Suomenkielisen perusopetuksen lisäopetuksen siirtäminen Stadin ammatti- ja aikuisopistoon

HEL 2020-012139
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 74 §

Perusopetuksen lisäopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2021─2022

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että perusopetuksen lisäopetusta järjestetään lukuvuonna 2021─2022 Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Lisäopetuksen ryhmiä perustetaan Stadin ammatti- ja aikuisopistoon tarpeen mukaan.

Kaupunki seuraa, mitä vaikutuksia perusopetuksen lisäopetuksen järjestämisen keskittämisellä Stadin ammatti- ja aikuisopistoon lukuvuonna 2021─22 on opiskelijoiden toisen asteen opintoihin hakeutumiseen. Selvitys käsitellään kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksessa. Tutkintoon valmentavan koulutuksen (TUVA) valmistelun lähtökohtana on, että koulutusta järjestetään sekä lukiokoulutuksen että ammatillisen koulutuksen osana.

Käsittely

Vastaehdotus:
Eric Carver: Pohjaesityksen mukaan
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että perusopetuksen lisäopetusta järjestetään lukuvuonna 2021─2022 Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Lisäopetuksen ryhmiä perustetaan Stadin ammatti- ja aikuisopistoon tarpeen mukaan.
+ Lisäys päätöksen loppuun
Kaupunki seuraa, mitä vaikutuksia perusopetuksen lisäopetuksen järjestämisen keskittämisellä Stadin ammatti- ja aikuisopistoon lukuvuonna 2021-22 on opiskelijoiden toisen asteen opintoihin hakeutumiseen. Selvitys käsitellään kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksessa. Tutkintoon valmentavan koulutuksen (TUVA) valmistelun lähtökohtana on, että koulutusta järjestetään sekä lukiokoulutuksen että ammatillisen koulutuksen osana.

Kannattaja: Suvi Pulkkinen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi yksimielisesti Eric Carverin vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että perusopetuksen lisäopetusta järjestetään lukuvuonna 2021─2022 Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Lisäopetuksen ryhmiä perustetaan Stadin ammatti- ja aikuisopistoon tarpeen mukaan.

Sulje

Kunta voi järjestää perusopetuksen oppimäärän suorittaneille nuorille perusopetuslain mukaista lisäopetusta. Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luvun 2 §:n 2 momentin mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää perusopetuksen koulukohtaisesta sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen oppilaitoskohtaisesta järjestämisestä ja mitoituksesta.

Lisäopetuksen järjestäminen

Perusopetuksen lisäopetuksen (ns. kymppiluokka) tavoitteena on vahvistaa opiskelijan opiskeluvalmiuksia sekä tukea opiskelijaa jatko-opintosuunnitelman tekemisessä. Jokaiselle lisäopetuksen opiskelijalle laaditaan oma opiskelusuunnitelma. Lisäopetuksen aikana opiskelija saa ohjausta ja tukea oppimaan oppimisen taitojen vahvistamisessa sekä itsetuntemuksen ja elämänhallinnan taitojen kehittämisessä. Opiskelija voi myös korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja.

Lisäopetukseen hakeudutaan perusopetuksen jälkeisen valmistavan koulutuksen haussa. Helsingin kaupungin lisäopetukseen hakee vuosittain noin 350–400 nuorta, joista suurin osa täyttää hakuehdot. Helsingin kaupungin järjestämän lisäopetuksen hakuehtoina on, että hakija on helsinkiläinen ja on saanut peruskoulun päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna. Kaikki hakuehdot täyttävät nuoret saavat opiskelupaikan perusopetuksen lisäopetuksessa. Vuonna 2021 toisen asteen yhteiset haut järjestetään samanaikaisesti. Yhteisillä hakuaikatauluilla valmistaudutaan oppivelvollisuuden laajentamiseen.

Lisäopetus kestää yhden lukuvuoden. Koulutuksen laajuus on vähintään 1 100 tuntia. Helsingin kaupungin lisäopetuksessa noudatetaan vuonna 2016 hyväksyttyä Helsingin kuntakohtaista opetussuunnitelmaa. Lukuvuonna 2019─2020 lisäopetuksen toimipaikkoja ovat Itäkeskuksen peruskoulu, Pasilan peruskoulu, Myllypuron peruskoulu sekä Stadin ammatti- ja aikuisopisto.

Lisäopetuksen opiskelijamäärä on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Aikaisemmista vuosista poiketen suurin osa koulutukseen valituista myös ottaa lisäopetuksen opiskelupaikan vastaan eikä siirry suoraan toisen asteen koulutukseen. Lukuvuonna 2020─2021 lisäopetuksessa opiskelee noin 240 nuorta. Perusopetuksen kouluissa lisäopetuksen ryhmiä on yhteensä kolme (noin 60 opiskelijaa), yksi jokaisessa lisäopetusta järjestävässä peruskoulussa. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on yhteensä 9 lisäopetuksen ryhmää (noin 180 opiskelijaa). Lisäopetuksen ryhmäkoko on noin 20 opiskelijaa.

Suurin osa lisäopetuksen opiskelijoista on jo viime vuosina sijoitettu Stadin ammatti- ja aikuisopistoon. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on hyvät edellytykset tarjota lisäopetuksen opiskelijoille mahdollisuuksia tutustua joustavasti sekä ammatillisen koulutuksen eri aloihin että lukio-opintoihin. Stadin ammatti- ja aikuisopisto ja kaupungin lukiot tekevät tiivistä yhteistyötä. Kaikki Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat voivat halutessaan suorittaa myös lukio-opintoja. Lisäopetuksen toteuttaminen toisen asteen oppilaitoksessa on tukenut nuorten orientoitumista toisen asteen opintoihin.

Tutkintoon valmentava koulutus (TUVA-koulutus)

Osana oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvää lainsäädännön uudistusta on tarkoitus muodostaa uusi nivelvaiheen koulutuskokonaisuus, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA-koulutus). Tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta esitetään järjestettäväksi 1.8.2022 alkaen. Uudessa koulutuskokonaisuudessa yhdistetään nykyiset perusopetuksen jälkeiset valmistavat koulutukset: perusopetuksen lisäopetus, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA-koulutus) ja lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA-koulutus).

Uuden TUVA-koulutuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan valmiuksia siirtyä toisen asteen tutkintotavoitteeseen koulutukseen sekä selkiyttää opiskelijan jatko-opinto- ja urasuunnitelmia. TUVA-koulutuksen kohderyhmä on laaja: koulutus on tarkoitettu sekä perusopetuksen päättäneille oppivelvollisille nuorille että muille jatko-opintovalmiuksia tarvitseville henkilöille, kuten maahanmuuttajille ja aikuisopiskelijoille. Koulutuksen suoritusaika on yksi vuosi, mutta opiskelija voi suorittaa yhden tai useampia koulutuksen osia omien tarpeidensa mukaisesti ja siirtyä tämän jälkeen tutkintotavoitteiseen koulutukseen.

Koko Helsingin kaupungin tarjoaman perusopetuksen lisäopetuksen siirtäminen Stadin ammatti- ja aikuisopistoon mahdollistaa valmistautumisen uuden koulutuskokonaisuuden toteuttamiseen sekä TUVA-koulutuksen toteutustapojen pilotoinnin jo lukuvuonna 2021─2022. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on toimivat yhteistyön rakenteet perusopetuksen lisäopetuksen, VALMA-koulutuksen, ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen välillä, joten opiskelijalle voidaan tarjota monipuolisia opiskelumahdollisuuksia. Lisäopetuksen opiskelija voi halutessaan suorittaa lisäopetusvuoden aikana myös ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen osia. Lisäopetuksen kokonaisuuden toteuttaminen Stadin ammatti- ja aikuisopistossa edistää opiskelijoiden koulutuspolkujen ja siirtymien mallintamista TUVA-koulutuksen tavoitteiden mukaisesti.

Stadin ammatti- ja aikuisopistoon rekrytoidaan lisäopetuksen kokonaisuuden toteuttamisessa tarvittava opetushenkilöstö sekä lisätään lisäopetuksen opiskelijoiden ohjaus- ja tukipalveluja opiskelijamäärän kasvua vastaavalla tavalla.

Lapsivaikutusten arviointi

Perusopetuksen lisäopetus ehkäisee nuorten syrjäytymistä koulutuksesta. Kaikki perusopetuksen samana tai edellisenä vuonna päättäneet helsinkiläiset nuoret, jotka eivät ole saaneet yhteishaussa opiskelupaikkaa toisen asteen koulutuksesta, saavat opiskelupaikan perusopetuksen lisäopetuksessa.

Kaupungin tarjoaman lisäopetuksen järjestäminen kokonaisuudessaan yhdessä oppilaitoksessa selkiyttää koulutukseen hakeutumista nuoren näkökulmasta. Stadin ammatti- ja aikuisopistolla on toimipaikkoja eri puolilla Helsinkiä, jolloin lisäopetuksen toteutuspaikoissa voidaan huomioida myös koulutuksen alueellinen saavutettavuus.

Yhteenveto

Helsingin kaupungin järjestämän perusopetuksen lisäopetuksen opetuksen siirtäminen kokonaisuudessaan Stadin ammatti- ja aikuisopistoon lukuvuodeksi 2021─2022 selkiyttää lisäopetukseen hakeutumista sekä tukee valmistautumista uuden tutkintoon valmentavan koulutuksen (TUVA-koulutus) toteuttamiseen 1.8.2022 alkaen. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa on hyvät edellytykset tarjota nuorille mahdollisuuksia tutustua ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen jatko-opinto- ja urasuunnitelmien selventämiseksi sekä tarjota joustavia polkuja toisen asteen koulutukseen. Suurin osa lisäopetuksen opiskelijoista on jo viime vuosina sijoitettu Stadin ammatti- ja aikuisopistoon.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.12.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274

mari.mulari@hel.fi