Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettava korvaus viisivuotiaiden neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta

HEL 2019-012610
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 395 §

Yksityisen varhaiskasvatuksen palveluntuottajalle maksettava korvaus viisivuotiaiden neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan lapsikohtainen korvaus viisivuotiaiden lasten neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 1.8.2020 alkaen. Korvauksen lapsikohtainen määrä on 160 euroa kuukaudessa.

Korvaus maksetaan kunkin toimintavuoden alkamisvuonna viisi vuotta täyttävistä lapsista ja se maksetaan kunakin toimintavuonna Helsingin kaupungissa päätetyltä esiopetuksen toiminta-ajalta kuukausittain palveluntuottajan erillisestä hakemuksesta.

Korvausta ei makseta pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvista esiopetuksessa olevista viisivuotiaista lapsista eikä vieraskielisessä kaksivuotisessa esiopetuksessa olevista viisivuotiaista lapsista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingissä on tehty kunnallisen varhaiskasvatuksen osalta päätös (17.4.2018) viisivuotiaiden 20 tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta elokuusta 2018 alkaen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 17.4.2018 päättänyt maksaa yksityisessä varhaiskasvatuksessa olevista viisivuotiaista vuonna 2013 syntyneistä lapsista 160 euron kuukausikorvauksen neljän tunnin osalta 1.8.2018–31.5.2019. Näin myös yksityisessä varhaiskasvatuksessa on voitu alentaa viisivuotiaiden hoitomaksua vastaavasti kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja palveluntuottaja on saanut kompensaation hoitomaksun alentamisesta korvauksen muodossa. Ajalle 1.8.2019–31.5.2020 on tehty vastaavan sisältöinen päätös vuonna 2014 syntyneiden lasten osalta. Korvauksen maksamisen jatkaminen on perusteltua.

Yksityiselle palveluntuottajalle maksettavaksi korvaukseksi esitetään samaa summaa kuin aiemmin eli 160 euroa lasta kohdin kuukaudessa. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa perheet maksavat hoitomaksuna omavastuun, joka on yksityisen hoidon tuen ja palveluntuottajan määrittelemän varhaiskasvatuksen hinnan välinen erotus. Korvauksen määrä 160 e perustuu vuonna 2018 määriteltyyn hintaan, joka on saatu keskiarvosta ja mediaanista, joka laskettiin kaikkien yksityisten päiväkotien vanhempien maksettavaksi jäävästä omavastuusta (hoitomaksu). Näin saatu hoitomaksun keskiarvo kerrottiin neljän tunnin hoitopäivän prosenttiosuudella ja summaksi saatiin 160 euroa.

Korvaus maksetaan kunkin toimintavuoden alkamisvuonna viisi vuotta täyttävistä lapsista ja se maksetaan kunakin toimintavuonna Helsingin kaupungissa päätetyltä esiopetuksen toiminta-ajalta. Vuoden 2019 lokakuussa viisivuotiaita, jotka ovat olleet korvauksen piirissä, on ollut yhteensä 733. Väestöennusteen mukaan seuraava ikäryhmä olisi hivenen suurempi. Kustannusarvio toimintavuodelle 2020–2021 on 1 250 000 euroa.

Vieraskielisessä kaksivuotisessa esiopetuksessa olevat viisivuotiaat lapset (perusopetuslaki 9 § 2 mom.) ja pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat esiopetuksessa olevat viisivuotiaat lapset (perusopetuslaki 25 § 2 mom. ja 26a § 2 mom.) eivät kuulu korvauksen piiriin, koska yksityiset palveluntuottajat saavat näistä lapsista valtionosuusrahoitusta.

Palveluntuottaja laskuttaa kuukausittain jälkikäteen kaupunkia ja lasten läsnäolo kussakin päiväkodissa todennetaan vanhempien ja tuottajan allekirjoittamalla erillisellä lomakkeella. Hakemuksessa tuottaja sitoutuu kohdentamaan korvauksen viisivuotiaiden hoitomaksun alentamiseen. Yksityisten palveluntuottajien verkkosivuilla tulee olla näkyvissä viisivuotiaiden hoitomaksu erikseen. Korvauksista päättää yksityisestä varhaiskasvatuksesta vastaava varhaiskasvatusalue 4:n aluepäällikkö.

Lapsivaikutusten arviointi

Varhaiskasvatuspaikan pysyvyys on tärkeä asia lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle sekä perheen arjen hyvinvoinnin ja toimivuuden kannalta. Ehdotettu korvaus vaikuttaa siihen, että lapsille ei tule tarpeettomia siirtoja yksityisestä kunnalliseen varhaiskasvatukseen ja esiopetuksessa jatkaminen yksityisessä päiväkodissa on mahdollista.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 10.01.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Johanna Auer, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 56404

johanna.auer@hel.fi

Eeva-Liisa Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 58499

eeva.tiihonen@hel.fi

Anne Mäkiprosi, controller, puhelin: 09 310 20022

anne.makiprosi@hel.fi