Tarveselvitys, suomen- ja ruotsinkieliset päiväkodit, Iso Roobertinkatu 23
Osoitteeseen Iso Roobertinkatu 23 toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvityksen hyväksyminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Iso Roobertinkatu 23 toteutettavien päiväkotitilojen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida henkilöstön ja lasten näkemykset tilojen kehittämisessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Esittelijän perustelut
Hankkeessa esitetään korvaavia tiloja kasvatuksen ja koulutuksen suomen- ja ruotsinkieliseen varhaiskasvatus- ja esiopetustoimintaan 1–6-vuotiaille lapsille. Uudet päiväkotitilat suunnitellaan noin 240 lapselle. Tilapaikat tarkentuvat hankkeen edetessä.
Kantakaupunkiin Punavuoren alueelle osoitteeseen Iso Roobertinkatu 23 toteuttavat päiväkotitilat otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa. Toteutettavissa tiloissa voidaan joustavasti järjestää kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toimintaa muuntuviin tarpeisiin. Tilojen joustava käyttö on huomioitu tilojen mitoittamisessa. Hankkeessa toteutetaan perusparantamalla toimintaa tukevat vuokratilat, mikä tukee hiilineutraali Helsinki tavoitteiden toteutumista.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Hanke sijoittuu Ullanlinnan peruspiirin alueelle. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan Ullanlinnan peruspiirissä 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa noin 200 lapsella vuoden 2019 lopusta ja vuoden 2033 loppuun mennessä, kun tarkastellaan kaikkia kieliryhmiä. Vuoteen 2025 mennessä varhaiskasvatusikäisten määrä kuitenkin ensin laskee tällä alueella noin 50 lapsella. Väestönkasvu kohdistuu suomen- ja muunkielisiin lapsiin ja ruotsinkielisten lasten määrän ennustetaan pysyvän lähes nykyisellään.
Hankkeen toteutuksen yhteydessä korvataan välittömästi niiden valmistuttua Daghemmet Albertin tilat sekä Päiväkoti Meripirtin, Hiekkarannantie 6 paviljongissa toimivan toimipisteen tilat. Lisäksi tilat mahdollistavat kantakaupungin palveluiden järjestämistä, kun Kaisaniemen paviljongista luovutaan vuonna 2023. Mahdollisuuksien mukaan tiloja voidaan hyödyntää pysyvinä- tai väistötiloina kantakaupungissa, kun muutamiin taloyhtiöissä toimiviin päiväkotitiloihin on lähivuosina tulossa linjasaneerauksia tai muita laajoja korjauksia. Hankkeessa toteutettavan paikkamäärän perusteella määrittyy, kuinka paljon hankkeessa saadaan toteutettua lisäpaikkoja vastaamaan alueen kasvuun.
Varhaiskasvatusalueella Kallio-Ullanlinna-Vironniemi osallistumisaste on ollut suomenkielisissä kunnallisissa päiväkodeissa tapahtuvassa päivähoidossa noin 57,5 % ja yksityisissä päiväkodeissa noin 14,2 % vuonna 2019. Ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen osallistumisaste on kaupunkitasoisesti 74,9 %.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Peruskorjattavaan rakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat kantakaupungin alueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisenympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Toteutettavat päiväkotitilat sijoittuvat tiiviiseen kaupunkirakenteeseen. Päiväkodin sisäpihalle rakennetaan uudisosa päiväkodin käyttöön, johon sijoittuu pihanpuoleinen sisäänkäynti ja uusi porrashuone 1.–5. kerrosten välille.
Piha muutetaan päiväkotikäyttöön soveltuvaksi. Piha-aluetta laajennetaan kellariin menevän rampin päälle rakennettavalla kannella. Näin ulkoilupihan laajuudeksi saadaan 926 m², mikä 240 tilapaikan laajuudella tarkoittaa n. 4m²/lapsi. Ulkoiluun hyödynnetään myös lähialueiden julkisia viheralueita.
Päiväkodin piha-alueet sijaitsevat maantasossa päiväkotitilojen yhteydessä. Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita. Piha-alueiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Päiväkodin saattoliikenne ja huoltoliikenne suunnitellaan toisistaan erillisiksi.
Tiloja on mahdollisuus vuokrata asukaskäyttöön toiminta-alueiden ulkopuolella, mikä lisää tilankäytön tehokkuutta. Tilojen muunneltavuus mahdollistaa tilojen käytön esimerkiksi kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Päiväkodin tilat ovat laajuudeltaan n. 1 800 hym². Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on noin 30,26 euroa/m²/kk eli noin 895 500 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan 216 000 euroa sekä tietohallinnon käynnistämiskustannuksiin 15 000 euroa.
Muuttokustannusarvio on noin 34 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 66 000 euroa/vuosi. Vuosittaiset toiminnan kustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 500 000 euroa.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Päiväkodin henkilökunta osallistetaan rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää huomioida lasten, nuorten ja henkilökunnan näkemykset tilojen kehittämisessä aluepäälliköiden ja asiantuntijaopettajien avulla.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen
Päätös tullut nähtäväksi 28.09.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 09 310 80277