Toimivallan siirtäminen kaupunkiympäristön toimialalla ympäristöjohtajalle muutoksenhakuasioissa

HEL 2019-012821
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 247 §

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston muutoksenhakutoimivallan siirtäminen määräajaksi

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti siirtää toimivaltaansa hakea muutosta ympäristönsuojelulain, jätelain, terveydensuojelulain, maastoliikennelain, vesiliikennelain, ulkoilulain, elintarvikelain, tupakkalain, lääkelain ja maa-aineslain nojalla kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat –palvelukokonaisuuden ympäristöjohtajalle. Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto siirtää ympäristöjohtajalle muutoksenhakutoimivallan vesihuoltolain mukaisissa asioissa silloin, kun muutoksenhakuoikeus on kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella.

Toimivallan siirrot määräajaksi 14.12.2019-15.1.2020 ovat voimassa, ellei kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston puheenjohtaja katso tarpeelliseksi kutsua kokousta koolle asian käsittelemiseksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin hallintosäännön 2 luvun 10 §:n 2 momentin mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toimii, ellei toisin ole määrätty, kunnan ympäristönsuojelu-, terveydensuojelu- ja leirintäalueviranomaisena sekä maastoliikenne- ja vesiliikennelaeissa tarkoitettuna kunnan viranomaisena sekä elintarvikelain, tupakkalain ja nikotiinivalmisteiden vähittäismyynnin osalta lääkelain tarkoittamana kunnan valvonta- ja muuna viranomaisena.

Hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää tai hyväksyy rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, ympäristönsuojelulaissa, jätelaissa, vesihuoltolaissa, terveydensuojelulaissa, maastoliikennelaissa, vesiliikennelaissa, ulkoilulaissa, merenkulun ympäristönsuojelulaissa, elintarvikelaissa, tupakkalaissa, lääkelaissa, maa-aineslaissa sekä näiden säädösten nojalla annetun asetuksen tai päätöksen perusteella kunnalle annetusta tehtävästä.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston toimivaltaan kuuluu hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 2 momentin 2 kohdan nojalla myös muutoksenhakuoikeus mainittujen säädösten perusteella. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolla on siten muutoksenhakuoikeus silloin, kun muutoksenhaun kohteena on jaoston itse antama päätös tai viranhaltijan päätös asiassa, jossa jaosto on siirtänyt päätöksentekotoimivaltaansa viranhaltijalle. Tällöin muutoksenhakuoikeus tarkoittaa käytännössä valittamista hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lisäksi jaostolla on muutoksenhakuoikeus toisen viranomaisen, esimerkiksi valtion ympäristölupaviranomaisen tai jätehuoltoviranomaisen, päätöksestä, mikäli laissa on niin säädetty. Näissä tapauksissa jaoston muutoksenhakuoikeus sisältää oikeuden valittaa ensiasteena toimivaan hallinto-oikeuteen ja myöhemmin hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Muutoksenhakuoikeuteen kuuluu myös oikeus hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta, mikäli laki sellaista edellyttää.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston toimivaltaa on tarkoituksenmukaista siirtää ympäristöjohtajalle jaoston kokoustauon ajaksi, jotta voidaan varmistua siitä, että tarvittavat asiat saadaan hallintotuomioistuinten käsiteltäviksi. Valituksen ja valituslupahakemusten toimittamiseen ei voi saada tuomioistuimelta lisäaikaa, vaan valitusoikeus menetetään, mikäli valitus tai valituslupahakemus saapuu määräajan jälkeen. Muutoksenhakuaika on 30 päivää. Muutoksenhakutoimivaltaa on siirretty niissä asioissa, jotka kaupunkiympäristön toimialan toimintasäännön 4 luvun 5 kohdan mukaan kuuluvat ympäristöpalveluiden tehtäväalaan.

Viranomaiset eivät saa ennakkotietoa siitä, milloin hallintotuomioistuimet tai muut viranomaiset antavat ratkaisunsa, joten etukäteen ei voida arvioida sitä, kuinka paljon muutoksenhakuasioita jaoston kokoustauon aikana tulisi ympäristöjohtajan päätettäviksi. Kuitenkin tällä hetkellä tiedossa on Helsingin kaupungin kirjaamoon 5.12.2019 saapunut Helsingin hallinto-oikeuden 3.12.2019 antama päätös (19/0795/5), jolla hallinto-oikeus hylkäsi ympäristö- ja lupajaoston valituksen Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY) hallituksen päätöksestä. HSY:n hallituksen päätös koski pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen uusien jätehuoltomääräysten hyväksymistä. Mahdollista jatkovalitusta hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ei ollut mahdollista huolellisesti valmistella jaoston kokoukseen 13.12.2019. Valitusaika asiassa päättyy 7.1.2020. Valituslupahakemus ja valitus tulisivat siten mahdollisesti käsiteltäväksi jaoston kokoustauon aikana ympäristöpalveluissa toimivallan siirron mukaisena asiana. Toimivallan siirtoon liittyvän ehdon mukaisesti jaosto voi kuitenkin päättää kutsua kokouksen koolle asian käsittelemiseksi, vaikka se siirtäisi muutoksenhakutoimivallan ympäristöjohtajalle.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

asiakkuusjohtaja
Pekka Henttonen

Lisätietojen antaja

Tiina Tikkala, lakimies, puhelin: +358 9 310 32082

tiina.tikkala@hel.fi