Puistosuunnitelma, Tapaninvainion aluepuisto, Tapaninkylä, VIO 6077/1

HEL 2020-012144
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 709 §

Tapaninvainion aluepuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Tapaninkylä

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Tapaninvainion aluepuiston puistosuunnitelman nro VIO 6077/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualueena on Tapaninvainion aluepuiston leikkipaikka. Alue on merkitty voimassaolevassa asemakaavassa puistoalueeksi (P). Puiston pinta-ala on 27 970 m2, josta suunnittelualuetta on 17 250 m2.

Suosittu vuonna 1988 rakennettu leikkipuistoalue on tullut käyttöikänsä päähän, eikä alueen toiminnot vastaa enää nykyisiä tarpeita. Tapaninvainion aluepuiston leikkialueella toiminut leikkipuisto Tervaniitty on siirtynyt uusiin tiloihin Immolantielle, ja nykyinen leikkipuistorakennus on purettu.

Suunnittelun tavoitteena on peruskorjata alue monipuoliseksi ja turvalliseksi leikkipaikaksi sekä eheyttää puretun rakennuksen kohta osaksi puistoa.

Suunnitelman sisältö

Toiminnallisen alueen keskelle sijoitetaan pienille lapsille suunnattuja leikkitoimintoja kuten keinuja, hiekkalaatikko, jousikeinuja ja pieniä kiipeilyvälineitä. Isompien lasten kiipeily- ja tasapainorata sijoitetaan puuryhmien keskellä sijaitsevaan rinteeseen.

Osa hiekkakentästä asfaltoidaan koripallon pelaamista varten. Vesileikkipalvelu poistuu, koska alueen valvonta loppuu. Kahluuallasta on käytetty nykyisellään skuuttaamiseen. Allasta muutetaan niin, että skuuttaaminen on turvallista. Leikkialueen eteläosaan rakennetaan paikka ulkoliikuntavälineille.

Nykyisen rakennuksen kohdalle tehdään maastonmuotoilu, joka myötäilee nykyisiä puistoon rakennettuja maaston muotoja ja suojaa viereistä tonttia suoralta näköyhteydeltä puistoon. Leikkipuiston istutukset säilytetään vehreinä ja runsaina. Puiston nykyistä valaistusta täydennetään. Uusia penkkejä asennetaan skuuttausradalle ja koripallon heittopaikan vierelle.

Puistoreittien linjaus säilyy ennallaan.

Leikkialueita ei aidata.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 3333 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Tapaninvainion aluepuiston suunnitelmapiirustus nro VIO 6077/1 (liite 2). Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6077/1 (liite 1).

Vuorovaikutus

Tapaninvainion aluepuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Sörnäistenkadun asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 27.2.2020 – 12.3.2020 välisenä aikana. Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille Leikkipuisto Tervapääskyn tiloissa 27.2.2020 klo 17:00 - 18:30. Tiedote asukastilaisuudesta lähetettiin suunnittelualueen vieressä olevien kiinteistöjen omistajille ja asukasyhdistykselle.

Asukkaiden palautteissa otettiin kantaa puiston toimintoihin, kuten pienten lasten skuuttauspaikkaan, kuntoilupisteeseen sekä koripallokenttään. Leikkialueen ympärillä asuvat olivat huolissaan siitä, että nämä toiminnot lisäävät alueen rauhattomuutta. Suurin osa saaduista palautteista kuitenkin puolsivat leikkialueelle suunniteltujen toimintojen sijainteja. Asukkaiden kommenteissa oli myös toiveita kasvillisuuden ja varusteiden osalta. Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on 27 970 m2, josta suunnittelualuetta on 17 250 m2.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 786 000 euroa eli noin 46 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston hoitoluokat ovat A2, A3, C1 ja C3.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset suunniteltavasta puiston osasta ovat noin 26 700 euroa eli 1,55 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarviossa vuodesta 2022 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.

Kuntalaki 29 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.12.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Petra Rantalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi