Avustuksen hakeminen, valtionavustus, Annantalon Lastenkulttuurin kestävän kehityksen hankkeet, opetus- ja kulttuuriministeriö

HEL 2020-001927
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 6
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Valtionavustuksen hakeminen opetus- ja kulttuuriministeriöltä kulttuuripalvelukokonaisuuden lasten ja nuorten taidekeskus Annantalolle Lastenkulttuurin kestävän kehityksen hankkeisiin

Hallintojohtaja

Päätös

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä haetaan 90 560 euroa kulttuuripalvelukokonaisuuden kulttuurin edistäminen -palvelun lasten ja nuorten taidetalo Annantalolle hankekokonaisuuteen, jolla kehitetään lastenkulttuurin kestävän kehityksen toimintamalleja 1.4.2020 - 30.6.2021.

Mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön päätös on myönteinen, hankekokonaisuudelle avataan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan laskentajärjestelmään projektitunniste hankkeen menojen ja tulojen seuraamiseksi.

Kolmesta hankkeesta koostuvaa kokonaisuutta hallinnoidaan lasten ja nuorten taidekeskus Annantalosta. Varsinaisen avustushakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle laatii ja allekirjoittaa kulttuurin edistäminen palvelun päällikkö, joka vastaa mahdollisesta hakemuksen täydentämisestä, mahdollisista lisäaikojen hakemisista, avustuksen käytön raportoinnista ja muusta hankkeeseen liittyvästä viestinnästä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Päätöksen perustelut

Hankekokonaisuuteen kuuluu kolme kestävän kehityksen toimintamallia, joiden kehittäminen on tarpeellista lastenkulttuurin saavutettavuuden edistämiseksi.

Taiteillen tulevaisuuksiin -toimintamallilla on tuotettu työpajoja ja oppimateriaalia Annantalon 2019 Tulevaisuuslaboratorio-kokeiluhankeessa. Mahdollisella rahoituksella varmistetaan toimintamallin jatkuminen ja jalkautuminen erityisesti varhaiskasvatuksen arkeen. Tavoitteena on vahvistaa lasten tulevaisuuslukutaitoa taidelähtöisin menetelmin. Toisen toimintamallin, Metsä pilkottaa, tavoitteena on luoda varhaiskasvatukselle, kouluille ja avoimelle yleisölle innovatiivinen installaatio, joka on myös taide- ja metsäoppimisen ympäristö, Annantalon pihalla. Installaatiosta tulee myös lasten oma hiilinielu kaupungin keskustaan. Mallia kehitetään yhteistyössä Metsähallituksen Rovaniemellä sijaitsevan tiedekeskus Pilken kanssa. Kolmannessa toimintamallissa, Koululaiset lukulähettiläinä, luodaan sosiaalisesti kestävää kaupunkia. Ideana on, että koululaiset lukevat palvelutalojen asiakkaille itse valitsemaansa tai kirjoittamaansa kirjallisuutta. Mallin tavoitteena on innostaa koululaisia lukemaan ja samalla tuoda yksinäisyyttä vähentävää vuorovaikutusta palvelutalojen arkeen. Toimintaa toteutetaan Kannelmäen alueella ja yhteistyössä mukana on Helsingin kaupungin koulu, kirjasto ja kulttuurikeskukset -palvelun Kanneltalo-yksikkö sekä 3. sektorin toimijana Suomen Punainen Risti (SPR).

Hankekokonaisuuden budjetoinnissa on huomioitu koordinoivan henkilön sekä taidekasvattajan rekrytoinnin kustannusvaikutus. Toteutuessaan hankekokonaisuus edistää kaupungin strategisia tavoitteita nuorten syrjäytymisen ehkäisystä ja siitä, että Helsinki on maailman vaikuttavin paikka oppia ja koko kaupunki on oppimisen ympäristö.

Rahoitusjohtajan 13.9.2017 tekemän päätöksen (64 §) mukaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtaja päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta.

Päätös tullut nähtäväksi 05.03.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiina Susiluoto, vastaava kulttuurituottaja, puhelin: 09 310 37182

tiina.susiluoto@hel.fi

Päättäjä

Kirsti Laine-Hendolin
hallintojohtaja