Oikaisuvaatimus,valvontamaksu, 36246/8

HEL 2020-012209
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 744 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston määräämistä rakennusvalvontamaksuista

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti jättää tutkimatta ********** oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 14.6.2019 § 146 määräämistä rakennusvalvontamaksuista liian myöhään tehtynä.

Perustelut

Oikaisuvaatimuksen tekijät ovat 7.8.2019 valittaneet kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston tekemästä uhkasakkopäätöksestä ja päätöksessä määrätyistä valvontamaksuista Helsingin hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus on 19.10.2020 antamallaan päätöksellä siirtänyt uhkasakkopäätöksessä määrättyjä valvontamaksuja koskevan valituksen kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi oikaisuvaatimuksena.

Ympäristö- ja lupajaoston 14.6.2019 tekemä uhkasakkopäätös on annettu tiedoksi oikaisuvaatimuksen tekijöille saantitodistuksilla 9.7.2020. Kun jaoston tekemään päätökseen on valvontamaksun osalta haettava oikaisua 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, niin oikaisuvaatimus olisi tullut panna vireille viimeistään 23.7.2020. Kun valitus tuomitusta uhkasakosta, jota koskevaan päätökseen valvontamaksuja koskeva vaatimus sisältyy, on toimitettu Helsingin hallinto-oikeuteen vasta 7.8.2020, oikaisuvaatimus on jätettävä tutkimatta liian myöhään jätettynä.

Ympäristö- ja lupajaoston uhkasakkopäätös

Rakennuslautakunta on 24.1.2017 tekemällään lainvoimaisella päätöksellä velvoittanut ********** saattamaan pientalon ja talousrakennuksen rakennustyöt loppuun asti, niin että rakennusluvasta voidaan toimittaa loppukatselmus 30.8.2018 mennessä.

Rakennustöitä ei ole kuitenkaan saatettu loppuun miltään osin ja ympäristö- ja lupajaosto on päätöksellään 14.6.2019 tuominnut asetetut uhkasakot maksuun. Tuomitut uhkasakot maksetaan Suomen valtiolle.

Rakennusvalvontataksan 20 §:n b kohdalla nojalla ympäristö- ja lupajaosto määräsi tuomitut maksamaan tämän uhkasakkopäätöksen käsittelystä rakennusvalvonnalle aiheutuneesta työmäärästä 2.000 euron suuruisen valvontamaksun, jonka kumpikin tuomittu on puoliksi velvollinen maksamaan Helsingin kaupungille.

Helsingin hallinto-oikeuden päätös

********** valittivat ympäristö- ja lupajaoston uhkasakkopäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Helsingin hallinto-oikeus on 19.10.2020 antamallaan päätöksellä valituksen enemmälti hyläten alentanut ********** maksettavaksi tuomittujen uhkasakkojen lisäeriä.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään lisäksi, että ********** on katsottava valituskirjelmässään myös hakeneenoikaisua heille määrättyyn valvontamaksuun. Jaoston päätökseen kohdistuvan oikaisuvaatimuksen tutkiminen ei kuulu hallinto-oikeuden ensiasteiseen toimivaltaan, joten hallinto-oikeus siirtää asian kaupunkiympäristölautakunnalle käsiteltäväksi oikaisuvaatimuksena.

Sovelletut oikeusohjeet

Kuntalain 134 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Vuoden 2019 rakennusvalvontataksan 20 §:n b kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä, jolla on asetettu velvoite tai/ja tuomittu jo asetetun velvoitteen uhka täytäntöön pantavaksi määrätään valvontamaksu, joka on enintään 4850 euroa päätökseltä riippuen valvonta-asian käsittelyyn kuluneesta rakennusvalvontaviranomaisen työmäärästä.

Rakennusvalvontataksan 22 §:n 1 momentin mukaan rakennusvalvontataksan tarkoituksena on kattaa asian käsittelystä kaupungille aiheutuvat kulut.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.12.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218

pentti.ruuska@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Ympäristö- ja lupajaoston päätös
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 25 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.