Tarveselvitys, perusparannus- ja laajennushanke, Gymnasiet Lärkan - Hoplaxskolan, Isonnevantie 22

HEL 2019-012956
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 44 §

Behovsutredning, ombyggnads- och utbyggnadsprojekt av Gymnasiet Lärkan - Hoplaxskolan, Stormyrvägen 22

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade föreslå för nämnden att behovsutredningen gällande ett projekt för ombyggnad och utbyggnad av Gymnasiet Lärkan – Hoplaxskolan på adressen Stormyrvägen 22 godkänns (bilaga 1).

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Enligt stadsmiljösektorn bör en teknisk ombyggnad genomföras i Gymnasiet Lärkans – Hoplaxskolans lokaler, som byggdes år 1962 och som ligger på adressen Stormyrvägen 22. Projektets mål är en trygg, hälsosam, ändamålsenlig och flexibel lärmiljö som stöder förverkligandet av målen i läroplanerna och planen för förskoleundervisningen.

För att den nuvarande lärmiljön ska förbli oförändrad till sin omfattning är det nödvändigt att i samband med ombyggnaden genomföra en utbyggnad, eftersom man är tvungen att placera vss-teknik i en del av de nuvarande undervisningslokalerna på grund av byggnadens skyddsstatus.

I projektplaneringsskedet utreddes också om man kunde placera verksamheterna på skilda ställen för att undvika behovet av en utbyggnad utan att hitta en lösning som var fungerande med tanke på servicenätverket och kostnader.

Syftet med projektet är att förverkliga lokaler för 150 elever i förskolan och inom den grundläggande utbildningen samt 420 gymnasister. Fostrans- och utbildningssektorn kommer att använda lokalerna flexibelt utifrån det växlande servicebehovet.

De planerade lokalerna behövs inredda senast 1.8.2023. Om lokalerna tas i bruk mitt under läsåret skulle det medföra olägenheter för verksamheten och om projektet försenas kan det orsaka tilläggskostnader för sektorn.

Det har tagit flera månader att utreda utbyggnadsalternativen. För att den planerade tidtabellen ska hålla kommer man att samtidigt förelägga fostrans- och utbildningsnämnden behovsutredningen för godkännande och ett utlåtande om projektplanen 21.1.2020.

De tillfälliga lokalerna har för Haga förskola och Hoplaxskolan planerats till Backåkersvägen 19. Gymnasiet Lärkan planeras få sina tillfälliga lokaler på adressen Gamla chaussén 23. Kostnaderna för de tillfälliga lokalerna ingår i den hyra som tas ut efter ombyggnaden.

Lokalprojektet förbättrar ordnandet av tjänster

Man följer regelbundet med behovet av fostrans- och utbildningstjänster och om det finns tillräckligt med platser på områdes- och stadsnivå. Då servicenätverket har planerats, har man tagit i beaktande den lokalkapacitet som är under byggnad och den befintliga lokalkapaciteten. I samband med att man planerat verksamhetsställets omfattning har man tagit i beaktande utvecklingen på lång sikt inom hela serviceområdet: befolkningsprognosen, bostads- och affärsbyggandet och trafikarrangemangen.

Enligt befolkningsprognosen för år 2019 är ökningen i servicenätet för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen inom området måttlig och därför är det inte nödvändigt att öka antalet elevplatser i detta sammanhang. På den ökning av unga i gymnasieålder som befolkningsprognosen förutspår svarar man annanstans i det svenskspråkiga gymnasienätverket.

De nya servicelokalerna stöder barnens och de ungas vardag

Genom de ombyggda lokalerna och utbyggnaden skapas goda förutsättningar för verksamheten i Haga förskola, Hoplaxskolan och Gymnasiet Lärkan. Lokalerna tillgodoser servicebehoven såväl inom närområdet som på stadsnivå.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla elever och studerande samt så att de bildar en lärmiljö som stöder barnens uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs barnen, de unga och familjerna. Lokalerna möjliggör ökad samhörighet inom området.

Genom tekniska lösningar främjas inlärningen av de färdigheter som man behöver i informationssamhället, och dessutom ökas förståelsen för och kunskaperna i teknologi i Helsingfors.

Gårdsområdena utrustas med lekredskap i syfte att främja motion och målen i läroplanerna. Vid planeringen och utrustningen av gårdsområdena beaktas säkerhetsaspekter, möjligheten till övervakning, samhörighet och motion samt möjligheten att mångsidigt använda gården som lärmiljö. Dessutom erbjuder gårdsområdena eleverna och gymnasisterna samt invånarna inom området mångsidiga lek- och motionsförhållanden.

Området för skjutstrafiken till och från skolan och gymnasiet och servicegården planeras så att de ligger skilt från varandra.

Eftersom lokalerna är anpassningsbara, kan de användas effektivt också för kultur-, motions- och andra evenemang. Genom planering av ändamålsenliga och trygga lokaler stöds ett aktivt invånarbruk av dem.

Lokalerna möjliggör förverkligandet av läroplanen för den grundläggande utbildningen och gymnasiet samt planen för förskoleundervisningen

Undervisningslokalerna på adressen Stormyrvägen 22 är enligt sakkunniga inom stadsmiljösektorn tekniskt i dåligt skick. Dessutom uppfyller lokalerna inte till alla delar de krav som följer av läroplanerna och planen för småbarnspedagogik.

I projektet förverkligas lokaler för förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och gymnasiet. Pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler främjar verksamheten och säkerställer att eleverna och de studerande har en god miljö att lära sig och växa i. Lokalerna planeras utifrån dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar på stadsnivå och de möjliggör att målen i planen för förskolan samt i läroplanen för den grundläggande utbildningen och gymnasiet kan förverkligas.

Hoplaxskolans – Gymnasiet Lärkans behov av lokaler finns beskrivna i bifogade lokalplan (bilaga 2).

Projektets inverkan på kostnaderna för lokaler och verksamhet

Till sin storlek är lokalerna 2 795 m² lägenhetsyta. Kostnadsberäkningen är 23,2 milj. euro exkl. mervärdesskatt. Den av stadsmiljösektorn uppskattade helhetshyran är 29,47 euro /m²/mån., dvs. cirka 2 350 262 euro/år, varav ökningen är cirka 1 580 600 euro/år.

De uppskattade städkostnaderna är 122 000 euro/år. De uppskattade flyttkostnaderna är cirka 93 000 euro och för startkostnader avsätts 708 000 euro. Till kostnaderna för att starta verksamheten hör bl.a. inredning av lokalerna första gången, utrustning och anordningar.

Dessutom avsätts 70 000 euro för dataförvaltningens anskaffningar. Kostnaderna för verksamheten ökar inte till följd av projektet. Gemensamma lokaler för två enheter är en kostnadsmässigt ekonomisk lösning.

Delaktiggörande och annan gemensam beredning

Behovsutredningen har utarbetats som ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Skolans och gymnasiets personal har delaktiggjorts i beredningen av planerna för projektet och utarbetandet av en pedagogisk plan.

För projektet för ombyggnad och utbyggnad av Gymnasiet Lärkan – Hoplaxskolan har man i investeringsprogrammet i budgeten för år 2020 avsatt anslag för åren 2021-2022. För att grundskolan ska ha tillgång till lokaler i Haga under byggnadsskedet bör projektets tidtabell förskjutas med ett år.

Fostrans- och utbildningssektorn betonar att man i samband med den fortsatta planeringen och förverkligandet av projektet ska beakta de studerandes, elevernas och lärarnas synpunkter i samband med att lokalerna utvecklas. Genom delaktiggörande planering styrs användarna av lokalerna till att aktivt delta i planeringen och utvecklingen av sitt eget arbete och sin verksamhetsmiljö, samt invånarna till att planera och utveckla sin egen miljö.

Fostrans- och utbildningsnämnden beslutar om behovsutredningar som gäller lokalprojekt

I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om en behovsutredning som gäller lokalprojekt ska godkännas.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.12.2019

SÖKANDE AV ÄNDRING I UPPHANDLINGSBESLUT

Den som är missnöjd med beslutet kan söka ändring i beslutet genom att begära upphandlingsrättelse eller genom att anföra besvär hos marknadsdomstolen eller genom att göra både och.

ANVISNINGAR OM BEGÄRAN OM UPPHANDLINGSRÄTTELSE
Den tid inom vilken upphandlingsrättelse ska begäras

Parten ska lämna in begäran om upphandlingsrättelse inom 14 dagar efter att ha fått del av den upphandlande enhetens beslut eller avgörande i ett upphandlingsförfarande.

Ett överklagande hos marknadsdomstolen hindrar inte att upphandlingsrättelse begärs.

Vid användning av den elektroniska kontaktinformationen anses anbudssökanden och anbudsgivaren ha fått del av beslutet den dag det elektroniska meddelandet står till mottagarens förfogande i dennes mottagarapparat på ett sådant sätt att meddelandet kan hanteras.

Om delgivningen sker brevledes per post till mottagaren, anses anbudssökanden och anbudsgivaren ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte anbudssökanden eller anbudsgivaren visar att delgivningen har skett vid en senare tidpunkt.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den tid inom vilken upphandlingsrättelse ska begäras. Begäran om upphandlingsrättelse ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om upphandlingsrättelse inlämnas första vardagen därefter.

Rättelsemyndighet

Upphandlingsrättelse begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Rättelsemyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Norra esplanaden 11–13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om upphandlingsrättelse

Begäran om upphandlingsrättelse ska göras skriftligt. I begäran om upphandlingsrättelse ska uppges

  • det beslut eller andra avgörande av den upphandlande enheten som begäran om upphandlingsrättelse gäller
  • hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder upphandlingsrättelse begärs

Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

Rättelsesökandens namn och kontaktuppgifter ska uppges i begäran om upphandlingsrättelse. Om ändringssökandens talan förs av en laglig företrädare eller ett ombud eller om begäran om upphandlingsrättelse har upprättats av någon annan, ska också hans namn och kontaktuppgifter uppges i begäran.

Till begäran om upphandlingsrättelse ska fogas de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

BESVÄRSANVISNING TILL MARKNADSDOMSTOLEN
Besvärstid

Besvär ska anföras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Vid användning av den elektroniska kontaktinformationen anses anbudssökanden och anbudsgivaren ha fått del av beslutet den dag det elektroniska meddelandet står till mottagarens förfogande i dennes mottagarapparat på ett sådant sätt att meddelandet kan hanteras.

Om delgivningen sker brevledes per post till mottagaren anses anbudssökanden och anbudsgivaren ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte anbudssökanden eller anbudsgivaren visar att delgivningen har skett vid en senare tidpunkt.

Anhängiggörande av en upphandlingsrättelse påverkar inte den tidsfrist under vilken en part har rätt att överklaga beslutet genom besvär hos marknadsdomstolen.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Begäran om upphandlingsrättelse ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast tidsfristens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsmyndighet

Besvär anförs hos marknadsdomstolen.

Marknadsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
markkinaoikeus@oikeus.fi
Postadress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 43314
Besöksadress:
Banbyggarvägen 5
Telefonnummer:
029 56 43300
 

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut som besvärsskriften gäller
  • till vilka delar ändring söks i beslutet och hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder ändring söks

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten
Underrättelse om besvären till den upphandlande enheten

Den som anför besvär eller dennes företrädare ska skriftligt underrätta den upphandlande enheten om att ärendet förs till marknadsdomstolen. Underrättelsen ska lämnas senast då besvären över upphandlingen lämnas in till marknadsdomstolen.

Underrättelsen ska lämnas på adressen:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Norra esplanaden 11–13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 
Väntetid

Vid upphandling som överstiger EU-tröskelvärdena får upphandlingskontrakt slutas tidigast 14 dagar efter att anbudssökanden eller anbudsgivaren har fått eller anses ha fått del av beslutet och besvärsanvisningen.

Rättegångsavgift

Marknadsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 2 000 euro för behandlingen av ärendet om upphandlingens värde är mindre än 1 miljon euro, 4 000 euro om upphandlingens värde är minst 1 miljon euro men mindre än 10 miljoner euro, och 6 000 euro om upphandlingens värde är minst 10 miljoner euro.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Vera Schulman, yksikön päällikkö, telefon: 09 310 20777

vera.schulman@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Behovsutredning
2. Lokalplan

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.