Hankinta, oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liiketoiminnan ammattitutkinto, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

HEL 2020-012122
Asialla on uudempia käsittelyjä
18. / 183 §

Oppisopimuskoulutuksena järjestettävän liiketoiminnan ammattitutkinnon hankinta ajalla 12.4.2021-11.4.2023

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti esitystekstistä ilmenevin perustein, että oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liiketoiminnan ammattitutkinto ajalla 12.4.2021-11.4.2023 hankitaan seuraavasti:

Liiketoiminnan palveluiden osaamisala (2407):

1. EdupoliPointCollege Oy (Careeria)
2. AVA- instituutin kannatusyhdistys ry
3. AEL-Amiedu Oy

Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala (2408):

1. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
2. EdupoliPointCollege Oy (Careeria)
3. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (Keuda)
4. AVA- instituutin kannatusyhdistys ry
5. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä, Salpaus-palvelut Oy
6. Helsinki Business College Oy

Kiinteistönvälityksen osaamisala (2409):

1. Rastor-instituutti ry

Finanssipalveluiden osaamisala (2410):

1. EdupoliPointCollege Oy (Careeria)

Taloushallinnon osaamisala (2411):

1. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
2. EdupoliPointCollege Oy (Careeria)
3. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (Keuda)
4. AVA- instituutin kannatusyhdistys ry

Kansainvälisen liiketoiminnan ja huolinnan osaamisala (2412):

1. EdupoliPointCollege Oy (Careeria)
2. Management Institute of Finland MIF Oy

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti sulkea Hyria Koulutus Oy:n (2250205-2) tarjouskilpailusta soveltumattomana sekä hylätä Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian (0502454-6) tarjouksen liiketoiminnan palveluiden osaamisalan osalta.

Sopimuskausi on kaksi (2) vuotta sopimuksen allekirjoituksesta. Hankintaan sisältyy kaksi (2) yhden (1) vuoden optiokauden mahdollisuutta. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 3 000 000 euroa (alv 0 %) sisältäen optiokaudet.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti oikeuttaa oppisopimuspalveluiden koulutuspäällikön allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella tehtävät sopimukset ja päättämään optiokauden käyttöönotosta suorahankintaa käyttäen ja tarvittaessa sopimuksien irtisanomisesta tai purkamisesta.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti myös keskeyttää samaa hankintaa koskevan aiemman 24.12.2020 aloitetun hankintamenettelyn perustelutekstistä ilmenevin perusteluin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kilpailutus perustuu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan 26.1.2020 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2020-012122 "Oppisopimuskoulutuksena järjestettävä liiketoiminnan ammattitutkinto". Kyseessä on hankintalain liitteen E mukainen kynnysarvon ylittävä palveluiden hankinta, jonka kilpailutus tehtiin käyttäen avointa menettelyä. Tarjouspyyntö julkaistiin Hilma-ilmoituskanavassa ja Tarjouspalvelu.fi-palvelussa 26.1.2021. Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 11.2.2021.

Samaa hankintaa koskeva aiempi tarjouskilpailu oli käynnissä 24.12.2020-25.1.2021, mutta tarjouskilpailu jouduttiin keskeyttämään tarjouspyynnössä ilmenneen teknisen virheen takia.

Määräaikaan mennessä saatiin 11 tarjousta: AEL-Amiedu Oy (FI30083265), AVA- instituutin kannatusyhdistys ry (FI02110609), EdupoliPointCollege Oy (29182987), Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia (FI05024546), Helsinki Business College Oy (2162576-3), Hyria koulutus Oy (FI22502052), Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä (0213834-5), Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä (0993644-6), Management Institute of Finland MIF Oy (2460281-5), Rastor-instituutti ry (0201689-0) ja Suomen Yrittäjäopisto Oy (02088501).

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalvelut on koulutuksen järjestäjä. Stadin ammatti- ja aikuisopiston oppisopimuspalveluilla ei ole järjestämislupaa kyseessä oleviin koulutuksiin, joten koulutukset piti kilpailuttaa. Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Tavoitteena on tuottaa työpaikan ja työntekijän tarpeista lähtevää koulutusta. Työssä tarvittavan osaamisen lisäksi tutkintotavoitteisuudella halutaan varmistaa koulutettavan muodollinen pätevyys, joka edistää liikkuvuutta työmarkkinoilla.

Tarjouspyyntö oli jaettu kuuteen (6) osa-alueeseen siten, että tarjoaja sai jättää tarjouksen yhteen tai useampaan osa-alueeseen.

Liiketoiminnan ammattitutkintoon kuuluvat osaamisalat (osa-alueet):

1. Liiketoiminnan palveluiden osaamisala
2. Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala
3. Kiinteistönvälityksen osaamisala
4. Finanssipalveluiden osaamisala
5. Taloushallinnon osaamisala
6. Kansainvälisen liiketoiminnan ja huolinnan osaamisala

Hankinnasta perustetaan puitejärjestely seuraavasti:

Liiketoiminnan palveluiden osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan kuusi (6) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan kuusi (6) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Kiinteistönvälityksen osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan neljä (4) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Finanssipalveluiden osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan kolme (4) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Taloushallinnon osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan neljä (4) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Kansainvälisen liiketoiminnan ja huolinnan osaamisala:
Puitejärjestelyyn valitaan kolme (4) palveluntuottajaa, ellei vaatimukset täyttäviä tarjoajia ole vähemmän.

Hankinnat tullaan tekemään sopimuskaudella tämän kilpailutuksen mukaisessa ensisijajärjestyksessä. Ensisijajärjestyksestä voidaan poiketa mikäli opiskelijaksi hakeutuva ei ota vastaan hänelle tarjottua mahdollisuutta suorittaa oppisopimukseen kuuluva tutkintokoulutus ensisijajärjestyksessä ensimmäisenä olevan palveluntuottajan asiakkaana ja näin kyseinen oppisopimus jäisi toteutumatta.

Tarjoajien soveltuvuuden ja tarjouspyynnön mukaisuuden tarkastaminen

Hyria koulutus Oy ei täyttänyt tarjouspyynnössä määriteltyjä soveltuvuusvaatimuksia. Hyrian tarjouksen liitteenä ollut osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma ei vastaa osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelman tietosisältöä (tarjouspyynnön kohta 9.1). Dokumentti on puutteellinen osaamisen osoittamisen suunnittelun sekä osaamisen arvioinnin toteutuksen ja arvioinnista päättämisen osalta. Dokumentista puuttuvat perustiedot, aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kuvaus, arvioinnin uusimisen, arvosanan korottamisen, arvioinnin tarkastamisen sekä arvioinnin oikaisun kuvaukset. Osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelma perustuu ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöön (L531/2017 luvut 5 ja 6; A673/2017, 9§), tutkintojen ja valmistavan koulutuksen perusteisiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja opetushallituksen ohjeisiin.

Kaikki muut tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian tarjous liiketoiminnan palveluiden osaamisalan osalta hylättiin, sillä Omnia tarjosi ainoastaan osan osaamisalan tutkinnon osista. Hankinnan kohteena ovat kaikki osaamisalan tutkinnon osat.

Tarjousten vertailu

Tarjousten vertailuperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, halvin hinta.

Vertailu tehtiin osa-alueittain. Tarjousten vertailu on esitetty päätöksen liitteenä olevassa vertailutaulukossa.

Osa-alueessa "Taloushallinnon osaamisala" puitejärjestelyyn voitiin valita enintään 4 toimittajaa. Sijalle 4. saatiin kaksi (2) kokonaistaloudellisesti yhtä edullista tarjousta ja sija 4. arvottiin. Toimittajaksi valittiin arvonnan perusteella AVA-instituutti. Osa-alueeseen "Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala" valittiin enintään 6 toimittajaa. Sijalle 4. saatiin kolme (3) kokonaistaloudellisesti yhtä edullista tarjousta ja ensisijajärjestys sijoille 4., 5. ja 6. arvottiin.

Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Sosiaalisena kriteerinä on käytetty työllistämisvelvoitetta.

Sopimuksen tekeminen

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua tiedoksiannosta.

Sopimuskausi on kaksi (2) vuotta. Hankintaan sisältyy kaksi yhden (1) vuoden optiokausien mahdollisuutta (optiot 1 v + 1 v). Optiokaudella tarkoitetaan mahdollisuutta sopimuksen jatkamiseen alkuperäisin ehdoin.

Optiokauden käytöstä päättää tilaaja ja ilmoittaa sen käyttämisestä palveluntuottajalle kolme (3) kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä.

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 3 000 000 euroa (alv 0%) sisältäen mahdolliset optiokaudet.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita (10 luku 1 § 3 momentti 3 kohta).

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 29.03.2021

MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN

Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.

OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika

Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.

Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin
kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla

  • hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.

Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika

Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.

Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään markkinaoikeudelle.

Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:

Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Sähköpostiosoite:
markkinaoikeus@oikeus.fi
Faksinumero:
029 56 43314
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 43300

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle

Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.

Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Odotusaika

EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Marko Harapainen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 21580

marko.harapainen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. vertailutaulukko_329681
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.