Katusuunnitelma, Ruskeasuo, numero 31385/1, 31386/1, 31387/1, 31436/1
Ruskeasuon alueen kadut, katusuunnitelmien hyväksyminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat katusuunnitelmat:
- Mannerheimintie välillä kortteli 16711 tontti 16–Korppaanmäentie piirustus nro 31385/1
- Koroistentie välillä Mannerheimintie– Nauvontie piirustus nro 31436/1
- Nauvontie välillä Koroistentie–Nauvonkuja piirustus nro 31386/1 ja 31386/2.
- Korppaanmäentie välillä Mannerheimintie–Kytösuontie piirustus nro 31387/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Mannerheimintie on vilkasliikenteinen nykyinen pääkatu, jota pitkin kulkeva raitiovaunulinja kääntyy Mannerheimintieltä nykyiselle paikalliselle kokoojakadulle Korppaanmäentielle. Manneheimintiehen liittyy Koroistentie ja Koroistentiehen Nauvontie, jotka ovat molemmat myös nykyisiä paikallisia kokoojakatuja. Katujen liittymä on liikennevalo-ohjattu.
Mannerheimintieltä Koroistentietä ja Nauvontietä pitkin rakennetaan uusi raideyhteys HKL:n Ruskeasuon nykyisen linja-autovarikon yhteyteen rakennettavaan uuteen raitiovaunuvarikkoon. Raitiotieliikenteen sujuvoittamiseksi rakennetaan uudet raitiovaunupysäkit Mannerheimintielle korvaamaan Korppaanmäentieltä poistuvia pysäkkejä. Nauvontien ja siirtolapuutarhan väliin rakennetaan melueste torjumaan raitiotiestä aiheutuvaa melua. Samalla uusitaan kadun rakenteita sekä kunnallistekniikkaa. Korppaanmäentiellä uusitaan raitiotien ja kadun rakenteita sekä kunnallistekniikkaa. Peruskorjauksen yhteydessä uusitaan myös kadun liikennejärjestelyjä. Katujen suojatiejärjestelyjä uusitaan osittain ja niiden esteettömyyttä parannetaan.
Katusuunnitelmat perustuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 9090 (tullut voimaan 26.6.1987), 9400 (tullut voimaan 26.5.1987), 10979 (tullut voimaan 22.3.2002) ja 11865 (tullut voimaan 7.8.2009).
Katusuunnitelmilla mahdollistetaan uuden raideyhteyden rakentaminen Mannerheimintieltä HKL:n Ruskeasuon uudelle raitiovaunuvarikolle ja raitiotieliikenteen olosuhteiden parantaminen jäsentelemällä katutilaa ja pysäkkijärjestelyjä uudelleen Korppaanmäentiellä. Mannerheimintien katusuunnitelmalla mahdollistetaan Helsingin kaupungin pyöräilyn tavoiteverkossa (hyväksytty kslk 22.5.2012) määriteltyjen yksisuuntaisten pyöräteiden toteuttaminen.
Suunnitelma
Mannerheimintie välillä kortteli 16711 tontti 16–Korppaanmäentie suunnitelmapiirustus nro 31385/1 (liite 2)
Korppaanmäentien raitiotien pysäkkipari siirretään Mannerheimintielle Korppaanmäentien risteyksen eteläpuolelle. Mannerheimintien länsireunan bussipysäkin laiturialuetta pidennetään. Pyörätiejärjestelyt muutetaan yksisuuntaisiksi ja risteysalueen ylityksiä parannetaan ja rakennetaan pitkän kääntymisen mahdollistavat odotusalueet. Kadun suojatieylitykset toteutetaan esteettömyyden erikoistason mukaan. Ajokaistoja on suuntaansa kaksi, joista toinen on bussikaista. Ajoratojen kaistajärjestelyjä ei muuteta nykyisestä. Raitiotiepysäkkien tilantarpeesta johtuen reuna- ja jalankulkualueita joudutaan kaventamaan ja puita poistamaan.
Koroistentie välillä Mannerheimintie–Nauvontie suunnitelmapiirustus nro 31436/1 (liite 10)
Kadun keskellä olevan puukaistan kohdalle toteutetaan raitiovaunulle omat kaistat, sekä kiveyksellä päällystetty saareke. Tällä parannetaan raitiovaunuliikenteen sujuvuutta ja helpotetaan raiteiden kunnossapitoa. Eteläreunaan rakennetaan pyöräkaista samaan tasoon ajoradan kanssa ja pohjoisreunaan yksisuuntainen pyörätie. Nykyiset puut poistetaan kiskojen vaatiman lisätilan johdosta. Uusia puita ja pensaita istutetaan kadun eteläreunaan. Nykyinen vanha pyöreä kioskirakennus säilytetään.
Nauvontie välillä Koroistentie–Nauvonkuja suunnitelmapiirustus nro 31386/1 ja 31386/2 (liite 5 ja 6)
Ajoradan keskelle rakennetaan raitiotie. Ajoradan molemmilla puolilla on pysäköintikaistat ja jalkakäytävät. Pyöräily on ajoradalla. Kadun itäreunaan Ruskeasuon siirtolapuutarhan kohdalle rakennetaan n. 1,8-2,2 metriä korkea melueste kadun keskilinjaan nähden. Meluesteen pintamateriaali on puuta ja meluesteeseen integroidaan ikkunoita. Meluseinän kadun puolelle istutetaan köynnöskasveja. Pensaita istutetaan meluseinän taakse ja meluseinän eteen Koroistentien risteysalueen läheisyyteen.
Korppaanmäentie välillä Mannerheimintie–Kytösuontie suunnitelmapiirustus nro 31387/1 (liite 8)
Kadun nykyiset pysäköintipaikat säilyvät kadun puurivien välissä lukuunottamatta kadun eteläosaa välillä Paimionkuja–Tilkankatu. Kohtaan rakennetaan keskustan suuntaan uusi ajokaista pysäköinnin ja puurivin tilalle. Uudella autokaistalla sujuvoitetaan raitiotieliikennettä. Korppaanmäentien raitiotien pysäkkipari siirretään Mannerheimintielle. Pysäkkiparin tilalle rakennetaan saarekkeet, joihin istutetaan katupuita ja pensaita. Mannerheimintien ja Paimionkujan välille rakennetaan pohjoisreunaan pyöräkaista ja eteläreunaan yksisuuntainen pyörätie. Muulla katuosuudella pyöräily on ajoradalla.
Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksista nro 31385/1 (liite 1), nro 31436/1 (liite 9), 31386/1-2 (liite 4) ja nro 31387/1 (liite 7). Koostepiirustus on liitteenä 3.
Kadut sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat: Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy
Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat 18.11.−1.12.2020 välisen ajan.
Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä 10.2.–23.2.2021 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Suunnitelmista on jätetty 6 muistutusta.
Muistutusten käsittely
Muistutukset esitetään erillisessä liitteessä 11.
Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuihin katusuunnitelmiin.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 2 645 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:
yht. euroa (alv. 0 %) | euroa/m²(alv. 0 %) | |
Mannerheimintie | 792 000 | 130 |
Koroistentie | 275 000 | 141 |
Nauvontie | 655 000 | 180 |
Korppaanmäentie | 923 000 | 118 |
Nauvontien katualueelle sijoittuvan meluseinän kustannukset jaetaan HKL:n ja Helsingin kaupungin välillä 90/10 suhteella. Meluseinän kokonaiskustannus on 840 000 euroa, josta Helsingin kaupungin osuus on 84 000 euroa. Meluseinän rakentamisen kustannukset Helsingin kaupungin osuudesta on huomioitu osana Nauvontien kokonaiskustannuksia.
Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 104 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 13 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin. Meluseinän osalta ylläpitokustannuksien jakamisesta sovitaan erikseen myöhemmin HKL:n kanssa.
Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 12.04.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Katariina Hämäläinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 20706