Avustuksen hakeminen, valtionavustus, valtion lisärahoitus ammatillisen koulutuksen järjestäjille, toinen lisäsuoritepäätös 2020, OKM
Avustuksen hakeminen, valtion lisärahoitus ammatillisen koulutuksen järjestäjille, toinen lisäsuoritepäätös 2020, OKM
Päätös
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuoden 2020 talousarvion määrärahasta varainhoitovuoden 2020 aikana jaettavaksi jätettyä ammatillisen koulutuksen perusrahoitusta sekä lisärahoitusta lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen. Lisärahoitus myönnetään ammatillisen koulutuksen järjestäjille varainhoitovuoden 2020 toisella lisäsuoritepäätöksellä tavoitteellisten opiskelijavuosien korotuksena ja / tai perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena.
Haettavana olevan rahoituksen hakumenettelyn mukaisesti tavoitteellisten opiskelijavuosien korotusta haetaan ministeriön esittämien kriteereiden ja painoarvojen mukaisesti, ei euromääräisenä. Toisella lisäsuoritepäätöksellä jaettavana on ammatillisen koulutuksen määrärahasta 12 364 816 euroa ja enintään 1914 opiskelijavuotta, joista Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee sille laskennallisesti kohdentuvaa osuutta. Lisäksi lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen haetaan 45 tavoitteellista opiskelijavuotta sekä perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta 60 000 euroa. Koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasaamiseksi haetaan perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta 1 525 000 euroa.
Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa ammatillisen koulutuksen päällikön Maria Sarkkisen toimimaan asiointiroolissa lisärahoituksen hakemuksen sähköisessä hallintojärjestelmässä.
Liitteenä hakemus lisärahoituksen saamiseksi sekä hakuohje.
Päätöksen perustelut
Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain (1705/2009) 32 e §:n mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö voi lisätä varainhoitovuoden aikana tehtävällä lisäsuoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrää tai myöntää perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta. Lisäsuoritepäätöksellä voidaan jakaa talousarvion määrärahasta varainhoitovuodelle jaettavaksi jätettyä rahoitusta tai lisätalousarvion perusteella varainhoitovuodelle lisättävää rahoitusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti 26.6.2020 lähettämällään kirjeellä varainhoitovuoden 2020 toisella lisäsuoritepäätöksellä myönnettävän lisärahoituksen hakemisesta (VN/15767/2020). Toisella lisäsuoritepäätöksellä myönnetään varainhoitovuoden 2020 aikana jaettavaksi jätetty ammatillisen koulutuksen perusrahoitus sekä vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen kohdennettu lisärahoitus.
Vuoden 2020 talousarvion määrärahasta varainhoitovuoden aikana jaettavaksi jätetty perusrahoitus
Toisella lisäsuoritepäätöksellä jaetaan ammatillisen koulutuksen määrärahasta 12 364 816 euroa ja enintään 1914 opiskelijavuotta. Koulutuksen järjestäjät voivat hakea varainhoitovuoden aikana ilmenneisiin tarpeisiin jätettyä perusrahoitusta tavoitteellisina opiskelijavuosina ja / tai erittäin perustellusta syystä perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena. Tavoitteelliset opiskelijavuodet jaetaan koulutuksen järjestäjille pääasiassa laskennallisella ja opiskelijavuositoteumiin perustuvalla jakotavalla hyödyntäen Koski-tietovarannon tietoja.
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa opiskelijavuositavoitteet vuodelle 2020 tullaan alkuvuoden osalta saavuttamaan suunnitellusti. Poikkeusoloista huolimatta muun muassa työvoimakoulutuksen tarpeeseen on onnistuttu vastaamaan yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa. Opiskelijamäärät ovat kasvussa, ja työvoimakoulutuksen osuus tulee ylittymään suunnitellusta.
Vuoden 2020 neljännen lisätalousarvion rahoitus lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen
Koulutuksen järjestäjille jaetaan toisella lisäsuoritepäätöksellä vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa hyväksytty 16,5 miljoonan euron lisämääräraha lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen. Eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2020 hallituksen esityksen ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain muuttamisesta. Lakimuutoksen jälkeen henkilöstömitoituksesta säädetään laissa laatusuosituksen asemesta. Hallituksen esityksessä arvioidaan, että henkilöstömitoituksen muutoksen johdosta tulisi kouluttaa noin 5000 uutta lähihoitajaa viiden vuoden aikana. Kuluvan vuoden lisäksi koulutuksen järjestäjille myönnetään lisärahoitusta lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen myös vuosina 2021─2024 kyseisten vuosien varsinaisilla suoritepäätöksillä. Nyt myönnettävällä lisärahoituksella käynnistettyjä koulutuksia voidaan jatkaa tarkoitukseen myöhemmin vuosina 2021─2024 kohdennettavilla lisärahoituksilla.
Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen 45 tavoitteellista opiskelijavuotta sekä 60 000 euroa perusrahoituksen harkinnanvaraista korotusta. Haettavana olevat tavoitteelliset opiskelijavuodet ja perusrahoituksen harkinnanvarainen korotus käytetään 1.10.2020─31.5.2021. Tavoitteelliset opiskelijavuodet kohdennetaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon sekä aiemman tai kesken jääneen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon täydentämiseen ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalla. Perusrahoituksen harkinnanvarainen korotus kohdennetaan opiskelijoiden oppimisvalmiuksien ja kielitaidon vahvistamiseen sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja työpaikkaohjaajien tukemiseen.
Lisätalousarvion perusteella lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen myönnettävää opiskelijavuosilisäystä ei tarvitse käyttää kokonaisuudessaan varainhoitovuoden 2020 aikana. Ministeriön ohjeiden mukaan lisäresurssin käyttö on kuitenkin suunniteltava siten, että uudet koulutukset saadaan käynnistymään mahdollisimman nopeasti. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa haettavalla lisärahoituksella toteutettavat sosiaali- ja terveysalan koulutukset käynnistyvät heti lokakuussa 2020. Hakemuksessa on esitetty Stadin ammatti- ja aikuisopiston suunnitelma lisärahoituksella aloittavien opiskelijoiden määrästä sekä opiskelijoiden arvioidusta valmistumisajankohdasta.
Vuoden 2020 neljännen lisätalousarvion rahoitus koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen
Vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa ammatillisen koulutuksen rahoitusta lisättiin 30 miljoonalla eurolla vuodelle 2020 koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Lisärahoitusta tulee kohdentaa erityisesti koulutuksensa keskeyttäneiden tai keskeyttämisuhan alla olevien opiskelijoiden opiskelun ohjaukseen ja tukeen sekä valmistumassa olevien opiskelijoiden opinto-ohjaukseen ja näyttöjen mahdollistamiseen. Tavoitteena on lieventää koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen negatiivisia vaikutuksia opintojen etenemiseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Tarkoituksena on, että lisärahoituksella tehdään mahdollisimman paljon toimia jo kuluvan vuoden aikana, mutta toimet voivat jatkua vielä vuoden 2021 puolelle. Rahoitus myönnetään perusrahoituksen harkinnanvaraisena korotuksena.
Stadin ammatti- ja aikuisopisto hakee lisärahoitusta koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen 1 525 000 euroa. Koronavirus on heikentänyt merkittävästi Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden opintojen etenemistä ja hyvinvointia sekä lisännyt tuen ja ohjauksen tarvetta. Opinnot viivästyvät etenkin erityistä tukea tarvitsevilla ja vieraskielisillä perustutkinto-opiskelijoilla. Myös työpaikalla tapahtuvan oppimisen määrä on vähentynyt huomattavasti vuoteen 2019 verrattuna koronaviruksen vuoksi keskeytyneiden tai peruuntuneiden koulutussopimusten ja oppisopimusten vuoksi. Haettavalla lisärahoituksella toteutetaan toimenpiteitä 1.4.2020─30.6.2021.
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa haettavana olevaa lisärahoitusta kohdennetaan poikkeusolojen aikana heikosti tavoitettujen opiskelijoiden etsimiseen ja heidän tilanteensa kartoittamiseen, opiskelijoiden yksilöllisten tilanteiden mukaisen lähiopetuksen ja ohjauksen järjestämiseen sekä muuhun opiskelijoiden tarvitsemaan ohjaukseen ja tukeen, opiskelijoiden henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien päivittämiseen sekä rästiin jääneiden osaamisen näyttöjen mahdollistamiseen joko työpaikoilla tai tarvittaessa oppilaitoksen oppimisympäristöissä.
Ministeriö arvioi koulutuksen järjestäjän tarvitseman lisärahoituksen suuruutta hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella. Arvio tehdään lisätukea tarvitsevien opiskelijoiden lukumäärän ja heidän tarvitsemansa tuen laajuuden perusteella sekä suunniteltujen tai jo käynnistettyjen toimenpiteiden määrän ja laajuuden perusteella.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston lisätukea ja ohjausta tarvitsevien opiskelijoiden määrää ja heidän tarvitsemansa tuen laajuutta on arvioitu ministeriön ohjeiden mukaisesti hakemuksessa. Toimenpiteet koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen negatiivisten vaikutusten vähentämiseksi aloitettiin Stadin ammatti- ja aikuisopistossa heti keväällä 2020.
Keväällä ja kesällä 2020 Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on laadittu ja koottu oppilaitosyhteisesti etäopetuksen materiaaleja sekä luotu digipedagogisen tuen tehostettu toimintamalli. Erityisopettajien yksilö- ja pienryhmissä tarjoamaa oppimisen tukea on lisätty aiempaa laajemmalle opiskelijajoukolle ja opiskelijahuollon toimijat ovat kontaktoineet henkilökohtaisesti kaikki opiskelijat. Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden peruuntuneiden koulutus- ja oppisopimusten tilalle on järjestetty alakohtaisesti korvaavaa opetusta ja näyttöjä. Lisäksi oppilaitoksessa on lisätty yhteisten tutkinnon osien opetustarjontaa ja tarjottu pienryhmäopetusta opiskelijoille, joilla on heikot tietotekniset valmiudet. Elokuusta 2020 alkaen oppilaitoksen henkilökunta on tavoitellut tehostetusti ja moniammatillisesti opiskelijoita, jotka eivät ole palanneet opintoihin. Oppilaitoksessa on myös lisätty suomi toisena kielenä sekä opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen tarjontaa. Tilannekuvan saamiseksi sekä lisä- ja tukiopetuksen ja ohjauspalveluiden kohdentamiseksi Stadin ammatti- ja aikuisopistossa pilotoidaan ja myöhemmin laajennetaan opiskelijoille suunnattuja mobiilikyselyjä.
Koronavirus on vaikuttanut Helsingin ja pääkaupunkiseudun työllisyystilanteeseen negatiivisesti. Erityisesti nuorten työttömyys on kasvanut moninkertaiseksi, ja muuttuneen työmarkkinatilanteen seurauksena Stadin ammatti- ja aikuisopiston eri tutkintoihin on hakeutunut jatkuvassa haussa opiskelemaan aikaisempaa enemmän alan vaihtajia. Haettavalla rahoituksella toteutettavat toimenpiteet tukevat Helsingin kaupunkistrategiaa 2017─2021 ehkäisemällä nuorten syrjäytymistä sekä sujuvoittamalla työttömien ja alanvaihtajien siirtymistä koulutukseen ja työelämään.
Päätös tullut nähtäväksi 07.09.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274