Meluilmoitus, louhintatyö, Töölöntullinkatu 4 B, NHP-Yhtymä Oy
Päätös NHP-Yhtymä Oy:n meluilmoituksesta koskien louhintatyötä osoitteessa Töölöntullinkatu 4b, Meilahti
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä NHP-Yhtymä Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee louhintatyötä 17.2. - 30.6.2020 osoitteessa Töölöntullinkatu 4b, Meilahti, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:
- Louhintatyö (poraus, kiilaus/räjäytys, rikotus ja louheen siirto) on sallittua vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00.
Jos louhintapaikan etäisyys naapurikiinteistön asuinrakennukseen on alle 10 metriä, louhintatyötä saa tehdä vain arkisin maanantaista perjantaihin kello 9.00 - 18.00. - Melu- ja tärinähaittojen riittävästä torjunnasta tulee sopia ennakkoon Työterveyslaitoksen (osoite Topeliuksenkatu 41) ja HUS-kuntayhtymän tutkimus- ja hoitolaitosten (osoite Haartmaninkatu 2) kanssa neuvottelemalla.
- Louhintatyötä koskeva tiedote on jaettava ennen työn aloittamista vähintään kaikkiin niihin kiinteistöihin, jotka sijaitsevat 100 metrin säteellä työkohteesta. Asuinrakennuksissa tiedote on jaettava vähintään jokaiseen porraskäytävään, mutta mieluiten jokaiseen asuinhuoneistoon.
Tiedotteesta on käytävä ilmi työn kesto ja päivittäiset työajat sekä urakoitsijan ja työn tilaajan yhteystiedot.
Lisäksi tulee jakaa erillinen ajantasainen viikkotiedote koko louhintatyön ajan päiväkoti Daghemmet Tölön (osoite Stenbäckinkatu 7 B) johtajalle. - Louhintatyötä ei saa tehdä päiväkoti Daghemmet Tölön (osoite Stenbäckinkatu 7 B) lasten päivälevon aikana, jos työn aiheuttama melu häiritsee lasten nukkumista, eikä lasten ulkoilun aikana, jos työn aiheuttama melu vaarantaa lasten turvallisen ulkoilun. Työn aiheuttaman meluhaitan riittävästä torjunnasta tulee neuvotella päiväkodin johtajan kanssa säännöllisesti koko työmaan keston ajan.
- Porauslaitteet on varustettava pölynkeräyslaitteistolla, jonka on oltava aina käytössä, kun työtä tehdään. Pölynkeräintä ei saa tyhjentää räjäytyspaikalle eikä louheen sekaan.
- Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä esimerkiksi suolaliuoksella. Katualueille levinnyt maa-aines on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Kuljetettaessa pölyäviä kuormia työmaan ulkopuolelle on kuormien oltava peitettyjä tai kasteltuja.
- Siirrettävä polttoainesäiliö on sijoitettava tiiviille alustalle, ellei säiliö ole rakenteeltaan valuma-altaallinen, kaksoispohjainen tai -vaippainen tai sijoitettu katettuun suoja-altaaseen. Säiliö on sijoitettava siten, että polttoaineet eivät pääse vahinkotilanteessa viemäriin tai vesistöön. Tankkauspaikoilla on oltava imeytysainetta ja kalustoa mahdollisten vuotojen keräämistä ja säilyttämistä varten.
- Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille, kaduille tai puistoille. Vesien käsittelyssä tulee noudattaa tämän päätöksen liitteenä olevaa työmaavesiohjetta.
Työmaavesiä ei saa johtaa yleiseen hule-, jäte- tai sekavesiviemäriin ilman Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymän (HSY, vesihuolto, puhelin (09) 1561 2110) kanssa tehtyä kirjallista sopimusta.
Määräykset on ilmoitettu ennakkoon NHP-Yhtymä Oy:lle 12.2.2020.
Käsittelymaksu
Ilmoituksen käsittelystä peritään 520,00 euron maksu (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 12.4.2019, 91 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.
Päätöksen perustelut
Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.
Määräysten perustelut
- Päivittäistä työaikaa rajoittamalla voidaan vähentää melusta lähialueen asukkaille aiheutuvaa haittaa.
- Määräys on tarpeen, jotta työ ei häiritsisi kohtuuttomasti hoito- ja tutkimuslaitosten sekä päiväkodin toimintaa. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
- Tiedottamisella vähennetään työstä naapureille aiheutuvaa haittaa tai häiriötä. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
- Määräys on tarpeen, jotta työn aiheuttama melu ei häiritsisi kohtuuttomasti päiväkodin toimintaa. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
- Määräys on tarpeen, jotta porauspölyä leviäisi ympäristöön mahdollisimman vähän. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 20 §.
- Määräys on tarpeen, jotta työmaan liikenteen aiheuttama pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 19 §.
- Määräys on tarpeen, jotta polttoaineiden käsittelystä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 11 §.
- Määräys on tarpeen, jotta työmaavesistä ei aiheutuisi ympäristön pilaantumista. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 §.
Vesien johtaminen jätevesiviemäriin edellyttää vesihuoltolaitoksen lupaa. Työmaavesien käsittelyä ja johtamisesta muualle kuin jätevesiviemäriin koskevan suunnitelman perusteella arvioidaan vesistä aiheutuvaa ympäristön pilaantumisen vaaraa ja ympäristöluvan tarvetta. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 4 §.
Ilmoituksen tekijä
NHP-Yhtymä Oy, Kääpätie 2, 00760 Helsinki
Y-tunnus: 2417557-7
**********
Ilmoituksen sisältö
Ilmoitus koskee louhintatyötä 17.2. - 30.6.2020 arkisin maanantaista perjantaihin kello 7.00 - 18.00 osoitteessa Töölötullinkatu 4b.
Kuva 1. Toiminnan sekä häiriintyvien kohteiden sijainti kartalla.
Melupäästöt aiheutuvat ilmoituksen mukaan poravaunuista (3 kpl) ja kaivinkoneista (3 kpl). Ilmoituksen mukaan toiminnan aiheuttama melutaso (LAeq) on 10 metrin päässä melulähteestä 98 dB.
Ilmoituksen mukaan melulle altistuvat kohteet ympäristössä ovat asuinrakennuksia ja toimistokiinteistöjä, jotka rajoittuvat tonttiin. Ympäristöpalveluiden tietojen mukaan tontin rajanaapureina ovat ilmoituksessa kerrotusta poiketen myös päiväkoti Daghemmet Tölö (osoite Stenbäckinkatu 7 B) ja Työterveyslaitos (osoite Topeliuksenkatu 41). Lisäksi lähistöllä sijaitsee HUS-kuntayhtymän hoito- ja tutkimuslaitoksia, joista lähimpänä Naistenklinikka (osoite Haartmaninkatu 2).
Meluntorjuntatoimenpiteinä ilmoituksessa todetaan, että työstä tiedotetaan jakamalla porraskäytäväkohtainen asukasinfo.
Ilmoituksen käsittely
Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 10.1.2020. Ilmoitusta on ympäristöpalveluiden pyynnöstä täydennetty 10.2.2020 koskien päiväkoti Daghemmet Tölön johtajan kanssa etukäteen käytyä keskustelua. Keskustelussa on toiminnanharjoittajan mukaan sovittu, että lasten päiväuniaikana klo 12 - 14 ei tehdä räjäytyksiä, porausta suoritetaan myös päiväunien aikana ja että turvallisuuskysymykset yksilöidään ennen töiden aloittamista.
Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristönsuojeluyksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §
Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2020
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- asianosainen
- se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
- rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
- toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
- muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.
Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | vaasa.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Vaasan hallinto-oikeus |
PL 204 | |
65101 VAASA | |
Faksinumero: | 029 56 42760 |
Käyntiosoite: | Korsholmanpuistikko 43 |
65100 Vaasa | |
Puhelinnumero: | 029 56 42780 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Pirkko Paatero, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 26014