Kuuleminen, elintarvikelaki 55 §, HICCS Oy

HEL 2020-011815
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 15 §

HICCS OY:n oikaisuvaatimus elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätöksestä

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä HICCS OY:n oikaisuvaatimuksen elintarviketurvallisuusyksikön päällikön tekemästä elintarvikelain 55 §:n mukaisesta päätöksestä 23.11.2020 § 52.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

HICCS OY:n verkkokauppaan tehtiin valvontasuunnitelman mukainen tarkastus 28.7.2020. Tällöin havaittiin, että terveys- ja lääkkeellisten väitteiden käytössä on oleellisia epäkohtia. HICCS OY:n verkkokauppaan tehtiin valvontasuunnitelman mukaiset uusintatarkastukset 17.8.2020 ja 15.10.2020. Tällöin havaittiin edelleen oleellisia epäkohtia väitteiden käytössä. Lisäksi ei ollut tietoa, onko vaadittavat ravintolisäilmoitukset tehty toimijan myymistä ravintolisistä.

Koska neuvonnasta, opastuksesta ja kehotuksesta huolimatta HICCS OY ei itse ryhtynyt toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi, oli tarpeen antaa määräys toimijalle. Toimijaa kuultiin elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä 20.10.2020 päivätyllä kirjeellä. Toimija toimitti vastineen kuulemiseen määräajan päätymisen jälkeen 25.11.2020 päivätyllä kirjeellä. Koska vastineessa ei käsitelty päätösehdotuksen epäkohtia, määräystä tai määräaikaa, kirje käsiteltiin kanteluna. Kanteluun vastattiin ympäristöjohtajan 21.12.2020 päivätyllä kirjeellä. Elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö antoi HICCS OY:lle elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen 23.11.2020 § 52. Määräys toimitettiin HICCS OY:lle haastemiehen välityksellä 14.12.2020.

Oikaisuvaatimus

HICCS OY on vaatinut oikaisua elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätökseen 23.11.2020 § 52 26.12.2020 saapuneella kirjeellä (Liite 1). Toimija vaatii selvitystä ja oikaisua erityisesti seuraaviin seikkoihin:

1. Toimija katsoo, että elintarvikehuoneiston tarkastuksista peritty maksu, 130 €/tarkastus, on asiaton.
2. Toimijan mukaan elintarvikevalvontaviranomaisen olisi tullut ottaa huomioon sille 25.11.2020 toimitettu ilmoitus (Liite 2) toiminnan lopettamisesta ja se, ettei toimija enää omista verkkosivua www.mydvg.eu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) eikä siten voi päättää sen sulkemisesta.
3. Toimija katsoo, että elintarvikevalvontaviranomaisen toiminnassa tulisi ottaa huomioon se, että kyse on pientoimijasta ja toimija kokee, että elintarvikevalvontaviranomaisen valvonta ei ole ollut kohtuullista.

Lisäksi toimija toteaa, että se on pettynyt elintarvikevalvontaviranomaisen toimintatapoihin ja toimijan kohteluun sekä ammattitaidon puutteeseen. Toimijan mukaan, on jäänyt sen omalle vastuulle selvittää ja tulkita mitä vaatimuksia sen on toiminnassaan otettava huomioon. Toimijalle on edelleen epäselvää, voiko tuotetta luokitella ravintolisän sijaan kosmetiikan ainesosaksi.

Toimija myös katsoo, ettei määräaika vaadittujen toimenpiteiden toteuttamiselle ole ollut kohtuullinen.

Kuuleminen

Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan asian saa ratkaista asianosaista kuulematta, jos kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta. HICCS Oy:tä on kuultu ennen oikaisuvaatimuksen kohteena olevan elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätöksen (23.11.2020 § 52) antamista 30.10.2020 päivätyllä kuulemiskirjeellä. Toimija ei ole antanut vastinetta ennen kyseisen päätöksen antamista, mutta on tämän jälkeen sähköposteissa ja oikaisuvaatimuksessaan tuonut esille mielipiteensä asiasta. Kuulemisen voidaan katsoa siten olevan ilmeisen tarpeetonta ennen oikaisuvaatimuksen ratkaisemista.

Sulje

Toimijalle on 17.12.2020 lähetetty sähköpostiviesti (Liite 3), jossa on kerrottu tarkastusmaksujen perusteet ja viesti 18.12.2020, jonka liitteenä oli valitusohje kunnan viranomaisen hyväksymään valvontasuunnitelmaan ja taksaan perustuvasta maksusta. Maksusta valitetaan toimijalle toimitetun perustevalituksen mukaan joko pääasian yhteydessä tai hallinto-oikeudelle toimitetulla erillisellä valituksella. Maksu perustuu ympäristöterveydenhuollon taksaan (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2017 § 85). Toimijaa on laskutettu kahdesta tarkastuksesta (a 130 €). Maksuja ei ole aihetta poistaa tai muuttaa.

HICCS OY:n elintarvikehuoneistoilmoitus on saapunut ympäristöpalveluihin 14.11.2019. Ilmoitus koski Dolce Vita Global:n toiminnan aloittamista ja toiminnoksi ilmoitettiin myös elintarvikkeiden verkkomyynti osoitteessa www.mydvg.eu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). HICCS OY teki ilmoituksen toiminnan lopettamisesta 25.11.2020, mutta toimijan verkkokauppa oli kuitenkin edelleen toiminnassa. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä HICCS OY:n tiedoissa ilmoitetaan edelleen verkkosivun osoitteeksi www.mydvg.eu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja verkkosivuilla ilmoitetut yhteystiedot ja -henkilö ovat samat kuin HICCS OY:n. Ilmoitus, joka on jätetty yksikön päällikön 23.11.2020 antaman päätöksen jälkeen, ei anna aihetta muuttaa tai kumota tehtyä päätöstä. Toiminta ei ole tosiasiallisesti loppunut ilmoituksesta huolimatta.

Helsingin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikkö on kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen. Valvonnassa sovelletaan EU:n ja kansallista lainsäädäntöä ja ohjeita. Elintarviketurvallisuusyksikön päällikön päätöksessä annettu määräys perustuu suoraan lainsäädännön vaatimuksiin, eikä valvontaviranomaiselle ole annettu oikeutta myöntää helpotuksia tai joustoja pienille yrityksille.

Ympäristöjohtajan kirjeessä 21.12.2020 on kerrottu valvonta-asian käsittelyn etenemisestä. Toimijaa on ohjeistettu ja neuvottu lainsäädännön vaatimuksista jo vuonna 2019 ja viranomainen on antanut määräyksen vasta, kun neuvoja, ohjeita ja kehotuksia ei ole noudatettu. Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot tuottamastaan, jalostamastaan ja jakelemastaan elintarvikkeesta.

Ravintolisät ovat elintarvikkeita, joilla on jokin ravitsemuksellinen tai fysiologinen vaikutus ja ne nautitaan elintarvikkeiden tapaan. Joitain ravintolisissä käytettäviä ainesosia käytetään myös kosmeettisissa valmisteissa. Kosmeettiset valmisteet eroavat ravintolisistä siten, että kosmeettista valmistetta ei ole tarkoitettu nautittavaksi, hengitettäväksi tai injektoitavaksi ihmiskehoon. HICCS OY siirsi verkkosivuillaan tuotteen Propolis-tipat 20 ml otsikon Kauneus/Ihonhoito alle. Tuotekuvauksessa on kuitenkin edelleen annostusohjeet suun kautta nautittavaksi, ravintolisälle ominaisten aineiden määrä vuorokausiannoksessa, ravintolisiä koskevat varoitukset ym. tiedot. Tämän vuoksi Propolis-tippoja ei voi luokitella kosmeettiseksi valmisteeksi.

Edellä mainitun perusteella oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden nojalla annettua päätöstä tulisi muuttaa. Oikaisuvaatimus hylätään. Päätös pysyy voimassa.

Päätöksen täytäntöönpano

Päätös on voimassa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen (hallinto-oikeus) toisin määrää.

Tiedoksianto

Pöytäkirjanote saantitodistuksella HICCS OY:lle.

Sovelletut oikeusohjeet

Elintarvikelaki (23/2006) 1 §, 9 §, 19 §, 55 §, 74 §, 78 §
Hallintolaki 34 §, 36 §, 49 b §, 49 f §, 49 g §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä 3 artikla, 13 artikla, 14 artikla
Maa- ja metsätalousministeriön asetus ravintolisistä (78/2010) 2 §, 5 §,7 §

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Ympäristöpalvelut Elintarviketurvallisuusyksikkö Yksikön päällikkö 23.11.2020 § 52

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 11.02.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos hallintopäätöstä on oikaisuvaatimusmenettelyssä muutettu tai se on kumottu, oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa kuitenkin hakea muutosta valittamalla myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään sekä viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös); 
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Lisätietojen antaja

Liina-Lotta Nousiainen, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31589

liina-lotta.nousiainen@hel.fi

Minna Ristiniemi, kaupungineläinlääkäri, puhelin: 09 310 31585

minna.ristiniemi@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 26.12.2020
2. Lopetusilmoitus HICCS OY 25.11.2020
3. Vastine_laskutus 17.12.2020

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.