Vuokraus, vuokrasopimuksen jatkaminen, Helsinginkatu 56, Kahvila Tyyni, VT-Tekniikka Oy
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden alueidenkäytön tiimipäällikön yleisen alueen käyttöä kioskialueena koskevasta päätöksestä 19.8.2020 § 134 (Töölönlahti)
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalvelun alueidenkäytön tiimipäällikön päätöksestä 19.8.2020 § 134 tehdyn oikaisuvaatimuksen esitystekstin mukaisin perustein.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat- palvelukokonaisuuden alueidenkäytön tiimipäällikkö on päätöksellään 19.8.2020 § 134 päättänyt oikeuttaa VT-Tekniikka Oy:n (Y-tunnus 0979443-3) Kahvila Tyynin käyttämään kioskialueena yleistä aluetta Töölön kaupunginosassa, osoitteessa Helsinginkatu 56, päätöksen sekä sen liitteenä olevin ehdoin 31.12.2021 saakka.
Oikaisuvaatimus ja siinä esitetyt perustelut
Vuokralainen VT-Tekniikka Oy on oikaisuvaatimuksessaan vaatinut Helsingin kaupunkia muuttamaan muutoksenhaun kohteena olevaa päätöstä siten, että (i) vuoden määräaikaista vuokrasopimusta jatketaan vähintään kolmella vuodella 31.12.2024 saakka, (ii) vuokralainen saa oikeuden vuokranantajaa kuulematta siirtää vuokraoikeuden kolmannelle osapuolelle ja (iii) mikäli vuokranantaja luovuttaa vuokra-alueen edelleen vuokralle vuokrakauden päätyttyä, on nykyisellä vuokralaisella etuoikeus saada alue uudelleen vuokralle. Oikaisuvaatimuksen mukaan on 19.8.2020 tehty päätös virheellinen, koska yhdenvertaisuusperiaatetta ei ole noudatettu. Vertailukohteeksi on esitetty Helsingin kaupungin ja Helsingin Osuuskauppa Elannon välinen liiketilan maanvuokrasopimus (kaupunkiympäristölautakunta 17/26.05.2020 § 317). Oikaisuvaatimuksen mukaan vuokrasopimuksen jatkamiselle ei ole tiedossa alueidenkäytön tiimipäällikön päätöksessä mainittua estettä, kuten Töölönlahden puiston puistoremonttia. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty useampia oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan vuokrasuhteen jatkamista puoltavia perusteita, kuten toiminnan työllistävä vaikutus. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen jättänyt taho on kaupunkiympäristön toimialan kioskipaikan vuokralainen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.
Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen
alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 20.8.2020. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 2.9.2020 eli säädetyssä määräajassa ja se on tehty oikealle taholle.
Oikaisuvaatimusten käsittely
Oikaisuvaatimuksen käsittelyyn sovelletaan kuntalakia sekä hallintolain 7 a lukua niiltä osin kuin asiasta ei säädetä kuntalaissa. Hallintolain 49 g §:n mukaan otettuaan oikaisuvaatimuksen tutkittavakseen viranomainen voi muuttaa hallintopäätöstä, kumota päätöksen tai hylätä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuspäätöksessä on annettava perusteltu ratkaisu oikaisuvaatimuksessa esitettyihin vaatimuksiin.
Jos oikaisuvaatimus hyväksytään laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteella, alkuperäinen päätös joko kumotaan tai sen tilalle tehdään uusi päätös. Asia voidaan kumoamisen ohella palauttaa ensi asteen päätöksentekoviranomaiselle uudelleen käsiteltäväksi.
Vastaukset oikaisuvaatimuksessa esitettyihin seikkoihin
Alueidenkäytön tiimipäällikön päätöksessä on mm. todettu, että mahdollinen sopimuksen jatko 31.12.2021 jälkeen ei ole mahdollinen, sillä puistoon määritellään kioskipaikka Töölönlahden puiston puistoremontin yhteydessä ja uusi kioskipaikka kilpailutetaan.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on allekirjoituksellaan hyväksynyt vuokrasopimuksen siinä mainittuine ehtoineen, ja siten on ollut tietoinen päätöksen mukaisesta vuokra-ajasta ja muista vuokrasopimuksen ehdoista. Vuokrasopimuksessa on sovittu, että vuokrasopimus päättyy 31.12.2021, eikä vuokrasopimus tai nykyinen toiminta vuokra-alueella luo etuoikeutta vuokrata kohdetta vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vuokralainen ei saa siirtää sopimuksessa määritettyjä oikeuksia kolmannelle ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta. Vuokrasuhteen jatkumisesta voidaan sopia ainoastaan kirjallisesti.
Maanvuokralain 22 §:n mukaan milloin vuokrasopimus on tehty määrätyksi ajaksi, päättyy vuokrasuhde vuokrakauden kuluttua ilman irtisanomista.
Helsingin kaupungilla ei edellä todetun perusteella ole sopimukseen perustuvaa velvollisuutta jatkaa nykyisen vuokralaisen kanssa solmittua vuokrasopimusta entisin ehdoin, tai uusia sopimusta uusin ehdoin nykyisen sopimuksen päättymisen jälkeen.
Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.
Hallintolain 6 §:n mukaan viranomaisen on kohdeltava hallinnossa asioivia tasapuolisesti sekä käytettävä toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan hyväksyttäviin tarkoituksiin.
Helsingin kaupungin ratkaisukäytäntöä vuokra-alueiden luovutuksessa määrättyä käyttötarkoitusta varten sovelletaan johdonmukaisesti siten, että harkinnan kohteena olevia tosiseikkoja arvioidaan samankaltaisissa tapauksissa samoin perustein, jollei tapauksen erityiset olosuhteet anna aihetta arvioida asiaa toisin. Yhdenvertaisuuden vaatimus ei estä kaupunkia muuttamasta vakiintuneeksi muodostunutta käytäntöään mikäli siihen on olemassa perusteltu syy, kuten vallitsevassa oikeuskäytännössä tapahtunut muutos.
Ko. tapauksessa ei yhdenvertaisuusperiaate tule arvioitavaksi oikaisuvaatimuksen tekijän kuvaamalla tavalla, sillä oikaisuvaatimuksessa viitattu tapaus on tosiseikastoltaan toisenlainen kuin nyt käsiteltävä tapaus. Viitatussa tapauksessa ovat mm. vuokraus ja vuokrausperiaatteiden vahvistaminen liittyneet samanaikaisesti esitettävään Esplanadinkappelin myyntiin. HOK-Elannolle vuokratulla maa-alueella sijaitseva Esplanadinkappeli on lisäksi pysyvän rakennustunnuksen omaava rakennus, kun taas oikaisuvaatimuksen tekijälle vuokratulla alueella sijaitsee tilapäinen kioskirakennus. Tämä näkyy eroina myös vuokralaisilta perittävien maanvuokrien suuruudessa: Esplanadin puiston alueen maanvuokra on noin 109 euroa/m2/kuukaudessa, kun taas oikaisuvaatimuksen tekijältä peritään maanvuokraa Töölönlahden puiston alueella noin 22 euroa/m2/kuukaudessa.
Helsingin kaupungilla on käynnissä kioskipaikkojen kilpailutusta koskeva valmistelu, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana. Tähän liittyen Helsingin kaupunki on yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti päättänyt yhdellä kertaa 31.12.2020 päättyvien kioskipaikkojen vuokrasopimusten uusimisesta 1.1.2021 alkaen siten, että sopimukset päättyvät 31.12.2021 (HEL 2019-012529). Myös tärkeä osa kilpailutusta on taata saman alan toimijoille tasapuolinen kohtelu.
Edellä esitetyin perustein alueidenkäytön tiimipäällikön päätös ei ole loukannut vuokralaisen yhdenvertaisen kohtelun vaatimusta eikä päätöstä tule oikaista oikaisuvaatimuksissa esitetyillä perusteilla. Oikaisuvaatimus ei anna aihetta arvioida muutoksenhaun kohteena olevaa päätöstä muutoin kuin asiassa on jo tehty. Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös ei ole ollut lainvastainen, sitä ei ole tehty virheellisessä järjestyksessä eikä päätöksen tehnyt viranomainen ole ylittänyt asiassa toimivaltaansa. Oikaisuvaatimuksessa ei ole myöskään esitetty sellaisia tarkoituksenmukaisuusperusteita, jotka eivät päätöstä tehtäessä olisi olleet päätöksentekijän tiedossa ja jotka antaisivat aihetta edellä mainitun päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimus esitetään näin ollen hylättäväksi.
Toimivalta
Kuntalain 134 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään lautakunnan alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle lautakunnalle.
Sovellettu lainsäädäntö
Perustuslaki (11.6.1999/731) 6 §
Hallintolaki (434/2003) 6 §, 49 g §
Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §, 138 §, 144 §
Maanvuokralaki (29.4.1966/258) 1 §, 3 §, 22 §, 75 §
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalvelut Alueiden käyttö ja -valvonta Alueidenkäyttö Tiimipäällikkö 19.08.2020 § 134
Päätös
Kaupunkiympäristön toimialan alueidenkäytön tiimipäällikkö päätti jatkaa 31.12.2020 päättyvää Kahvila Tyynin kioskipaikan vuokrasopimusta 31.12.2021 asti. Edellytyksenä sopimuksen jatkamiselle on, että vuokralainen on hoitanut voimassaolevan vuokrasopimuksensa mukaiset vuokravelvoitteet sovitusti.
Yrityksen nimi: VT-Tekniikka Oy (Y-tunnus 0979443-3)
Kohde: Kahvila Tyyni, Helsinginkatu 56, 00250 Helsinki (karttaliitteen mukaisesti)
Sopimusaika: 1.1.2021-31.12.2021.
Tämä sopimus tai nykyinen toiminta vuokra-alueella ei luo etuoikeutta vuokrata kohdetta vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen. Vuokrasuhteen jatkumisesta voidaan sopia ainoastaan kirjallisesti. Mahdollinen sopimuksen jatko tämän sopimuksen päättymisajan jälkeen ei ole mahdollinen, alueen kaavoituksesta, käyttösuunnitelmista ja Töölönlahden puiston puistoremontin alkamisesta 2022. Remontin yhteydessä puistoon määritellään kioskipaikka ja uusi kioskipaikka kilpailutetaan.
Vuokralainen on velvollinen ennallistamaan alueen sopimuksen päättymisen jälkeen.
Kioskipaikan ja siihen liittyvän toiminta-alueen (karttaliite) vuosivuokra on 5742 euroa. Vuosivuokra perustuu kaupungin kioskipaikkahinnoitteluun sekä rakentamattomien yleisten alueiden hinnoitteluun (Kaupunkiympäristölautakunta 15.5.2018 §238).
Kioskipaikan sopimusvuokralainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että hänellä on voimassa oleva rakennusvalvonnan myöntämä toimenpidelupa kioskirakennukselle ja muille rakenteille.
Vuokralaisen vuokra-alue on määritelty päätöksen liitteenä olevaan karttaan.
Päätöksen perustelut
VT-Tekniikka Oy on hakenut päättyvälle vuokrasopimukselle jatkoa.
Kohdetta ei kilpailuteta, koska toimintaa voi jatkaa vain vuoden 2021 ajan.
Lisätiedot
Hannele Virta, tarkastaja, puhelin: 310 39544
Päätös tullut nähtäväksi 25.01.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093
Jarmo Talvasto, vs. tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 38817