Maksuperusteiden määrääminen, Kasko, Helsingin työväenopisto ja Helsingfors arbis, opiskelijoilta perittävät maksut ja maksujen alennusperusteet

HEL 2020-001911
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 39 §

Helsingin suomenkielisen työväenopiston ja Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston opiskelijoilta perittävät maksut ja maksujen alennusperusteet

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että Helsingin suomenkielisen työväenopiston ja Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston opiskelijoilta perittävät maksut ja maksujen alennusperusteet ovat liitteen 1 mukaiset 1.8.2020 alkaen.

Tämä päätös kumoaa tätä samaa asiaa koskevan lautakunnan päätöksen 8.5.2018 (§ 87).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Vapaasta sivistystyöstä annetun lain (98/632) mukaan opiskelijoilta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja.

Helsingin suomenkielisen työväenopiston ja Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston maksut ja alennusperusteet yhtenäistettiin vuonna 2018. Tuolloin maksujen taso pidettiin ennallaan. Nyt maksuja ja alennusperusteita selkeytetään ja yksinkertaistetaan. Samalla hintoihin tehdään pieniä muutoksia.

Hinnastoon luodaan lyhyille kursseille kaksi uutta maksupykälää, jolloin kurssien hinta nousee nykyistä tasaisemmin kurssin pituuden mukaan. Näin esimerkiksi yhden illan kurssi on jatkossa edullisempi kuin kahden illan kurssi.

Suomenkielisessä työväenopistossa on ollut normaaleja kursseja kalliimpia kursseja erityisesti liikunnassa. Nyt nämä erityishintaiset kurssit muutetaan normaalihintaisiksi, joten jatkossa liikuntakurssit hinnoitellaan samoin perustein kuin muut kurssit. Tämä selkeyttää hinnastoa, mutta pienentää kurssimaksutuloja. Tämän takia yleisiin kurssimaksuihin esitetään pieniä korotuksia. Yhden illan kurssihinta nousee 10 eurosta 12 euroon, mutta on edelleen edullisempi kuin Espoon työväenopistossa (14 euroa) ja Vantaan aikuisopistossa (17 euroa). Kokonaisuutena kurssimaksut nousevat vain hieman.

Vapaalle sivistystyölle on annettu uusi lakisääteinen koulutustehtävä maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetuksessa. Nämä kurssit ovat maksuttomia. Samoin maksuttomia ovat maahanmuuttajataustaisille kotivanhemmille suunnatut kurssit ja vertaisryhmät. Nämä merkitään nyt lautakunnan päätökseen.

Alennusryhmiin lisätään Kelan maksamaa kansan- ja takuueläkettä saavat henkilöt. Nämä henkilöt ovat pienituloisia, mutta eivät ole aiemmin kuuluneet alennusryhmien piiriin.

Kurssimaksut on pidetty edullisina, jotta mahdollisimman monella kaupunkilaisella on mahdollisuus osallistua toimintaan. Lisäksi erilaisilla poikkeavahintaisilla kursseilla ja alennuksilla on voitu tarjota vielä matalampi osallistumiskynnys monille erityisryhmille.

Vuonna 2019 suomenkielisessä työväenopistossa kerättiin kurssimaksuja 1 930 345 euroa ja ruotsinkielisessä työväenopistossa 472 268 euroa.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 § 3 momentin 1 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö , puhelin: 09 310 88501

ville.ylikahri@hel.fi

Moa Thors, Ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077

moa.thors@arbis.hel.fi