Kieliohjelma ja kielirikasteinen perusopetus, Vattuniemen ala-aste

HEL 2020-002093
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 9 §

Vattuniemen ala-asteen koulun kaksikielinen opetus ja kielivalikoima 1.8.2020 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Vattuniemen ala-asteen koulussa alkaa suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen suomi-englanti -opetus 1.8.2020 alkaen. Suppeammalla kaksikielisellä opetuksella ei ole vaikutusta oppilaaksiottoon.

Lisäksi päätettiin Vattuniemen ala-asteen koulun kielivalikoimasta seuraavasti:
  • A1-kielet: englanti, espanja, saksa
  • A2-kielet: englanti, espanja, saksa, ranska
  • B1-kieli: ruotsi

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 26.3.2019 (§ 121) perustaa Vattuniemen ala-asteen koulun Lauttasaareen. Koulu aloittaa toimintansa 1.8.2020. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää koulun kielivalikoimasta ja kaksikielisen opetuksen aloittamisesta.

Suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen suomi-englanti -opetus

Perusopetuksen opetuskieli on suomenkielisessä perusopetuksessa suomi. Valtakunnallisen opetuksen mukaan voidaan kuitenkin osa opetuksesta antaa muulla kuin koulun virallisella opetuskielellä. Kaksikielisen opetuksen eri muotoja ovat: ruotsin kielikylpy, laajamittainen kaksikielinen ja suppeampi kaksikielinen eli kielirikasteinen opetus. Helsingissä näitä eri opetusmuotoja annetaan englanniksi, espanjaksi, kiinaksi, venäjäksi, viroksi, venäjäksi, ruotsiksi ja pohjoissaameksi.

Kielirikasteisessa suomi-englanti -opetuksessa voi tällä hetkellä opiskella 10 koulussa ja Vattuniemen ala-asteen koulun kielirikasteisen opetuksen aloittaminen kasvattaa määrän 11. Kielirikasteinen opetus on avoin kaikille koulun oppilaaksiottoalueen oppilaille ilman soveltuvuuskoetta.

Kielirikasteisessa suomi-englanti -opetuksessa noudatetaan valtakunnallista opetussuunnitelmaa ja opetuksen tavoitteet sekä sisällöt ovat samat kuin yksikieliseen opetukseen osallistuvilla oppilailla. Kielirikasteisessa opetuksessa vähintään 10% ja korkeintaan 25% eri oppiaineiden sisällöistä opetetaan kohdekielillä (englanti). Tähän osuuteen ei lasketa kieliohjelmaan kuuluvia kielten oppitunteja.

Kielivalikoima

Vuosiluokilla 1-6 perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti koulun kieliohjelmaan kuuluu kolme kielen eri oppimäärää: A1, A2 ja B1. Kaikki perusopetuksen oppilaat opiskelevat A1- ja B1-kieltä ja A2-kielen opiskelu on vapaaehtoista. Näistä ensimmäisen opiskelu aloitetaan 1. vuosiluokalta, toisen kielen 3. vuosiluokalta ja kolmannen 6. vuosiluokalta.

Helsingissä on tavoitteena kehittää monipuolisesti helsinkiläisten kielitaitoa sekä lisätä eri kielten osaamista ja perusopetuksen kielivalikoiman monipuolisuus tukee tämän tavoitteen saavuttamista. Vattuniemen ala-asteen koulun koulutulokkaat voivat valita ensimmäisen opiskeltavan kielen kolmesta vaihtoehdosta. Valinnaisena A2-kielenä on mahdollista valita neljän eri kielen väliltä. Kaikille yhteinen toisen kotimaisen kielen opiskelu aloitetaan Vattuniemen ala-asteen koulussa 6. luokalta.

Valmisteluprosessi

Vattuniemen ala-asteen tulevien oppilaiden huoltajilla on ollut mahdollisuus osallistua kielivalikoiman suunnitteluun ja esittää näkemyksensä kielirikasteisen perusopetuksen aloittamisesta. Huoltajilla on ollut mahdollisuus ottaa kantaa A1-kieliohjelmaan tammikuussa avoinna olleessa verkkokyselyssä. A2-kielen osalta huoltajilla on ollut mahdollisuus osallistua A2-kielivalikoiman suunnitteluun heille järjestetyssä tilaisuudessa 25.2.2020 sekä maaliskuun alkuun auki olleen verkkokyselyn kautta. Valmistelussa on huomioitu myös, että turvataan alueellisesti monipuolinen kielivalikoima sekä Lauttasaaren ala-asteen koulusta Vattuniemen ala-asteelle siirtyvien oppilaiden aloittamien kielien jatko.

Vattuniemen ala-asteen koulun johtokunnalla on tarvittaessa mahdollisuus koulun toiminnan käynnistyttyä esittää kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle tarkennuksia tai muutoksia kielivalikoimaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444

satu.koistinen@hel.fi