Vahingonkorvaus, esinevarkaus 15.1.2020

HEL 2020-001135
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7

Vahingonkorvausvaatimus opiskelijan kadonneesta omaisuudesta

Ammatillisen koulutuksen päällikkö

Päätös

Ammatillisen koulutuksen päällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimipisteestä kadonneesta omaisuudesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 30.1.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa yhteensä 215 euron suuruisen korvausvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimipisteestä kadonneesta omaisuudestaan. Opiston toimipisteen pukukaappiin murtauduttiin ja sieltä vietiin hakijan henkilökohtaista omaisuutta 15.1.2020.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimipisteestä saadussa selvityksessä vahvistetaan hakijan kertoma. Opiskelijan henkilökohtaisessa käytössä olevaan pukukaappiin on murtauduttu ja kouluisäntä on todennut tapahtuneen. Murron ajankohdan määritteleminen on vaikeata, koska hakija on ollut opiskelemassa yhteisiin tutkinnon osiin kuuluvissa aineissa, eikä muistikuvaa ole edellisestä käynnistä kaapilla. Luvallisesti opiskelutiloihin pääsee joko koulun avaimella tai kulkulätkällä, opiskelijoilla on vain viimeksi mainittu. Pukuhuoneisiin on mahdollisuus päästä ilman avainta, pukuhuonekäytävällä on kameravalvonta. Pukukaapin ovi on ollut lukittuna Graft riippulukolla. Lukko on rikottu vääntämällä, kouluisäntä on yhdessä opiskelijan kanssa tarkistanut murron. Toimipisteen taholta on annettu opiskelijoille ohjeeksi, ettei kaapeissa tule säilyttää arvokkaita esineitä. Lisäksi toimipiste on ohjeistanut asianmukaisista lukkomalleista metallirunkoisiin (ohutlevy) pukukaappeihin. Oppilas hankkii oman lukon ja on vastuussa avaimista.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan.

Saadun selvityksen perusteella asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Vahingosta vastuussa on hakijan omaisuutta luvatta kaapista vienyt henkilö. Oppilaitos on riittävällä tavalla pyrkinyt huolehtimaan omaisuuden turvallisesta säilyttämisestä. Kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavalla menettelyllä aiheuttamasta vahingosta.

Päätös tullut nähtäväksi 17.04.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Maria Sarkkinen
ammatillisen koulutuksen päällikkö