Käsittelyohjeet, katu-, liikenneväylä-, rata- ja puistohankkeissa, investointihankkeet, liikenneliikelaitos HKL

HEL 2020-006718
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 80

Menettely investointihankkeiden käynnistämisessä HKL:ssä

Toimitusjohtaja

Päätös

Toimitusjohtaja päätti, kumoten asiassa aiemmin tekemänsä päätöksen 25.1.2016, 23 §, ja ottaen huomioon kaupunginhallituksen hyväksymät tilahankkeiden käsittelyohjeet (14.12.2015) sekä katu-, liikenneväylä-, rata- ja puistohankkeiden käsittelyohjeet (21.5.2018), että

  1. kaikista liikenneliikelaitoksen arvonlisäverottomalta kokonaisarvoltaan 300.000,00 euron ja sen ylittävistä investointihankkeista tehdään hankepäätös pöytäkirjapäätöksenä,
  2. hanketta ei saa jakaa osiin sillä tarkoituksella, että näin voitaisiin poiketa investoinnin tai hankesuunnitelman hyväksymistä koskevista toimivaltarajoista,
  3. pysyväisluonteisista, vuosittain toistuvista hankkeista hankepäätökset tehdään vähintään vuoden jaksoissa, ja
  4. hankkeeseen liittyviä tilauksia ei tehdä, mikäli hankesuunnitelmasta ei ole asianmukaista hankepäätöstä.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) omaisuudenhallinnan toimintaohjeiden mukaisesti HKL:n omaisuus on jaettu seitsemään omaisuussalkkuun ja omaisuuden hallinnan ensisijaisena ohjaavana toimintona toimii kunkin omaisuussalkun ohjausryhmä ja omaisuuslajikohtainen salkkusuunnitelma. Ohjausryhmissä on mukana taloussuunnittelun edustus.

Kaikki HKL:n investointihankkeet käsitellään omaisuussalkuissa ennen niiden viemistä HKL:n pitkän aikavälin investointisuunnitelmaan ja edelleen talousarvioehdotuksen valmisteluun.

Talousarvioon sisällytetyt (sekä tarvittaessa talousarvion ulkopuoliset kiireelliset) investointihankkeet käsitellään omaisuussalkkujen ohjausryhmissä määritellyn prosessin mukaisesti ennen hankkeen toteutuksesta päättämistä, jotta hankkeiden tarkoituksenmukaisuus ja taloudellisuus pystytään varmistamaan. HKL:n omaisuudenhallinnan ohjeiden mukaisesti kaikista investointihankkeista laaditaan hankesuunnitelma.

Nyt tehtävä päätös investointihankkeiden päätöksenteon täsmentämisestä tukee HKL:n omaisuudenhallinnan prosessia ja lisää HKL:n toiminnan vastuullisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden läpinäkyvyyttä.

Arvonlisäverottomalta kokonaisarvoltaan alle 300.000,00 euron investointihankkeet käsitellään kokonaisuudessaan omaisuussalkuissa ennen toteutusta.

Arvonlisäverottomalta kokonaisarvoltaan 300.000,00 euron ja sen ylittävistä hankkeista tehdään pöytäkirjapäätöksiä niin, kuin tässä päätöksessä päätetään ja mitä hankesuunnitelmien hyväksymisestä ovat kaupunginhallitus ja HKL:n johtokunta päättäneet.

Hankkeesta tehtävän pöytäkirjapäätöksen liitteenä on aina hankesuunnitelma, joka sisältää ainakin seuraavat asiat:

  • kaikki vaihtoehtoiset ratkaisut käydään läpi
  • hankesuunnitelmaan sisältyy hankkeen riskien arviointi, jota päivitetään ja arvioidaan uudelleen hankkeen toteutuksen aikana
  • hankkeiden rahoitus varmistetaan
  • hankkeen vaikutukset käyttötalouteen selvitetään (tulot, käyttökulut ja pääomakulut)
  • hankkeissa, joissa käytetään tietoteknisiä ratkaisuja, on pyydettävä lausunto IT-palveluista ja IT-palvelut hankkii tarvittaessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kaupunginkanslian strategiaosaston tietohallinnon hyväksynnän

Omaisuussalkuissa kokonaisuudessaan käsiteltävien, eli arvonlisäverottomalta kokonaisarvoltaan alle 300.000,00 euron investointihankkeiden hankesuunnitelmilta edellytetään pääsääntöisesti samoja määrittelyjä, mutta niiden yksityiskohtaisuuden tarkoituksenmukaisuutta voidaan arvioida tapauskohtaisesti suhteessa hankkeen laajuuteen.

Hallintosäännön 11 luvun 1 § 2 mom. 1 ja 2 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää

  • tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä sekä kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa tarveselvitykseen perustuvan hanke- tai muun suunnitelman hyväksymisestä
  • kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa muun kuin tilahanketta koskevan suunnitelman ja piirustuksen hyväksymisestä

Em. kaupunginhallituksen hyväksymien käsittelyohjeiden mukaisesti HKL:n johtokunta hyväksyy hankkeet 5 milj. euroon asti. Kaupunginvaltuuston hyväksyttäviksi menevät yli 10 milj. euron hankkeet kaupunginhallituksen esityksinä.

Tilahankkeiden käsittelyohjeessa määrätään hankesuunnitelma tehtäväksi kaikista vähintään 500.000,00 euron (alv 0 %) kokonaishintaisista hankkeista.

HKL:n johtokunta siirsi investointeihin ja tilahankkeisiin liittyvää toimivaltaa 13.6.2019 HKL:n johtaville viranhaltijoille niin, että

  • HKL:n toimitusjohtaja päättää hankesuunnitelmasta, jos hankkeen arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ovat enintään 1.000.000,00 euroa, ja
  • HKL:n yksikön johtajat päättävät yksikköönsä kohdistuvista hankesuunnitelmista, jos hankkeen arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ovat enintään 300.000,00 euroa.

Toimivalta

Hallintosäännön 11 luvun 2 § 1 mom. 1 kohdan mukaan liikelaitoksen johtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, liikelaitosta koskevista asioista ja hoitaa muutoinkin juoksevaa hallintoa.

Päätös tullut nähtäväksi 18.05.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen johtokunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Päivi Kontro , kiinteistöpäällikkö, puhelin: 09 310 35160

paivi.kontro@hel.fi

Päättäjä

Ville Lehmuskoski
toimitusjohtaja
Miika Tetri