Avustuksen myöntäminen, kulttuuripalvelut, Taiteen perusopetuksen kehittämisavustukset 2021

HEL 2020-011268
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 27 §

Taiteen perusopetuksen kehittämisavustukset 2021

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi taiteen perusopetuksen kauden 2020–2022 kehittämisavustuksia yhteensä 260 000 euroa vuodelle 2021 seuraavasti:

Hakijan nimiAvustus 2020Haettu 2021Avustus 2021
Föreningen för Drama och teater, DOT rf
20 000
20 000
20 000
Helsinkimissio ry, Helsingforsmission rf
20 000
20 000
20 000
Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry
40 000
40 000
40 000
Meri-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry
70 000
80 000
70 000
Teatteriosuuskunta ILMI Ö.
20 000
20 000
20 000
Viihdepalvelu Esirippu Oy/Pohjois-Helsingin bändikoulu 
40 000
40 000
40 000
Vuosaaren musiikkikoulun Tuki Ry 
50 000
50 000
50 000

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Föreningen för Drama och teater, DOT rf:n (Teaterskolan DOT) avustus kohdennetaan Kulturpaletten-projektiin. Kyseessä on matalan kynnyksen toiminta lapsille ja nuorille, jossa he saavat kokeilla neljää taidemuotoa yhden lukukauden verran. Tällaista avointa toimintaa järjestetään Vuosaaressa, Jätkäsaaressa, keskustassa, Malmilla, Puotilassa ja Maunulassa.

Helsinkimissio ry:n (Resonaarin musiikkikoulu) avustus kohdistetaan OpenLessons ja Erilainen oppija -mallien kehittämiseen sekä päiväkotien ja koulujen pidempikestoisiin työpajajaksoihin, mihin tarvittaessa liittyi myös yksilöllinen ohjaus ja opettaminen. Hankkeessa toimii yhteistyökumppanina myös Keski-Helsingin musiikkikoulu.

Kallion musiikkikoulun kannatusyhdistys ry:n (Kallion musiikkikoulu) avustus kohdennetaan RYTMIHYRRÄ-hankkeen kehittämiseen. Kyseessä on matalan kynnyksen ohjattua musiikin harrastamista helsinkiläisillä ala-asteen kouluilla, etupäässä bändiohjausta oppilaan omalla koululla sekä uusia oud-soitinryhmiä Itäkeskuksessa ja Kalliossa. Yhteistyökoulut: Aleksis Kiven koulu, Itäkeskuksen peruskoulu, Hietakummun, Kalasataman, Kallion, Pihlajanmäen, Pukinmäenkaaren, Ruoholahden ala-asteet ja mahdollisesti myös Siltamäen ja Puotilan ala-asteet.

Meri-Helsingin Musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:n (Meri-Helsingin Musiikkiopisto) avustus kohdennetaan Rytmimajakka-hankkeen kehittämiseen. Hanke tarjoaa lapsille saavutettavia kulttuuripalveluita. Yhteistyökoulut on valittu alueilta, joissa maahanmuuttajataustaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osuus on keskimääräistä suurempi ja musiikinopetuksen saatavuus vastaavasti heikompi. Yhteistyökoulut: Aurinkolahden, Merilahden, Myllypuron, Torpparimäen ja Vuoniityn peruskoulut sekä Keinutien, Kontulan, Maunulan, Töölön ja Vallilan ala-asteet sekä Kankarepuiston koulu.

Teatteriosuuskunta ILMI Ö:n (Teatteri ILMI Ö) avustus kohdennetaan TOIVO-hankkeelle, jonka teemana on toivo ja tulevaisuus murrosikäisten nuorten maailmassa. Teemaa käsitellään teatteritaiteen keinoin yhdessä eri puolilta Helsinkiä tulevien nuorten kanssa ja koostetaan heidän ajatustensa pohjalta yhdessä nuorten teatteriesitys. Hanke toteutetaan yhteistyönä Teatteri ILMI Ö:n Teatterikoulun ryhmien sekä Merilahden, Puistolan, Puistopolun ja Vuoniityn peruskoulujen kanssa. Lisäksi yhteistyössä ovat mukana Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari ja Taito Etelä-Suomen käsityö- ja muotoilukoulu.

Viihdepalvelu Esirippu ry:n (Pohjois-Helsingin Bändikoulu) avustus kohdennetaan Musastartti-toiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tarjota puitteita luovuuden kehittymiselle musiikillisin keinoin ja toiminta ohjaa oppilaita instrumenttitaitojen oppimiseen ja oman musiikin esittämiseen nykyaikaisten musiikkituotannon keinoin. Musastartti -hanke on kaksiosainen ja siihen kuuluvat peruskouluilla järjestettävä bändikerhotoiminta sekä leikkipuistoissa järjestettävät ja kehitettävät musiikkitapahtumat. Yhteistyökoulut: Suutarilan, Maatullin, Puistolaraitin ja Pohjois-Haagan ala-asteet sekä Haagan, Puistolan ja Suutarikylän peruskoulut.

Vuosaaren musiikkikoulun tuki ry:n (Vuosaaren musiikkikoulu) avustus kohdistetaan taiteen perusopetuksen kehittämishankkeelle, jossa toteutuksessa ovat mukana tanssin- ja soitonopetus sekä pop/jazz-lauluryhmät. Hankkeella pyritään takaamaan jo mukana oleville lapsille ja nuorille mahdollisuus jatkaa hyvin alkanutta harrastustaan, uusia ryhmiä on myös perustettu, yhteensä 13 ryhmää. Suurin osa ryhmistä on Kallahden segregaatioalueella Saseka-talossa, jossa Vuosaaren musiikkikoulu toimii.

Ohjeet avustuksen saajille

Avustuksen ensimmäinen erä, 80 %, maksetaan tammikuussa 2021 ja 20 % hankkeen vuosiraportin toimittamisen jälkeen. Raportti on toimitettava avustuksen myöntäjälle viimeistään 15.12.2021.

Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta hel.fi/kulttuurinavustukset > Avustuksen käyttäminen ja raportointi:

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata avustusehtoja.

Vuoden 2022 hakuajoista ilmoitetaan nettisivuilla hel.fi/kulttuurinavustukset > Hakuajat

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Nina Gran. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti 28.5.2019 § 8 taiteen perusopetuksen kehittämisavustuksia koskevasta hausta vuosille 2020–2022. Avoimen hakukierroksen perusteella tuli yhteensä kahdeksan hankehakemusta, joista seitsemälle jaosto myönsi kolmivuotisen tuen. Nyt on kyseessä toinen vuosi kolmivuotiskaudesta.

Kolmivuotisella avustuksella halutaan vahvistaa taiteen perusopetuksen alueellista saatavuutta, mahdollistaa uudenlaisten toimintamallien ja opetusmenetelmien kokeilua sekä toimijoiden välistä yhteistyötä.

Taiteen perusopetuksen kehittämisavustuksien käsittelyssä huomioidaan seuraavat arviointiperusteet:

Toiminnallinen laatu ja toteutus

  • lupa taiteen perusopetuksen järjestämiseen
  • toiminnallista ammattimaisuutta
  • miten yhtenäisen kokonaisuuden tavoitteet, suunnitelma sekä toteutus luovat
  • miten toteuttamiskelpoista ja realistista hakemuksessa esitetty toiminta on ja miten toiminnassa hyödynnetään ja vahvistetaan verkostomaisia ja yhteisöllisiä toimintatapoja
  • miten tarpeellinen avustus on toiminnan toteuttamisen kannalta
  • miten monipuolista resursointi on
  • millaisia ovat hankkeen taloudelliset riskit

Toiminnan vaikuttavuus

  • miten toiminta täydentää taiteen perusopetuksen tarjontaa tai tuo esiin sellaisia sisältöjä, joita muuten ei kaupungissa toteudu
  • miten toiminta vahvistaa sitä, että taiteen perusopetuksen tarjonta ilmentää moniäänistä ja moninaista Helsinkiä
  • hankkeen kiinnostavuutta ja vaikuttavuutta taiteen perusopetuksen kentässä
  • hankkeen uutta luovaa potentiaalia
  • hankkeen tai toiminnan pedagogisia tavoitteita sekä sitä, miten nämä näkyvät suunnitellussa toiminnassa

Saavutettavuus ja saatavuus

  • miten toiminta tehdään osallistujien näkökulmasta sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti saavutettavammaksi
  • miten toiminta laajentaa taiteen perusopetuksen osallistujapohjaa sekä rohkaisee laajempaan keskusteluun taiteesta ja taiteen kehittämisestä
  • miten opetuksen kohderyhmä(t) on määritelty sekä millaisilla toimenpiteillä erilaiset kohderyhmät pyritään tavoittamaan
  • miten toiminta toteutuu alueellisesti

Jokaisen hankkeen kohdalla on arvioitu sitä, miten hyvin hanke täyttää asetetut arviointiperusteet ottaen huomioon avustuksiin käytettävät rajalliset resurssit. Valmistelussa huomioidaan alueellisen saavutettavuuden, eri ikäryhmien, toimintasisältöjen ja taiteenlajien välinen tasapaino sekä hankkeiden vaikuttavuus suhteessa myönnettävän avustuksen määrään. Hankkeiden toteutuksesta laaditaan sopimukset tekijöiden kanssa, joihin kirjataan myös raportointivelvollisuus.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.11.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kulttuurin edistämisen päällikkö
Veikko Kunnas

Lisätietojen antaja

Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006

nina.gran@hel.fi