Maksuperusteiden määrääminen, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja maksut neljä tuntia ylittävältä osalta
Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja maksut neljä tuntia ylittävältä osalta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus (neljä tuntia päivässä) kaudella 2019 - 2020 koskien ikäluokkaa 2014 ja kaudella 2020 - 2021 koskien ikäluokkaa 2015 alkaa 1.8. jatkuen esiopetuksen alkamiseen saakka.
Maksuttoman varhaiskasvatuksen neljä tuntia ylittävältä osalta määräytyvät varhaiskasvatusmaksut seuraavasti:
- kun varhaiskasvatusta on päivässä 4-5 tuntia, on maksu 20 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
- kun varhaiskasvatusta on 5-7 tuntia päivässä, on maksu 40 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta, ja
- kun varhaiskasvatus on yli 7 tuntia päivässä, on maksu 65 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on päättänyt 17.4.2018 (§ 66) viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen (4 tuntia päivässä) järjestämisestä ja määritellyt toiminta-ajaksi esiopetuksen toimintavuoden. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) tukee kuntia viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa ja edellyttää maksuttomuuden koskevan koko kalenterivuotta. Tällä päätöksellä täydennetään Helsingissä aiemmin tehtyä päätöstä siten, että viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus alkaa 1.8. ja jatkuu esiopetuksen alkamiseen saakka. On tarkoituksenmukaista, että maksuton varhaiskasvatus jatkuu myös elokuun ensimmäiset viikot ennen esiopetuksen alkamista.
Helsinki on myös kaudella 2020 - 2021 mukana Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) kokeilussa koskien viisivuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta. Kokeilun tarkoituksena on varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen ja uusien mallien kokeilu liittyen esiopetuksen mahdolliseen laajentamiseen koskemaan viisivuotiaita lapsia. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä rahoituksella kompensoidaan 79,23 prosenttia maksutulon vähenemästä. Maksuttomuuden vaikutus kuukaudessa on noin 273 000 euroa. Kaudelle 2020 - 2021 Helsingille on myönnetty Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisrahoitusta 2 139 210 euroa korvaamaan maksutulojen vähenemää.
Viisivuotiaita on suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 5 015 lasta ja ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa 410 lasta (tilasto 2/2020). Tulojen menetys elokuun alusta ennen esiopetusta on suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa 97 400 euroja ja ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa 15 000 euroa, yhteensä 112 400 euroa.
Lapsivaikutukset
Lapsi saa varhaiskasvatuksessa kaverisuhteita ja osallisuuden kokemuksia toimijana yhdessä muiden kanssa. Lapsen oppimaan oppimisen taidot kehittyvät tavoitteellisessa ja suunnitelmallisessa varhaiskasvatuksessa. Lapsi saa myös tukea kasvuun ja oppimiseen sitä tarvitessaan.
Päätös tullut nähtäväksi 20.04.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Arja Juvonen, asiakasmaksupäällikkö, puhelin: 09 310 41846
Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 42550