Oppilaaksiottoalueen tarkistus 1.8.2021 alkaen, Mellunkylän peruspiiri

HEL 2020-010935
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 38 §

Mellunkylän kaupunginosassa muutoksia oppilaaksiottoalueisiin 1.8.2022 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Mellunkylän kaupunginosassa oppilaaksiottoalueen rajoja muutetaan seuraavissa kohdissa alla olevan selostuksen ja karttaliitten mukaan:

A

Mellunmäen ala-asteen koulun ja Vartiokylän ala-asteen koulun ja Helsingin yhteislyseon ja Vartiokylän yläasteen koulun välistä oppilaaksiottoalueen rajaa muutetaan kulkemaan Tankomäenkujan päästä Vartioharjun siirtolapuutarhan ja Tankomäenkuja 4 välistä ja palautuvan siitä Tankomäenrinteen kohdalla nykyiseen oppilaaksiottoalueen rajaan. Tankomäenkuja 4 kiinteistö kuuluu siten 1-6 luokkien osalta Mellunkylän ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen ja 7-9 luokkien osalta Helsingin yhteislyseon oppilaaksiottoalueeseen.

HL 51 §:n perusteella korjattu koulun nimi päätöskappaleen viimeisessä virkkeessä Mellunkylän ala-asteesta Mellunmäen ala-asteeksi, HM 4.2.2022.

Mellunmäen ala-asteen koulun ja Vartiokylän ala-asteen koulun ja Helsingin yhteislyseon ja Vartiokylän yläasteen koulun välistä oppilaaksiottoalueen rajaa muutetaan kulkemaan Tankomäenkujan päästä Vartioharjun siirtolapuutarhan ja Tankomäenkuja 4 välistä ja palautuvan siitä Tankomäenrinteen kohdalla nykyiseen oppilaaksiottoalueen rajaan. Tankomäenkuja 4 kiinteistö kuuluu siten 1-6 luokkien osalta Mellunmäen ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen ja 7-9 luokkien osalta Helsingin yhteislyseon oppilaaksiottoalueeseen.

B

Mellunmäen ala-asteen koulun ja Kontulan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen raja muutetaan kulkemaan Mellunmäenpuron kohdalta puistoalueen läpi edelleen Untamalantien yli Lupajantie 2 ja Untamalantie 8 välissä kulkevalle kevyenliikenteen väylälle ja sitä pitkin Linnanpellonpolkuun saakka. Linnanpellonpolun kohdalla raja kääntyy kulkemaan Linnanpellonpolkua pitkin ja siitä edelleen Linnanpellonpuiston läpi. Uusi raja yhtyy nykyiseen oppilaaksiottoalueen rajaan Uussillanpuistossa. Viitankruununtien ja Viitankruunun polku kuuluvat kokonaisuudessan 1-6 -luokkien osalta Mellunmäen ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. (karttaliite)

Oppilaaksiottoalueen muutos tulee voimaan 1.8.2022 alkaen. Lukuvuonna 2022-2023 1. vuosiluokan aloittavat oppilaat uusien oppilaaksiottoaluerajojen mukaisissa kouluissa.

Nyt muodostettavalla oppilaaksiottoalueella asuvat Kontulan ala-asteen koulussa aloittaneet 2-6 -luokkien oppilaat voivat käydä loppuun Kontulan ala-asteella tai halutessaan siirtyä Mellunmäen ala-asteen koulun oppilaiksi. Tämä tulee tehdä heti 1.8.2022 alkavan lukuvuoden alussa ja tieto siirtymisestä pitää ilmoittaa molempien koulujen rehtoreille viimeistään 31.3.2022 mennessä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Mellunkylän kaupunginosassa on valmistunut asuintaloja, joiden kiinteistön läpi kulkee oppilaaksiottoalueen raja. Tämä on aiheuttanut epäselvyyttä oppilaaksiotossa. Kyseisissä osoitteissa asuvien lasten lähikoulun määrittäminen selkeytetään oppilaaksiottoaluerajojen muutoksilla näissä kahdessa kohdassa.

Mikäli lapset ovat jo aloittaneet koulussa, voivat he jatkaa aloittamassaan koulussa 1-6 luokat tai 7-9 luokat loppuun. Muutos koskee koulunsa aloittavia lapsia tai alueelle muuttavia 1.8.2022 alkaen.

Kohdan A muutos koskee osoitteessa Tankomäenkuja 4, 00950 Helsinki asuvia 7-15 vuotiaita. Tankomäenkuja 4 kiinteistö käsittää 53 asuntoa.

Kohdan B muutos koskee Viitankruununtien ja Viitankruununpolun osoitteissa asuvia 1-6-luokkalaisia. Tällä hetkellä osoitteissa asuu noin 90 ala-asteikäistä lasta. He ovat jakautuneet siten, että Kontulan ala-asteen koulussa on noin 30 oppilasta ja Mellunmäen ala-asteen koulussa noin 30 oppilasta. Loput alle 30 oppilasta käy kouluaan muualla kuin näissä kahdessa koulussa.

Mellunmäen ala-asteen koulun oppilasmäärä on 322 (20.9.2020). Koulurakennuksessa on tilat noin 450 oppilaalle. Mellunmäen ala-asteen koulun oppilasmäärän arvioidaan nousevan hieman oppilaaksiottoalueen rajojen muutoksen jälkeen. Vastaavasti Kontulan ala-asteen koulun oppilasmäärän 434 (20.9.2020) arvioivan pienevän hieman oppilaaksiottoalueen muutoksen jälkeen. Koulussa on tilat noin 500:lle oppilaalle.

Lapsivaikutusten arviointi

Muutettavilla alueilla asuvien tai niihin muuttavien kouluikäisten lasten lähikoulun osoittaminen on muutosten jälkeen nykyistä selkeämpi. Alueella asuvien lasten opinpolku on yhtenäisempi siirryttäessä esiopetuksesta perusopetukseen. Muutoksen jälkeen naapuriston lapsien lähikoulu on sama.

Osallistaminen

Osoitteen Tankomäenkuja 4 oppilaaksiottoalueen muutoksesta pyydettiin lausunnot Mellunmäen ala-asteen koulun, Vartiokylän ala-asteen koulun, Vartiokylän yläasteen koulun ja Helsingin yhteislyseon johtokunnilta. Lausunnoissaan johtokunnat puoltavat esitettyä ehdotusta.

Osoitteen Viitankruununtie 2 oppilaaksiottoalueen muutoksesta pyydettiin lausunto Mellunmäen ala-asteen koulun ja Kontulan ala-asteen koulun johtokunnilta. Lausunnoissaan molempien koulujen johtokunnat esittivät Viitankruununtien kuulumista Mellunmäen ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen.

Koska koulujen johtokuntien esittämissä ehdotuksissa Viitankruununtien alueen oppilaaksiottoalueen muutosehdotus laajeni, annettiin asukkaille mahdollisuus kertoa näkemyksensä oppilaaksiottoalueen muutoksesta kerrokantasi –palvelussa 16.8-31.8.2021. Palautteita tuli yhteensä 16. Palautteissa jakaantuivat tasaisesti kannatus alueen kuulumisesta Mellunmäen ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen sekä Kontulan ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. (alla linkki kyselyyn)

Kerrokantasi-palvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päätösprosessi

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä kaupungin strategiaan.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perusteista tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto 28.09.2021 § 26

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti panna asian pöydälle.

Käsittely

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.

Esittelijä
perusopetusjohtaja
Outi Salo
Lisätiedot

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Katriina Aaltio, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 23148

katriina.aaltio@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.02.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi

Katriina Aaltio, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 23148

katriina.aaltio@hel.fi