi noin 28,5 MWh vuodessa vastaten uunien vuosittaista sähkönkulutusta. Krematoriosäätiön mukaan polttohautauksen suosio tulee kasvamaan lähivuosina ja sähkönkulutus sen myötä krematoriossa nousemaan.

Rakennusvalvontapalvelujen viranhaltija on 31.10.2019 § 627 evännyt haetun luvan. ELY-keskus, Museovirasto, Kaupunginmuseo ja Kaupunkikuvatyöryhmä eivät ole lausunnoissaan puoltaneet hakemusta. Krematoriokappeli sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä "Hietaniemen hautausmaat" (RKY 2009), jota Museoviraston laatiman inventoinnin mukaan vaalitaan kansallishautausmaana. Vaalimisen voidaan tulkita tarkoittavan hautausmaan ja sen rakennusten hartaan tunnelman ja ilmeen säilyttämistä. Krematoriokappelin katolle asennettavat aurinkopaneelit olisivat vastoin tätä vaalimisen tavoitetta. Maankäyttö- ja rakennuslain 117 g §, jossa säädetään rakennusten energiatehokkuudesta, ei edellytä energiatehokkuuden parantamista rakennuksissa, joita käytetään hartauden harjoittamiseen ja uskonnolliseen toimintaan.

Oikaisuvaatimus

Krematoriosäätiö on vaatinut oikaisua mainittuun päätökseen. Oikaisuvaatimuksessa on todettu muun ohella seuraavaa.

Hietaniemen krematoriokappeli on aina ollut edelläkävijä energia-asioissa ja haluaa myös jatkaa samalla linjalla. Krematoriosäätiön tavoitteena on vähentää toimintansa tuottamat päästöt mahdollisimman pieneen, kappelin katolle asennetut aurinkopaneelit voisi parhaimmillaan tuottaa uunien vuosittaista sähkönkulutusta vastaavan määrän.

Hiilineutraali Helsinki 2035 toimenpide ohjelmassa todetaan, että tulos syntyy yhteistyöllä. Osa toimenpiteistä on Helsingin kaupungin vastuulla, mutta suuri osa riippuu helsinkiläisten asukkaiden, yritysten ja muiden organisaatioiden valinnoista. Näihin kaupunkiorganisaatio voi vaikuttaa mahdollistajana, kannustajana ja erilaisilla ohjauskeinoilla. Krematoriosäätiö haluaisi olla esimerkki Helsingin kaupungin yhteistyöstä helsinkiläisten organisaatioiden kanssa. Koemme vahvasti, että kaikki tahot on tehtävä kaikkensa saavuttaaksemme paremman elinympäristön tulevaisuudessa Helsingissä.

Krematoriosäätiö toivoo lausunnonantajilta sekä päätöksen uudelleen arviointia vedoten energiapäästöjen vähentämiseen.

Krematoriosäätiö on valmis harkitsemaan vaihtoehtoista ratkaisua, jos tämä on teknisesti tarkoituksenmukaista toteuttaa. Lausunnon antajien perustelujen pohjalta Krematoriosäätiö on kehittänyt vaihtoehtoisen suunnitelman. Aurinkopaneelit asennettaisiin kehitysehdotuksessa krematoriokappelin matelemmille flyygelirakennuksille (pienenkappelin ja kylmiön katoille), sekä kappelirakennuksen vasemmalle lappeelle.

Aurinkopaneelit olisivat tässä ehdotuksessa piilossa Hietaniemenkaudelle sekä Mechelininkadulle. Näin ollen punainen tiilikate pysyisi maamerkkinä ja Hietaniemen hautausmaiden kulttuuriympäristö lähes koskemattomana. On myös hyvä huomata, että Krematoriokappelia ei ole asemakaavassa suojeltu useista inventoinneista huolimatta. Krematoriosäätiö toivo, että asiaa tarkistettaisiin uudestaan yllä mainittujen asioihin viitaten.

Päätöksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:n mukaan rakentamisessa, rakennuksen korjaus- ja muutostyössä ja muita toimenpiteitä suoritettaessa samoin kuin rakennuksen tai sen osan purkamisessa on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

Maankäyttö- ja rakennuslain 117 §:n 4 momentin mukaan korjaus- ja muutostyössä tulee ottaa huomioon rakennuksen ominaisuudet ja erityispiirteet sekä rakennuksen soveltuvuus aiottuun käyttöön.

Helsingin kaupungin rakennusjärjestyksen 33 §:n 1 momentin mukaan rakennusta on hoidettava ja pidettävä kunnossa, eikä sitä saa päästää rapistumaan korjauskelvottomaksi. Rakennuksen korjaamisessa on otettava huomioon sen ominaispiirteet eikä korjaaminen saa harkitsemattomasti johtaa tyylillisesti alkuperäisestä rakennuksesta poikkeavaan lopputulokseen.

Tontilla on voimassa asemakaava nro 1263 vuodelta 1931. Krematoriokappelia ei ole asemakaavassa suojeltu. Rakennus on valmistunut vuonna 1926 ja sen on suunnitellut arkkitehti Bertel Liljeqvist. Kokonaisuus käsitti valmistuessaan ison siunauskappelin, krematorion tilat ruumis- ja uunihuoneineen sekä kolumbaarion sivurakennuksessa. Julkisivuiltaan vaaleaksi rapattu, tiilikattoinen rakennus edustaa arkkitehtuuriltaan puhdaslinjaista klassismia. Rakennuksen hahmoa hallitsee korkea harjakattoinen siunauskappeli, jonka rapattuja julkisivuja jäsentävät kapeat ja korkeat vertikaaliset ikkuna-avaukset sekä loiva punaisella tiilikatteella katettu satulakatto. Rakennuksen matalia siipiosia on laajennettu myöhemmin pienellä kappelilla sekä uurnanluovutus- ja henkilöstötiloilla. Krematorio suunniteltiin osana laajempaa arkkitehtonisesti käsiteltyä maisemakokonaisuutta, ja sen asema osana Hietaniemen hautausmaita on säilynyt eheänä. Krematoriolla on kaupunkikuvallisesti poikkeuksellisen näkyvä asema alueellaan.

Hietaniemen hautausmaat ja niiden lähiympäristö on todettu Helsingin yleiskaavan liiteaineistoon kuuluvassa Kulttuuriympäristöt -teemakartassa rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi. Hautausmaaympäristö liittyy Helsingin kaupungin Arvoympäristöt -inventoinnissa määriteltyihin Hietaniemenkadun ja Hietakannaksen arvokkaisiin ympäristöihin. Krematoriokappeli sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä "Hietaniemen hautausmaat" (RKY 2009), jota Museoviraston laatiman inventoinnin mukaan vaalitaan kansallishautausmaana.

Museovirasto, ELY-keskus, kaupunginmuseo sekä kaupunkikuvatyöryhmä ovat hakemuksen johdosta antamissaan yksimielisissä lausunnoissaan todenneet, ettei suunnitelmaa voida puoltaa. Lausunnonantajat ovat katsoneet, että ekologisuutta ja energiatehokkuutta tulee lisätä muilla keinoin.

Edellä mainittujen selvitysten, lausuntojen ja inventointien perusteella krematoriokappelia voidaan pitää maankäyttö- ja rakennuslaissa mainittuna historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena. Aurinkopaneelien asentaminen krematoriokappelin kattolappeille muuttaisi rakennuksen sekä sen ympäristön yleisilmettä ratkaisevasti, erityisesti kun otetaan huomioon krematoriokappelin keskeinen sijainti hautausmaa-alueen korkeimmalla paikalla. Muutos vaikuttaisi rakennuksen ilmeeseen siten, että sen arkkitehtoniset ominaispiirteet muuttuisivat. Ratkaisu johtaisi tyylillisesti alkuperäisestä rakennuksesta poikkeavaan lopputulokseen ja turmelisi sekä historiallisesti että rakennustaiteellisesti arvokkaan rakennuksen ominaispiirteitä. Toimenpide olisi sen vuoksi maankäyttö- ja rakennuslain sekä rakennusjärjestyksen vastainen.

Edellä mainitun perusteella oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla annettua päätöstä tulisi muuttaa. Oikaisuvaatimus hylätään. Lupa pysyy evättynä.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 118 §, 117 § 4 mom.
Helsingin kaupungin rakennusjärjestys 33 § 1 mom.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.03.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös

Rakennus- tai toimenpidelupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus silloin, kun rakennusluvan mukainen rakentaminen merkitsee purkamislupaa edellyttävän valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävän rakennuksen purkamista

Maisematyö- tai rakennuksen purkamislupaa koskevassa asiassa:

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
  • kunnan jäsen
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus rakennuksen purkamista koskevasta päätöksestä silloin, kun rakennus on valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävä
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoituksen valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Salla Mustonen

Lisätietojen antaja

Kaisa Hongisto, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26404

kaisa.hongisto@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Sijaintikartta
2. Kantakartta
3. Asemakaava 1263
4. Oikaisuvaatimus
5. Toimenpidelupapäätös 13-2380-19-C
6. Museoviraston lausunto
7. Kaupunkikuvatyöryhmän lausunto
8. ELY lausunto
9. Helsingin kaupunginmuseon lausunto
10. Asemapiirros
11. Julkisivu itään
12. Julkisivu länteen
13. Julkisivu pohjoiseen
14. Kattokuva
15. Lupahakemuksen valokuvaliite

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.