Puistosuunnitelma, Leikkipuisto Maunula ja Maunulanpuiston länsiosa, Maunula, VIO 6055/1-2

HEL 2019-012659
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 33 §

Leikkipuisto Maunulan ja Maunulanpuiston länsiosan puistosuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Leikkipuisto Maunulan ja Maunulanpuiston länsiosan nro VIO 6055/1-2 puistosuunnitelman.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Maunulassa, Oulunkylän (28.) kaupunginosassa. Suunnittelualueeseen kuuluvat peruskorjattava Leikkipuisto Maunula sekä Maunulanpuiston länsiosa; suunnitelmapiirustukset nrot VIO 6055/1 ja 2 (liitteet 2-3).

Suunnittelualue rajautuu vuonna 2018 peruskorjattuun Maunulanpuiston itäosaan, etelässä Metsäpurontiehen ja Kuusikkotiehen. Puistoaluetta ympäröivät asuinkorttelit. Varsinaisen leikkipuiston pinta-ala on 12 706 m² ja koko suunnittelualueen laajuus on noin 3,5 hehtaaria, josta luonnonhoidon keinoin hoidettavaa aluetta on noin 0,8 hehtaaria.

Suunnittelualue jakautuu neljään voimassa olemaan asemakaava-alueeseen (puiston keskiosat nro 4330 v.1958, puiston pohjoisosat nro 4812 v. 1960, Metsäpurontien ympäristö nro 6323 v. 1971 ja Kuusikkotien ympäristö nro 12154 v. 2013), joissa kaikissa alue on merkitty puistoalueeksi (P tai VP). Puistoa on rakennettu ja muunneltu vuosikymmenien aikana useaan otteeseen, ja sen nykyasu on pääosin peräisin 1990-luvun lopusta. Alueella on leikkipuistorakennus vuodelta 1998 sekä toimiva kahluuallas. Suurin osa puiston varusteista ja leikkivälineistä sekä pensasistutuksista ovat huonokuntoisia.

Maunulanpuisto on Maunulan tärkeimpiä toiminnallisia viheralueita. Leikkipuiston peruskorjauksen tavoitteena on toimiva ja virikkeellinen ympäristö kaikenikäisille lapsille ja nuorille, mutta myös heidän vanhemmilleen. Alueen rakenteita, kasvillisuutta ja pintamateriaaleja korjataan sekä uusitaan. Tavoitteena on parantaa leikkipuiston turvallisuutta, valvottavuutta ja kulutuksen kestävyyttä.

Suunnitelma

Leikkipuisto peruskorjataan omaleimaiseksi ja monipuoliseksi leikkipaikaksi. Nykyiset kalusteet, leikkivälineet, varusteet ja aidat poistetaan. Molemmat katokset säilytetään ja kunnostetaan. Suunnitelman tavoitteena on luoda alueelle seikkailumetsä-teemainen leikkipuisto. Yhtenä keskeisenä aiheena on leikkipuistossa kiertelevä asvalttipintainen polkupyörärata ajoratamerkintöineen. Uusia leikkitoimintoja ovat mm. kiipeiltävät tekonurmikummut, verkkokiipeilyteline sekä trampoliinit. Puistoon sijoitetaan myös erilaisia keinuja. Pienten leikkialue aidataan ja sinne perustetaan muun muassa iso hiekkaleikkialue leikkimökkeineen, kiipeilyteline ja liukumäki sekä pieni aidattu sählykenttä. Leikkipuiston leikkivälineinä käytetään pääosin puisia välineitä, jotka korostavat seikkailumetsä-teemaa. Leikkipuistorakennuksen läheisyyteen perustetaan hyötytarha.

Vast’ikään kunnostettu betoninen kahluuallas säilytetään. Puiston pohjoisosassa olevalle kivituhkakenttä muutetaan aidatuksi hiekkatekonurmipintaiseksi pelikentäksi. Vanhan koripallokentän asvaltti uusitaan ja sen pohjoispäähän perustetaan aidattu koripallo- ja sählykenttä. Kentän eteläosaan muodostetaan pieni skuuttipaikka. Kentän vierelle sijoitetaan trampoliini ja tekonurmipintainen kuntoilupaikka.

Puistoalueen puusto säilytetään pääosin. Suurin osa pienten leikkialuetta nykyisin rajaavista pensasistutuksista ja muutama puu joudutaan poistamaan uuden leikkialueen kohdalta. Skeittipaikan ja kahluualtaan ympäriltä poistetaan muutamia huonokuntoisia puita. Puiston pohjoisosassa puusto säilyy lukuun ottamatta muutamaa vaarallisen huonokuntoista yksilöä. Puiston metsäalueille tehdään luonnonhoitosuunnitelman mukaiset hoitotoimenpiteet. Uusia puita istutetaan pienten lasten leikkialueen ympärille ja molemmin puolin pyöräilyrataa, kahluualtaan ympäristöön sekä pohjoisosaan.

Suunnitelma tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6055/1-3 (llite 1).

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnittelun asiakaspalvelupisteessä sekä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 12.–26.9.2019 välisenä aikana.

Ennen suunnittelutyön käynnistämistä Maunula-päivässä kerättiin asukkailta toiveita puiston kehittämisestä. Palautetta tuli runsaasti ja sitä käytettiin suunnittelun lähtötietona. Pääosa toiveista voitiin ottaa suunnitelmiin mukaan. Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin torstaina 19.9.2019 klo 10–11:30 leikkipuiston sisätiloissa. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuudessa kävi 10 henkilöä. Yleisötilaisuudessa saatiin kiitettävästi suullista palautetta. Palauteaikana on tullut kolme palautetta sähköpostitse. Palautteet on käsitelty vuorovaikutusmuistiossa (liite 4).

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman arvonlisäverottomat rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 1 274 000 euroa, keskimäärin 48 euroa/m² (alv 0%).

Puiston vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 41 700 euroa (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2021 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.01.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi