Asemakaavan muutos, nro 12689, Lauttasaari, Ruukinlahdenpuiston länsiosa
Ruukinlahdenpuiston länsiosan asemakaavan muuttaminen (nro 12689)
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti
- hyväksyä 22.3.2022 päivätyn asemakaavan muutoksen piirustuksen nro 12689 mukaisena. Asemakaavan muutos koskee 31. kaupunginosan (Lauttasaari, Myllykallio) puistoaluetta
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä nähtävilläoloajan ulkopuolella kirjallisesti esitettyyn mielipiteeseen. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti asemakaavan muutoksesta hallintosäännön 16 luvun 1 §:n kohdan 2 perusteella, koska kaavaratkaisulla ei katsota olevan merkittäviä vaikutuksia.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Miikka Vuoristo. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaavaratkaisun keskeinen sisältö
Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee noin 6 040 m² kokoista aluetta Ruukinlahdenpuiston länsiosassa Lauttasaaressa. Kaavaratkaisu mahdollistaa tekonurmipäällysteisen pallokentän sekä talvikautisen kuplahallin sijoittamisen VU-alueeksi muutettavaan puiston osaan. Alueelle osoitetaan lisäksi 60 k-m² uutta kerrosalaa pientä huoltorakennusta tai -kontteja varten. Muilta osin Ruukinlahdenpuisto säilyy voimassa olevan asemakaavan mukaisena puistoalueena. Kaavaratkaisuun liittyen puiston koko länsiosaan on laadittu viitesuunnitelma, johon kuuluu mm. uusia käytäviä, uutta kasvillisuutta, hulevesikosteikko sekä asfalttipäällysteinen lumen välivarastointialue, jota voidaan kesäkaudella käyttää pelaamiseen tai muuhun toimintaan. Asemakaavan muutos koskee vain pallokentän ja kuplahallin rakentamista. Muut puistoaluetta koskevat toiminnot suunnitellaan erillisessä puistosuunnitelmassa.
Kaavaratkaisu on tehty, koska kaupunkiympäristölautakunta päätti 7.4.2020 palauttaa Ruukinlahdenpuiston puistosuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi niin, että puiston alueelle on mahdollista sijoittaa talvikautinen kuplahalli. Tarkoituksena on siirtää puistoon Pallo-Pojat Juniorit ry:n (PPJ) kuplahalli, joka on aikaisemmin sijainnut Hernesaaressa. PPJ:n 2 000:sta jäsenestä noin 800 asuu Lauttasaaressa.
Kaavaratkaisun toteuttaminen vaikuttaa erityisesti siten, että lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat Lauttasaaressa, kaupungille aiheutuu kustannuksia kentän esi- ja pohjarakentamisesta, kaupunkikuva muuttuu erityisesti talvikaudella, alueen liikennemäärät kasvavat ja viheralueen pinta-ala pienenee puistossa.
Päätökset kaavaratkaisun pohjana
Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että uudistetaan Lauttasaaren alueen liikuntapalveluita ja edistetään liikkumisen sujuvuutta ja kestäviä kulkumuotoja sijoittamalla lasten ja nuorten harrastustoimintaa tukevia toimintoja hyvin saavutettavaan paikkaan.
Helsingin yleiskaavassa 2016 Ruukinlahdenpuiston alueelta on hallinto-oikeuden päätöksellä 8.11.2018 kumottu kaavamerkintä. Kaavaratkaisu on oikeusvaikutteisen yleiskaavan 2002 mukainen.
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Ruukinlahdenpuisto on maastoltaan tasaista ja alavaa. Puiston länsiosassa on Ruukinlahdentien puolella avointa nurmikenttää ja Lahnalahdentien puolella hiekkakenttä, joka on ollut Länsimetron väliaikaisena varastoalueena vuosina 2008–2017 ja sen jälkeen tarvittaessa lumenkasausalueena. Lauttasaarentien ja Ruukinlahdentien varsilla kasvaa puustoa. Puiston pohjoisreunalla on Länsiväylän meluvalli. Ruukinlahdentien itäpuolella sijaitsee 1950-luvun asuinkerrostaloja. Lauttasaarentien eteläpuolella sijaitsee Myllykallion koulu ja Hedengrenin toimistorakennus. Länsiväylän pohjoispuolella sijaitsee Lauttasaaren liikuntapuisto. Lahnalahdentien länsipuolella sijaitsee pysäköintialue.
Alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1951, jossa alue on puistoa.
Helsingin kaupunki omistaa puistoalueen. Kaavaratkaisu on tehty kaupungin aloitteesta.
Kaavaratkaisun kustannukset
Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia kentän esi- ja pohjarakentamisesta. Näistä pilaantuneen ja jätteellisen maan kaivun kustannuksia on arvioitu aiheutuvan ilman arvonlisäveroa noin 0,4 milj. euroa.
Kentän rakentamiskustannuksiksi on alustavasti arvioitu n. 1,0 milj. euroa ilman haitta-aineita sisältävien maiden kaivua ja käsittelyä. Kentän sekä hallin perustamiseen liittyvät kustannukset määrittyvät tarkemmin vasta jatkosuunnittelun yhteydessä, jolloin myös sovitaan kustannusjaosta kaupungin ja tulevien käyttäjien välillä.
Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana
Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Viranomaisyhteistyö
Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto
- Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat rakentamistapaan, istutuksiin ja vesihuoltoon. Rakentaminen on toteutettava siten, että kuplahallin rakenteet, perustukset, huoltokontti tai -rakennus sekä pallokentän tekonurmi ovat myöhemmin tarvittaessa poistettavissa ja puita ei saa kaataa tarpeettomasti. Lumen välivarastointialue tulee maisemoida istutuksilla mahdollisuuksien mukaan. Asemakaavan muutos ei edellytä vesihuollon lisärakentamista.
Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon kaavatyössä siten, että Lauttasaarentien laitaan on tarkoitus istuttaa hallin ja lumenkasausalueen maisemoimiseksi enemmän kasvillisuutta nykytilanteeseen nähden, vaikka puustoa joudutaankin kaatamaan.
Mielipiteet
Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat yleisesti hankkeen lähtökohtiin ja hallin sijaintiin, liikenteeseen ja pysäköintiin, puiston käyttöön ja toimintoihin, maaperään ja puiston tulvimiseen, lumen välivarastointialueeseen, kuplahalliin ja tekonurmikenttään, kaupunkikuvaan, meluun, valaistukseen, tuuliolosuhteisiin, kunnallistekniikkaan, hulevesiin sekä naapureihin ja luontoon.
Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä erityisesti siten, että kuplahallia ja tekonurmikenttää on siirretty OAS-vaiheessa esitettyyn viitesuunnitelmaan nähden noin 10 metriä länteen ja kaava-alueen viereen suunniteltua lumen välivarastointialuetta vastaavasti pienennetty noin 700 m²:llä, jolloin halli sijoittuu kauemmaksi asutuksesta ja kaava-alueen itäpuolelle jää enemmän viheraluetta. Asemakaavaehdotukseen on lisätty määräys, että hallin sisäänkäynnit ja tekniset laitteet tulee sijoittaa hallin länsipuolelle eli mahdollisimman kauas asutuksesta. Ruukinlahdenpuiston länsiosaa koskevaan viitesuunnitelmaan on lisäksi tehty mielipiteiden ja jatkosuunnittelun johdosta useita pienempiä korjauksia ja tarkennuksia. Kuplahallin vaikutuksista meluun on teetetty asiantuntijalausunto.
Kirjallisia mielipiteitä saapui 17 kpl.
Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §) 3.1.–1.2.2022
Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.
Kaavaehdotuksesta tehtiin 8 muistutusta. Nähtävilläoloajan ulkopuolella saapui yksi kirje.
Muistutuksissa esitetyt huomautukset kohdistuivat kuplahallin sijoittamiseen Ruukinlahdenpuistoon, hankkeen laillisuuteen, ihmisten elinympäristölle aiheutuviin vaikutuksiin, hankkeen kustannuksiin, valmisteluaineiston puutteisiin ja virheisiin, tulvavaaraan ja maaperäolosuhteisiin, luontoon ja kosteikkoon, liikenteeseen ja pysäköintiin, kuplahalliin itseensä ja sen käyttöön, hallin korkeuteen ja varjoihin sekä lumenkasaukseen. Muistutuksissa vastustettiin kuplahallin sijoittamista Ruukinlahdenpuistoon.
Kirjeessä esitetyt huomautukset kohdistuivat hallin sijoittamiseen Ruukinlahdenpuistoon, jota vastustettiin.
Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Viranomaisilla ei ollut asemakaavan muutosehdotukseen huomautettavaa.
Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:
- Helen Sähköverkko Oy
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)
- Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, kaupunginmuseo
Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen
Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista, kirjeestä ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Kaavan tavoitteet huomioon ottaen, kaavaehdotusta ei ole tarkoituksenmukaista muuttaa julkisen nähtävilläolon yhteydessä esitettyjen huomautusten johdosta.
Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ei tehty muutoksia julkisen nähtävilläolon jälkeen. Aineistoon tehdyt muut täydennykset on esitetty kaavaselostuksen viimeisessä luvussa.
Tarkemmat perustelut
Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 9 §, 51 §, 52 §, 54 §, 57 §, 59 §, 62 §.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 20.1.2022
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 28.5.2021
Päätös tullut nähtäväksi 05.04.2022
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen, joka koskee asemakaavan muutosta, saa hakea muutosta kunnallisvalituksella
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen, lukuun ottamatta vaikutukseltaan vähäisiä asemakaavan muutoksia, joissa valitusoikeus on vain asianosaisilla. Vaikutukseltaan vähäisenä ei ole pidettävä asemakaavan muutosta, jossa muutetaan rakennuskorttelin tai muun alueen pääasiallista käyttötarkoitusta, supistetaan puistoja tai muita lähivirkistykseen osoitettuja alueita taikka nostetaan rakennusoikeutta tai rakennuksen sallittua korkeutta ympäristöön laajemmin vaikuttavalla tavalla, heikennetään rakennetun ympäristön tai luonnonympäristön arvojen säilymistä taikka muutetaan kaavaa muulla näihin rinnastettavalla tavalla. (Valitusoikeuden rajoittaminen ei koske MRL 73 §:n mukaisia ranta-asemakaavoja)
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa
- maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia
- rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Kunnan jäsenen, asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
00580 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Sörnäistenkatu 1 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai ehyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Mikko Reinikainen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37206
Miika Vuoristo, arkkitehti, puhelin: 09 310 37192
Paula Hurme, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 26093
Tiina Lepistö, projektipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 09 310 78380