Opetussuunnitelma, ruotsinkielinen palvelukokonaisuus, pohjoinen alue, valinnaisaineet

HEL 2020-009901
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 19 §

Godkännande av en gemensam läroplan för valfria ämnen för skolorna i norra området

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektionen beslutade att i enlighet med direktionernas förslag godkänna den gemensamma läroplanen för valfria ämnen för skolorna i norra området. (Kottby lågstadieskola, Månsas lågstadieskola, Staffansby lågstadieskola och Åshöjdens grundskola.)

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Utbildningsstyrelsen har 22.12.2014 fastställt Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen, som har tagits i bruk stegvis från och med 1.8.2016. Helsingfors stads grundskolors läroplaner består av kommunala och skolvisa delar. Enligt delegeringsbesluten i Helsingfors är det direktören för den svenska servicehelheten som beslutar om läroplanstexter för enskilda skolor, medan den svenska sektionen beslutar om läroplanstexter gemensamma för flera, eller samtliga, svenska skolor. I detta fall är läroplanstexten gemensam för skolorna i det norra området, Kottby lågstadieskola, Månsas lågstadieskola, Staffansby lågstadieskola och Åshöjdens grundskola, och ärendet har därmed beretts för beslut i den svenska sektionen.

Förslaget till gemensam läroplan för valfria ämnen för skolorna i norra området har utarbetats av en arbetsgrupp bestående av lärare från områdets samtliga skolor. Lärarna utvaldes så, att de hade särskild kännedom om, och erfarenhet av, de olika valfria ämnena den gemensamma läroplanstexten innehåller. Arbetsgruppen utformade läroplanstexterna för de valfria ämnena under två gemensamma dagar, den 13 och 24 januari 2020. Även skolornas rektorer deltog i den första av de två dagarna. Läroplanstexterna behandlades av skolornas elev- och lärarkårer under februari och mars månader. Skolornas direktioner behandlade ärendet i samband med sina möten enligt följande:

25.2.2020 Kottby lågstadieskola, §8
26.2.2020 Månsas lågstadieskola, §7
27.2.2020 Staffansby lågstadieskola, §8
17.3.2020 Åshöjdens grundskola, §6

Direktionerna sände därefter de gemensamma läroplanstexterna för att godkännas av den svenska sektionen.

Bedömning av hur det påverkar barnen

Barnen, eleverna, har genom behandlingen i skolornas elevkårer gjorts delaktiga i processen och har fått ta ställning till läroplanstexternas innehåll. Med tanke på enhetligheten, jämlikheten och samarbetet i det norra området kan det ses vara till fördel att läroplanstexterna även med tanke på detta kapitel är gemensamma, då detta ger eleverna i området en gemensam och jämlik utgångspunkt då de inleder sina studier i områdets enhet med undervisning i årskurserna 7-9.

Läroplanstexten bifogas beredningen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 30.09.2020

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi