Vuokraus, alue Hietaniemi, Etu-Töölö, Vesiurheilukeskus Laguuni Oy

HEL 2020-001602
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 85 §

Maa-alueen vuokraaminen Vesiurheilukeskus Laguuni Oy:lle vesiliikuntatoimintaa varten

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti vuokrata Vesiurheilukeskus Laguuni Oy:lle liitekarttaan merkityn, Helsingin kaupungin 13. kaupunginosassa (Etu-Töölö) ja Helsingin 20. kaupunginosassa (Länsisatama) sijaitsevan, n. 22 000 m²:n suuruisen vesialueen sekä Helsingin kaupungin 13. kaupunginosassa (Etu-Töölö) sijaitsevan n. 1 015 m²:n suuruisen maa-alueen.

Vuokraus on jatkoa 31.12.2021 päättyvälle vuokrasopimukselle.

Vuosivuokrana peritään 9 100,14 euroa.

Vuokrasopimus solmitaan liikuntajohtajan myöhemmin päättämästä ajankohdasta lukien 31.12.2031 saakka liitteenä olevan vuokrasopimusluonnoksen mukaisesti.

Vuokralaisen kanssa tehty nykyinen vuokrasopimus päättyy uuden sopimuksen tullessa voimaan.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta oikeutti liikuntajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia sopimuskauden aikana.

Kaupunki ei vastaa vuokralaiselle aiheutuneista kustannuksista, mikäli päätös oikaisuvaatimuksen tai kunnallisvalituksen tai ylemmän toimielimen päätöksen mukaisesti muuttuu tai kumoutuu.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle on saapunut 10.2.2020 päivätty Vesiurheilukeskus Laguuni Oy:n hakemus alueen vuokraamisesta vapaa-ajan vesiliikuntatoimintaa varten.

Vesiurheilukeskus Laguuni Oy:n tarkoituksena on kehittää ja laajentaa olemassa olevaa wakeboarding - kaapelirataa
ja rakentaa alueelle kelluva vesipuisto sekä melonta- ja SUP-lautatoiminnan edellyttämät tilat lähtölaitureineen. Lisäksi Vesiurheilukeskus Laguuni Oy aikoo tarjota Itämeri Plogging - siivouskajakit maksutta kaupunkilaisten käyttöön.

Alueelle on tarkoitus sijoittaa myös vesiliikuntaa tukevia toimintoja, kuten välinesäilytystilat, asiakaspalvelupiste, vuokraamo, pukuhuoneet, WC-tilat, ulkosuihkut sekä kahvila- ja ravintolatoimintaa.

Liikuntapalvelukokonaisuus puoltaa hakemuksen hyväksymistä. Suunniteltu hanke palvelee liikuntatarkoituksia parantamalla nykyisiä olosuhteita vesiliikunnan näkökulmasta. Näin ollen hanke edistää kaupungin strategisia tavoitteita ja on lisäksi hakijan esille tuomista lähtökohdista katsottuna perusteltu kokonaisuus.

Vesiurheilukeskus Laguuni Oy on vuonna 2017 perustettu yritys, joka on toukokuusta 2017 lähtien pitänyt Espoon Keilaniemessä vesiurheilukeskusta. Espoon Keilaniemen päätoimipisteen kävijämäärä oli 80 000 ihmistä kesällä 2020.

Asemakaava

Alueella on voimassa 26.7.1980 lainvoiman saanut asemakaava nro 8246, jossa vuokrattava alue on uimaranta-aluetta (Uv).

Sisäinen vuokraus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on vuokrannut alueen sisäisin vuokrausperustein kaupunkiympäristölautakunnalta (vuokratunnus Y3113-6) vuoden 2043 loppuun asti. Alue on liikuntapaikkapalveluiden hallinnassa. Vesialueen osalta sisäisestä vuokrauksesta on sovittu kaupunkiympäristön toimialan kanssa.

Vuokra-alue ja vuokran määrittely

Vuokra-alue käsittää noin 22 000 m²:n suuruisen vesialueen sekä noin 1 015 m²:n suuruisen maa-alueen, joka vuokrataan ylläpitoalueena, josta ei peritä vuokraa. Alueelle sijoitetaan 440 m²:n suuruinen laiturirakennelma, jossa sijaitsee pukuhuone-, kahvila- ym. tiloja, sekä lähtölaituri wakeboardiin ja melontaan.

Vuosivuokrana peritään 9 100,14 euroa. Vuokra määritellään seuraavasti:

Laiturirakennelman pinta-ala, n. 440 m²

Vuosivuokra: 440 m² x 12 e/m² x 5 % x 19,74 =5 211,36 euroa

Laiturirakennelmassa sijaitsee n. 100 m² suuruinen alue, jota käytetään liikuntaan liittyvään toimintaan (pukuhuoneet, suihkualue). Tämän alueen vuokrasta peritään 50 % niin kauan, kun aluetta käytetään liikuntaan liittyvään toimintaan (pukuhuoneet, suihkualue), kuitenkin tämän sopimuksen puitteissa 31.12.2028 saakka.

Vuokranmääräytymisperusteista vuoden 2028 jälkeen päätetään viimeistään kaksi vuotta ennen subventoidun vuokrakauden päättymistä.

Vuosivuokra: 100 m² x 12 e/m² x 5 % x 19,74 = 1 184,40 euroa

1 184,40 x 50 % = 592,20 euroa.

Rakennelman vuosivuokra 5 211,36 euroa – 592,20 euroa = 4 619,16 euroa

Vene- ja melontalaiturit, arvioitu pinta-ala n. 170 m²

Vene- ja melontalaiturin vuokrasta peritään 50 % niin kauan, kuin sitä käytetään liikuntatoimintaan tai sitä välittömästi tukevaan toimintaan, kuitenkin tämän sopimuksen puitteissa 31.12.2028 saakka.

Vuokranmääräytymisperusteista vuoden 2028 jälkeen päätetään viimeistään kaksi vuotta ennen subventoidun vuokrakauden päättymistä.

170 m² x 12 e/m² x 5 % x 19,74 x 0,5 = 1 006,74 euroa.

Vesialue noin 22 000 m²

Perittävä vuokra

22 000 m² x 0,32 e/m² x 5 % x 19,74 x 50 % = 3 474,24 euroa

Maa-alue on ylläpitoaluetta, josta ei peritä vuokraa.

Vuokrattavan vesialueen pinta-ala tarkentuu radan rakentamisen yhteydessä.

Tammikuun 1. päivästä 2022 lukien perittävä vuosivuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksiin, jossa lokakuu 1951 = 100 siten, että perusvuosivuokra on 461 euroa vuodessa sekä sitä vastaava perusindeksi 100.

Kunkin kalenterivuoden vuosivuokra tarkastetaan kertomalla perusvuosivuokra luvulla, joka saadaan jakamalla edellisen kalenterivuoden keskimääräinen elinkustannusindeksi perusindeksillä 100. Mikäli pisteluku on alempi, vuokraa ei kuitenkaan alenneta.

Vuokranantajan puolelta vuokrasopimus on mahdollista solmia liikuntajohtajan myöhemmin päättämästä ajankohdasta lähtien 31.12.2031 saakka.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta myöntää liikuntajohtajalle sopimuksen allekirjoitusoikeuden sekä oikeuden tehdä vähäisiä muutoksia vuokrasopimukseen.

Vesiurheilukeskus Laguuni Oy tulee kustannuksellaan vastaamaan kaikesta rakentamisesta ja ylläpidosta. Muut vuokraukseen liittyvät ehdot on kirjattu liitteenä olevaan vuokrasopimusluonnokseen.

Valtiontukiarviointi

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107(1) mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä tai valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

Esitetty maanvuokrasopimus Helsingin kaupungin ja Vesiurheilukeskus Laguuni Oy:n kanssa sisältää vuokratukea. Vuokra-alueen pääasiallisia käyttäjiä ovat lähialueiden lapset ja nuoret sekä muut paikalliset asukkaat. Maanvuokrasopimukseen sisältyvä vuokratuki ei ole SEUT 107(1) mukaista valtiontukea, koska kyse on urheilutilasta, joka palvelee ensisijaisesti paikallisia asukkaita ja joka ei todennäköisesti houkuttele asiakkaita tai investointeja muista EU:n jäsenvaltioista. Toimenpide ei näin ollen ole omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohta 197).

Toimivalta

Hallintosäännön 17 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta voi päättää hallinnassaan olevien maa- alueiden vuokrauksesta enintään 20 vuoden ajaksi. Pidemmistä vuokrasopimuksista päättää kaupunginhallitus.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.06.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntajohtaja
Tarja Loikkanen

Lisätietojen antaja

Stefan Fröberg, ulkoilupalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 87901

stefan.froberg@hel.fi