Avustuksen myöntäminen, liikuntapalvelut, toiminta-avustukset vuodelle 2020

HEL 2020-002169
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 14 §

Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n vuoden 2020 toiminta- ja tilankäyttöavustukset

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto myönsi Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:lle vuodelle 2020 toiminta-avustusta 18 419 euroa ja tilankäyttöavustusta 46 090 euroa.

Avustukset maksetaan avustuksen saajille yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet, kaupunginhallitus 28.10.2019).

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli lakimies Anna Kukkola. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti vuoden 2020 toiminta-avustuksista ja tilankäyttöavustuksista 14.5.2020, § 8 ja § 9. Liikuntajaosto päätti siirtää Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n avustusasian käsittelyn, koska asian valmistelu oli kesken.

Toiminta-avustus on harkinnanvarainen avustus, joka määräytyy laskennallisin perustein. Toiminta-avustuksessa painotetaan erityisesti lasten ja nuorten liikunnan tukemista. Liikuntaseurojen avustuksissa alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten toiminnan painotus on 80 % ja aikuisten toiminnan painotus 20 %. Laskennassa huomioidaan lisäksi seurassa toimineiden valtakunnallisen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen (VOK 1-5 tasot) käyneiden lukumäärä laatupainotuksena. Eläkeläis- ja erityisjärjestöjen liikuntaryhmien avustuksia painotetaan liikuntaseurojen junioritoiminnan tavoin 80 % painotuksella. Toiminta-avustuksen laskennassa on vuonna 2020 edelleen käytössä jarru, joka estää avustuksen pienenemisen enemmän kuin −20 % tai kasvun enemmän kuin 30 % silloin, kun syy muutokseen on vuonna 2017 uudistettu toiminta-avustuslaskenta. Jarrua ei käytetä silloin, kun seuran toiminta on olennaisesti pienentynyt tai kasvanut toiminnan muutoksen, seurojen yhteenliittymisen tai jaoston seurasta irtautumisen.

Tilankäyttöavustus on harkinnanvarainen avustus, joka perustuu laskennallisiin perusteisiin. Tilankäyttöavustusta voidaan myöntää helsinkiläiselle liikuntaseuralle, joka on ollut toiminnassa yhden kokonaisen kalenterivuoden ennen avustuksen hakemista. Liikuntaseura järjestää säännöllistä ohjattua harjoitustoimintaa, johon osallistuu vähintään 50 helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti vähintään 20 alle 20- vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa. Seuran toteuttamaa liikuntamuotoa edustava lajijärjestö kuuluu varsinaisena jäsenenä liikunnan ja urheilun valtakunnalliseen keskusjärjestöön ja/tai kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallisten liikuntajärjestöjen valtionavustusten piiriin.

Avustuksella tuetaan muiden kuin liikuntapalvelun omien tilojen säännöllisiä ohjattuja harjoitusvuoroja. Myös koulujen liikuntasalien käyttöön haetaan tilankäyttöavustusta. Avustus myönnetään ympärivuotisesti perustuen edellisenä vuonna toteutuneisiin vuokriin. Lisäksi voidaan ottaa huomioon olennaiset muutokset kuluvan vuoden tilojen käytössä. Olennaisia muutoksia ovat mm. merkittävät muutokset toiminnan laajuudessa, seurojen yhteenliittyminen tai jaoston irtaantuminen seurasta, kun muutoksilla on vaikutusta tilankäyttöavustusten piirissä olevien tilojen käyttöön. Tilankäyttöavustuslaskennassa painotetaan alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten sekä eläkeläis- ja erityisjärjestöjen liikuntaryhmien toimintaa 100 % ja aikuisten toimintaa 90 %.

Helsingfors Skridskoklubb rf – Helsingin Luistinklubi ry:n avustuslaskennassa huomioitiin seuran 81 junioriyksinluistelijan siirtyminen pois seuran toiminnasta 1.5.2020 alkaen. Samoin tilankäyttöavustuksessa huomioitiin syksyn clearingin ulkopuoliset jäähallivuorot Malmin jäähallissa sekä liikuntasalivuorot Salmisaaren ja Myllypuron jäähallissa.

Selvitys avustusehtojen noudattamisesta vuosien 2018 ja 2019 toiminta- ja tilankäyttöavustusten osalta

Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeiden 4.4 kappaleen mukaan avustus voidaan evätä, jos voidaan todeta hakijan jättäneen aikaisempina vuosina noudattamatta Helsingin kaupungin myöntämän avustuksen käytölle asetettuja yleisiä tai erityisiä ehtoja.

Kaupunki on selvittänyt avustusehtojen täyttymistä vuosien 2018 ja 2019 toiminta- ja tilankäyttöavustusten osalta Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n selvityksen ja Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan selvityksen perusteella tekemän päätöksen johdosta. Seura on toimittanut kaupungille selvitystä 28.2.2020, 24.4.2020, 4.5.2020 sekä 27.5.2020.

HSK:n mukaan kauden 2019-2020 aikana epäasiallista käytöstä valmennustilanteissa ei ole tullut ilmi. HSK:ssa keväällä 2019 toteutetun seurakyselyn perusteella seuran toimintaa tarkasteltiin heti keväällä. Lisäksi HSK on jo syksyn 2019 ja talven 2020 aikana tehnyt erilaisia toimenpiteitä epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi luistelijoiden psyykkisen valmennuksen lisääminen. Lisäksi jäällä on nykyisin aina kaksi valmentajaa yhtä aikaa. Kaudella 2020-2021 toiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisätään sisäisen viestinnän avulla ja osana tätä laaditaan HSK:n toimintakäsikirja. Muodostelmaluistelulle on nimetty lähiesimies ja seura suunnittelee palkkaavansa urheilutoimenjohtajan. Urheilutoimenjohtaja toimisi valmentajien esimiehenä. Lisäksi HSK on laatinut useita erilaisia pelisääntöjä ja toimintatapauudistuksia.

Helsingin kaupunki katsoo, että HSK on ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin saattaakseen toimintansa Reilun Pelin periaatteiden mukaiseksi, ja että toiminta- ja tilankäyttöavustukset vuodelle 2020 voidaan myöntää.

HSK on selvityksissään ilmoittanut noudattaneensa ja noudattavansa edelleen liiton kurinpitolautakunnan antamaa päätöstä, jolla yksi HSK:n valmentajista määrättiin kilpailukieltoon. HSK:n hallitus on ensin vapauttanut valmentajan työntekovelvoitteesta, mutta myöhemmin palauttanut velvoitteen. Kurinpitoseuraamuksessa ei ole kyse urheilun toimintakiellosta, joten osallistumista valmennukseen ei ole kielletty. Näin ollen valmentajan työntekovelvoitteen palauttaminen ei anna aihetta arvioida asiaa toisin.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto 14.05.2020 § 8

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.06.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

liikuntapalvelupäällikkö
Tuuli Salospohja

Lisätietojen antaja

Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38038

taina.korell@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Selvitys 28.2.2020
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Lisäselvitys 24.4.2020
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 29 k.
4. Lisäselvitys, täydennys 4.5.2020
Liitettä ei julkaista internetissä.
5. Vastaus selityspyyntöön 27.5.2020
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.