Vapautushakemus talous- ja jätevesiviemäriin liittämisestä, Viilarintie 1, Vartiokylä, Kiinteistöt Hamad Oy
Päätös vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta
Päätös
Hakija ja hakemuksen kohde
Kiinteistöt Hamad Oy
**********
**********
Hakemus
Hakemus koskee kiinteistön 1500 m²:n kokoisen vuokra-alueen vapauttamista velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen (HSY) toiminta-alueella. Vesihuoltolain 11 §:n mukainen vapautushakemus on saapunut 8.1.2020. Hakemukseen on pyydetty useita täydennyksiä. Viimeinen täydennys on saapunut 12.1.2021. Vapauttamista vesihuoltolaitoksen vesijohdosta ja viemäristä haetaan ajalle 2020-2025.
Toimivaltainen viranomainen
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on päätöksellään 16.1.2020 § 4 ja edelleen 29.4.2021 102 § siirtänyt yksikön päällikölle toimivallan myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisestä vesihuoltolaitoksen verkostoon.
Kiinteistön vesihuolto
Kiinteistölle rakennetaan väliaikainen katsastusasema. Hakemuksen mukaan kiinteistöä on suunniteltu käytettävän viiden vuoden ajan. Kiinteistöä käyttää työpaikkana kaksi henkilöä. Juomavesi on pakattua vettä. Muu käyttövesi on HSY:n verkostovettä, joka tuodaan kiinteistöön säiliöllä. Kiinteistöllä on polttava sähkö-wc. Harmaat jätevedet johdetaan 5 m³:n kokoiseen umpisäiliöön ja kuljetetaan pois loka-autolla.
Hakijan perustelut vapauttamiselle
Vesiliittymän rakentaminen vilkkaasti liikennöidylle Viilarintielle on hankalasti toteutettavissa. Liikenne olisi katkaistava toisella kaistalla kokonaan. Väliaikaiselle rakennukselle kustannus olisi kohtuuton. Viemäriliitos on yli 100 m etäisyydellä kiinteistön rajasta. Kustannukset olisivat yli 100 000 euroa.
Asianosaisten kuuleminen
Hakemuksen johdosta on kuultu vesihuoltolaitosta, joka alueella on Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Vesihuoltolaitos on antanut asiasta 26.1.2021 lausunnon, jonka mukaan Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on rakentanut alueelle vesijohto- ja viemäriverkoston. Tarkoituksenmukaista on, että talousveden hankinta ja jätevesien käsittely hoidetaan kokonaisuuden kannalta kestävällä tavalla alueen kiinteistöjen osalta. Liittymisvelvollisuudesta vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. HSY:n vesihuollon em. yleisnäkemyksen, ja ympäristöperusteiden kannalta liittymisvelvollisuudesta vapautusta viemäriverkostoon ei puolleta.
Lisäksi on kuultu maanomistajaa. Maanomistajan ja vuokrauksen tehneen Helsingin kaupungin alueiden käytöllä ei ole asiaan huomautettavaa. Toiminta on maanomistajan näkökulmasta hyväksyttävää, mikäli rakenteet toteutetaan asianmukaisesti.
Hakemuksen johdosta on kuultu myös kunnan terveydensuojeluviranomaista, joka ilmoitti lausunnossaan 26.1.2021 seuraavaa: Vapautusta vesijohtoon ja viemäriin liittämisestä haetaan väliaikaiseen katsastusasemaan. Hakemuksen mukaan kiinteistöä on suunniteltu käytettävän viiden vuoden ajan. Kiinteistöä käyttää työpaikkana kaksi henkilöä. Juomavesi on pakattua vettä. Muu käyttövesi on HSY:n verkostovettä, joka tuodaan kiinteistöön säiliöllä. Elintarviketurvallisuusyksikkö toteaa, ettei järjestelylle ole terveydensuojelullisia esteitä. Juomavetenä käytettävien pakkausten parasta ennen päivämäärät tulee huomioida. Muun käyttöveden säilytykseen tarkoitetun säiliön hygieniasta tulee huolehtia.
Hakijalta on pyydetty saaduista lausunnoista vastinetta. Hakijan vastineen 8.2.2021 mukaan hakijalla ei ollut maanomistajan ja terveydensuojeluviranomaisen lausunnoista huomautettavaa. Hakija ei antanut kuulemiseen HSY:n lausunnosta vastinettaan.
Tarkastus
Tarkastuksen tekeminen on arvioitu tarpeettomaksi. Kiinteistön jätevesien käsittely ei hakemuksen tietojen perusteella aiheuta lainkaan vaikutuksia ympäristöön (polttava wc ja umpisäiliö).
Ratkaisu
Yksikön päällikkö vapauttaa kiinteistön määräalan velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Vapautus on määräaikainen ja se on voimassa 31.12.2025 saakka.
Viranomaisvalvontaa varten jätevesimäärän oleellisesta lisääntymisestä tai muista talousvesi- ja jätevesijärjestelyjen oleellisista muutoksista on ilmoitettava Helsingin kaupungin ympäristöpalveluille.
Päätöksen voimassaoloaika
Päätöksen edellä mainittua voimassaoloa voidaan tarkastella uudelleen, mikäli toiminnan olosuhteet tai sen aiheuttamat haitat ympäristölle tai naapurustolle muuttuvat siten, etteivät vesihuoltolain 11 §:n mukaiset edellytykset enää täyty. Toiminnan olennaisesti muuttuessa (esimerkiksi kiinteistön haltijan/omistajan vaihtuminen, varustetason tai veden käytön lisääntyminen) kiinteistön tulee liittyä vesihuoltolaitoksen verkostoon tai voidaan hakea uutta vapautusta.
Päätöksen perustelut
Vesihuoltolain (muut. 681/2014) 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin.
Lain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä vapauttamisesta kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto.
Vapautus on myönnettävä, jos
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.
Edellytyksenä vesijohtoon liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on lisäksi, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä. Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.
Hakijan antamien selvitysten ja muiden asiaan liittyvien tietojen perusteella kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen verkostoon muodostuisi kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon liittämisestä aiheutuvat kustannukset. Yksittäisen kiinteistön vapauttamisen ei myöskään voida katsoa vaarantavan vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. Vapautuksen erityisedellytyksistä todetaan, että kiinteistöllä on käytettävissä riittävästi vaatimukset täyttävää talousvettä ja jätevesien käsittely on hoidettu asianmukaisesti.
Sovelletut säännökset
Vesihuoltolaki (119/2001, muut. 681/2014) 10, 11 ja 32 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Hakemus 8.1.2021 liitteineen, hakemuksen täydennykset 20.8.2020 ja 12.1.2021, terveydensuojeluviranomaisen lausunto 26.1.2021, vesihuoltolaitoksen lausunto 26.1.2021, maanomistajan lausunto 1.2.2021 sekä hakijan vastine 8.2.2021.
Päätös tullut nähtäväksi 11.08.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
- kunta
- valvontaviranomainen
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse ilman saantitodistusta, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta(valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut.
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja
mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Saija Rautakorpi, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32037