Hankesuunnitelma, uudisrakennus, päiväkoti Tunturi, Korvatunturintie 7, Kaupunkiympäristön toimiala
Päiväkoti Tunturin korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma
Päätös
Kaupunginhallitus hyväksyi päiväkoti Tunturin korvaavan uudisrakennuksen 26.2.2021 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 1 564 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 6 952 000 euroa joulukuun 2020 kustannustasossa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hankkeen tarpeellisuus
Päiväkoti Tunturi toimii vuonna 1982 rakennetussa rakennuksessa Mellunmäessä osoitteessa Korvatunturintie 7. Nykyisten tilojen sisäilmaongelmiin ei ole löydetty pysyvää ratkaisua, eivätkä päiväkodin tilat vastaa toiminnallisesti nykyisen varhaiskasvatuspedagogiikan vaatimuksia. Näin ollen on tarkoituksenmukaista purkaa rakennus ja korvata se uudisrakennuksella.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan alueella on tarve pysyvälle päiväkodille. Palvelutilaverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen arvioitu kehitys: väestöennuste, varhaiskasvatukseen osallistuminen sekä uudisrakentaminen.
Hankesuunnitelma
Päiväkoti Tunturissa on tällä hetkellä 90 tilapaikkaa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan arvioiman tarpeen perusteella uudisrakennus suunnitellaan 150 varhaiskasvatukseen osallistuvalle 1–6 -vuotiaalle lapselle. Uudisrakennuksen myötä päiväkodin käyttöön saadaan ajanmukaiset ja viihtyisät tilat, joissa voidaan järjestää monipuolista toimintaa sekä mahdollistetaan nykyisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen toiminnan järjestäminen.
Päiväkodille toteutetaan aidattu ulkoilupiha. Piha varustetaan eri-ikäisille päiväkotilapsille soveltuvilla välineillä. Pihan omaa luonnetta korostetaan säilyttämällä olemassa oleva kallioalue.
Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 tavoitteita tarjoamalla turvalliset ja terveelliset oppimisympäristöt alueen lapsille. Lisäksi tilat suunnitellaan siten, että niissä on mahdollista järjestää asukkaiden ja paikallisten yhteisöjen toimintaa ja tapahtumia.
Uudisrakennus on betonirunkoinen. Alapohja on kantava ja se toteutetaan tuulettuvana. Väli- ja yläpohjien rakenteena toimii ontelolaatasto. Rakennus perustetaan anturoilla murskekerroksen välityksellä kantavan kitkamaan varaan. Julkisivumateriaalina on tiili, pihan puolella puu ja vesikatteena konesaumattu peltikatto, jossa alakatteena toimii bitumikermi.
Helsingin kaupungin energiatehokkuustavoitteiden sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman mukaisesti tavoitteena on määräystasoa parempi energiatehokkuus sekä paikalla tuotettu uusiutuva energia. Pääosa uudisrakennuksen lämmitystarpeesta katetaan maalämmöllä ja sähköenergiaa tuotetaan vesikatolle sijoitettavalla aurinkosähköjärjestelmällä, jolla katetaan noin 10 prosenttia rakennuksen sähköntarpeesta.
Rakennuksessa tulee työskentelemään arviolta noin 30 henkilöä varhaiskasvatuksen parissa. Henkilökunnan määrä riippuu lasten ikäjakaumasta.
Hankkeen laajuus on 1 564 brm², 1 245 htm² ja 1 055 hym².
Hankesuunnitelma on liitteenä 1.
Rakentamiskustannukset ja rahoitus
Uudisrakennuksen rakentamiskustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä 6 952 000 euroa joulukuun 2020 kustannustasossa.
Rakennuspaikka on tavanomaista vaativampi. Kalliota on louhittava, jotta tilapaikkaluvultaan nykyistä suurempi, tuulettuvalla alapohjalla varustettu rakennus pystytään sijoittamaan tontille niin, että ulkoilupiha säilyy laajuudeltaan käyttökelpoisena.
Vuoden 2021 talousarvion liitteenä olevassa talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2021–2030 hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen on varattu yhteensä 6,8 milj. euroa siten, että hankkeen laajuus on 1 700 brm² ja toteutus vuosina 2023–2024. Hankkeen toteutuksen edellyttämä 6,95 milj. euron rahoitustarve otetaan huomioon uudessa rakentamisohjelmaehdotuksessa.
Tilakustannus kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle
Hankkeen arvioitu tilakustannus eli sisäinen vuokra on 39 740 euroa kuukaudessa. Vuosivuokra on 476 885 euroa. Kuukausivuokra on 31,92 euroa/htm², josta pääomavuokran osuus on 25,39 euroa/htm² ja ylläpitovuokran osuus on 6,53 euroa/htm². Neliövuokran perusteena on 1 245 htm². Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan toteutuneiden kustannusten mukaan. Ylläpitovuokra tarkistetaan valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.
Hankkeen toteutus ja aikataulu
Hankkeen toteutusvastuu on kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuudella. Rakennuksen ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön toimialan tilat -palvelu.
Uudisrakennus on suunniteltu toteutettavaksi siten, että työt alkavat keväällä 2023 ja tilat valmistuvat kesällä 2024.
Väliaikainen tilaratkaisu
Nykyisen rakennuksen purkamisen ja uudisrakennuksen toteuttamisen ajaksi päiväkoti Tunturin toiminta siirretään väliaikaisiin tiloihin. Väliaikaisen tilaratkaisun laajuus ja sijainti tarkentuvat yleis- ja toteutussuunnittelun yhteydessä.
Arvio kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle aiheutuvista kustannuksista on noin 925 000 euroa. Arvio perustuu siihen, että väliaikaisiksi tiloiksi jouduttaisiin hankkimaan uusi siirrettävä tilaelementtirakennus. Kustannusarvio on tehty jo toteutettujen siirrettävien tilaelementtien kustannusten perusteella. Olemassa olevien siirrettävien tilaelementtirakennusten on todettu sijaitsevan liian kaukana, eivätkä ne siksi tule tässä yhteydessä kysymykseen. Tilakannassa olemassa olevien muiden tilojen käyttömahdollisuuksia tutkitaan myös.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta on 13.4.2021 § 195 antanut hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon ja todennut, että se vastaa hyvin kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa.
Toimivalta
Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää hankesuunnitelmista, joiden kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa. Kaupunginhallitus on 18.9.2017 § 865 päättänyt, että kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päättää tilahankkeista, joiden hankesuunnitelman mukainen arvonlisäveroton kustannusarvio on enintään viisi miljoonaa euroa. Kun hankeen kustannusarvio ylittää 5 miljoonaa euroa on päätösvalta kaupunginhallituksella.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 13.04.2021 § 195
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 26.2.2021 päivätystä osoitteeseen Korvatunturintie 7 toteutettavan päiväkoti Tunturin hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Esittelijä
Lisätiedot
Leena Tamminen, suunnittelija, puhelin: 310 80277
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 11.03.2021 § 21
Esitys
A
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle osoitteeseen Korvatunturintie 7 toteutettavan päiväkoti Tunturin korvaavan uudisrakennuksen 26.2.2021 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen laajuus on noin 1 564 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 6 952 000 euroa joulukuun 2020 kustannustasossa ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.
B
Rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa rakennukset ja yleiset alueet- palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.
Esittelijä
Lisätiedot
Juha Aaltonen, projektinjohtaja, puhelin: 310 21008
Päätös tullut nähtäväksi 19.05.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 25251