Toivomusponsi, ruokatarvikkeiden laskelmien tarkentaminen sekä pakkausten ja jätteen lajittelevan käsittelyn tehostaminen

HEL 2020-002498
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 21 §

Lausuntopyyntö koulu- ja päiväkotiruokailun tarvikelaskelmien tarkentamista ja jätteiden lajittelua koskevasta toivomusponnesta

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta

Lausunto

Esittelijä tarkensi esitystään niin, että johtokunta antaa lausunnon valtuustossa hyväksyttyyn toivomusponteen (valtuutettu Karhuvaara ym).

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta antoi seuraavan lausunnon:

Palvelukeskusliikelaitos (Palvelukeskus Helsinki) tekee tiivistä yhteistyötä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ruokapalvelujen suunnittelussa. Palvelukuvauksissa määritellään ruokalistojen ja aterioiden suunnittelun periaatteet, laatu ja sisältö. Toimiala vastaa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä näiden määrittelystä. Palveluntuottaja vastaa ruokapalvelujen tuottamisesta, elintarvikkeiden ja tarvittavien pakkausmateriaalien hankinnasta, ruoan valmistuksesta ja ruoan tarjoilusta. Palveluntuottaja vastaa myös valmistettavien ruokamäärien suunnittelusta, ruoan riittävyydestä, mahdollisen ylijäämäruoan hyödyntämisestä ja jätteiden lajittelusta. Palvelukeskus Helsinki seuraa päivittäin menekkiä, ennustaa tarvittavia ruoka- ja raaka-ainemääriä ja pyrkii mahdollisimman pieneen hävikkiin vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kannalta mutta myös kustannussyistä.

Palvelukeskus Helsingillä on toimintatapana keskitetty hankinta ja ruokalistasuunnittelu. Menekki suunnitellaan ja arvioidaan toimipaikkakohtaisesti. Palvelukeskus Helsingillä on käytössä menekin seurannan ja ruokahävikin seurannan malli, jonka raportointia entistä reaaliaikaisemmaksi kehitetään parhaillaan. Tämän pohjalta seurataan menekkiä ja syntyvää hävikkiä ja sen hallintaa. Hoitoalan ja valmistuskoulujen osalta on käytössä Aromi-tuotannonohjausjärjestelmä, jonka pohjalta ruokatuotannon suunnittelu toteutetaan. Palvelukeskus Helsingin Pakkalan tuotantolaitoksessa on käytössä Aromi tuotannonohjausjärjestelmä ja Webmysli tilausjärjestelmä, jonka avulla koulut ja päiväkodit sekä sairaaloiden osastot tilaavat tarvitsemansa määrät. Uuden Aromi 2.0 -version kehitystyö on meneillään ja sen pohjalta ennustaminen ja menekinseuranta on entistä tehokkaampaa. Lisäksi toimipaikkatasolla käydään jatkuvaa vuorovaikutusta päiväkodin johtajien, rehtorien ja hoitoalan esihenkilöiden kanssa sekä seurataan tyytyväisyyttä ja ruokalistan toimivuutta palveluissa.

Ruokatarvikkeiden pakkaukset lajitellaan kiinteistössä olevan lajittelujärjestelmän mukaisesti. Noudatamme kohteessa käytössä olevia lajittelumahdollisuuksia. Tärkeää olisi luoda kaupunkiympäristön toimialan hallinnoimissa tiloissa yhtenäinen tapa lajitella pakkaus- sekä valmistuksessa syntyvää jätettä. Nykykäytännön mukaisesti pyrimme lajittelemaan biojätteen, sekajätteen, energiajätteen sekä metallin ja lasin. Tällä hetkellä on toimipaikkakohtaisia tiloista johtuvia eroavuuksia ja tämän suunnittelu kaupunkitasoisesti HNH2035-näkökohdat huomioiden on kannatettavaa. Kaupunkiympäristön toimiala tekee parhaillaan jätetilojen kartoitusta Kaskon tiloihin. Uudessa, suunnitteilla olevassa tuotantolaitoksessa tilaus- ja toimitus -ketjun entistä parempi hallinta on tärkeä tavoite siten, että vastataan juuri tarpeeseen, oikeisiin määriin sekä ruoan kuljettamiseen ja pakkauksiin liittyen.

Jätteiden lajittelun kasvatukselliseen merkitykseen, asenteisiin ja käyttäytymiseen pyritään vaikuttamaan ennakoivasti mm. yhteisellä suunnittelulla ja osallistamisella. Syntyvien jätteiden lajitteluun ja hävikistä viestimiseen kiinnitetään huomiota muun muassa kansalliseen hävikkiviikkoon liittyvässä kampanjoinnissa kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä Palvelukeskus Helsingin yhdessä Kaskon kanssa yläkouluille toteuttamassa palvelumuotoiluprojektissa, jota pilotoidaan syksyllä 2020. Pilotissa syntyvästä hävikistä ja määrästä viestitään päivittäin ja saatujen kokemusten pohjalta hävikistä viestimistä kehitetään eteenpäin ja asia tehdään näkyväksi ja helposti ymmärrettäväksi. Lisäksi Palvelukeskus Helsinki osallistuu tarvittaessa myös kohteen ympäristötyöryhmien kokouksiin ja Kaskon hallinnon järjestämiin jätekartoituksiin. Niihin tulee tarvittaessa myös tuottaa tietoja kohteen edellyttämällä tavalla keittiö-, linjasto- ja lautasbiojätteestä

Palvelukeskusliikelaitoksen johtokunta antaa seuraavan lausunnon:

Palvelukeskusliikelaitos (Palvelukeskus Helsinki) tekee tiivistä yhteistyötä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa ruokapalvelujen suunnittelussa. Palvelukuvauksissa määritellään ruokalistojen ja aterioiden suunnittelun periaatteet, laatu ja sisältö. Toimiala vastaa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjänä näiden määrittelystä. Palveluntuottaja vastaa ruokapalvelujen tuottamisesta, elintarvikkeiden ja tarvittavien pakkausmateriaalien hankinnasta, ruoan valmistuksesta ja ruoan tarjoilusta. Palveluntuottaja vastaa myös valmistettavien ruokamäärien suunnittelusta, ruoan riittävyydestä, mahdollisen ylijäämäruoan hyödyntämisestä ja jätteiden lajittelusta. Palvelukeskus Helsinki seuraa päivittäin menekkiä, ennustaa tarvittavia ruoka- ja raaka-ainemääriä ja pyrkii mahdollisimman pieneen hävikkiin vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kannalta mutta myös kustannussyistä.

Palvelukeskus Helsingillä on toimintatapana keskitetty hankinta ja ruokalistasuunnittelu. Menekki suunnitellaan ja arvioidaan toimipaikkakohtaisesti. Palvelukeskus Helsingillä on käytössä menekin seurannan ja ruokahävikin seurannan malli, jonka raportointia entistä reaaliaikaisemmaksi kehitetään parhaillaan. Tämän pohjalta seurataan menekkiä ja syntyvää hävikkiä ja sen hallintaa. Hoitoalan ja valmistuskoulujen osalta on käytössä Aromi-tuotannonohjausjärjestelmä, jonka pohjalta ruokatuotannon suunnittelu toteutetaan. Palvelukeskus Helsingin Pakkalan tuotantolaitoksessa on käytössä Aromi tuotannonohjausjärjestelmä ja Webmysli tilausjärjestelmä, jonka avulla koulut ja päiväkodit sekä sairaaloiden osastot tilaavat tarvitsemansa määrät. Uuden Aromi 2.0 -version kehitystyö on meneillään ja sen pohjalta ennustaminen ja menekinseuranta on entistä tehokkaampaa. Lisäksi toimipaikkatasolla käydään jatkuvaa vuorovaikutusta päiväkodin johtajien, rehtorien ja hoitoalan esihenkilöiden kanssa sekä seurataan tyytyväisyyttä ja ruokalistan toimivuutta palveluissa.

Ruokatarvikkeiden pakkaukset lajitellaan kiinteistössä olevan lajittelujärjestelmän mukaisesti. Noudatamme kohteessa käytössä olevia lajittelumahdollisuuksia. Tärkeää olisi luoda kaupunkiympäristön toimialan hallinnoimissa tiloissa yhtenäinen tapa lajitella pakkaus- sekä valmistuksessa syntyvää jätettä. Nykykäytännön mukaisesti pyrimme lajittelemaan biojätteen, sekajätteen, energiajätteen sekä metallin ja lasin. Tällä hetkellä on toimipaikkakohtaisia tiloista johtuvia eroavuuksia ja tämän suunnittelu kaupunkitasoisesti HNH2035-näkökohdat huomioiden on kannatettavaa. Kaupunkiympäristön toimiala tekee parhaillaan jätetilojen kartoitusta Kaskon tiloihin. Uudessa, suunnitteilla olevassa tuotantolaitoksessa tilaus- ja toimitus -ketjun entistä parempi hallinta on tärkeä tavoite siten, että vastataan juuri tarpeeseen, oikeisiin määriin sekä ruoan kuljettamiseen ja pakkauksiin liittyen.

Jätteiden lajittelun kasvatukselliseen merkitykseen, asenteisiin ja käyttäytymiseen pyritään vaikuttamaan ennakoivasti mm. yhteisellä suunnittelulla ja osallistamisella. Syntyvien jätteiden lajitteluun ja hävikistä viestimiseen kiinnitetään huomiota muun muassa kansalliseen hävikkiviikkoon liittyvässä kampanjoinnissa kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa sekä Palvelukeskus Helsingin yhdessä Kaskon kanssa yläkouluille toteuttamassa palvelumuotoiluprojektissa, jota pilotoidaan syksyllä 2020. Pilotissa syntyvästä hävikistä ja määrästä viestitään päivittäin ja saatujen kokemusten pohjalta hävikistä viestimistä kehitetään eteenpäin ja asia tehdään näkyväksi ja helposti ymmärrettäväksi. Lisäksi Palvelukeskus Helsinki osallistuu tarvittaessa myös kohteen ympäristötyöryhmien kokouksiin ja Kaskon hallinnon järjestämiin jätekartoituksiin. Niihin tulee tarvittaessa myös tuottaa tietoja kohteen edellyttämällä tavalla keittiö-, linjasto- ja lautasbiojätteestä

Sulje

Kaupunginvaltuusto on pyytänyt palvelukeskusliikelaitokselta lausuntoa Arja Karhuvaaran toivomusponnesta, jossa pyydetään selvitystä siitä, että voidaanko kehottaa ruokailun toteuttajaa tarkentamaan tarvittavien ruokatarvikkeiden laskelmia sekä tehostamaan ruokatarvikkeiden pakkausten sekä valmistuksessa syntyvän jätteen lajittelevaa käsittelyä. Jätteiden lajittelulla päivähoidon ja koulujen keittiöissä on myös kasvatuksellinen ja esimerkillinen merkitys lapsien asenteisiin ja käyttäytymiseen.

Valtuustoaloitteesta on pyydetty lausuntoa myös kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnalta ja Palvelukeskus Helsingin lausunnossa on huomioitu em. tahon näkemykset ja yhteiset tavoitteet.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.09.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

yksikönjohtaja
Mikael Neuvonen

Lisätietojen antaja

Mikael Neuvonen, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 27752

mikael.neuvonen@hel.fi