Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

HEL 2020-012501
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 104

Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan päivittäminen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan muutokset. Liitteenä ovat kooste muutoksista ja päivitetty osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelma.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen määrittelemä osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tietosisältö on vähimmäisvaatimus siitä, mitä tietoja laadunhallintajärjestelmän osaksi laadittavan osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tulee sisältää. Tietosisältö määrittää toteuttamissuunnitelmassa linjattavat asiat, mutta se ei määritä kunkin koulutuksen järjestäjän päätettävissä olevia toimintatapoja ja menettelyitä osaamisen arvioinnin toteuttamiseen. Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmaan kirjataan koulutuksen järjestäjän päättämät linjaukset ja menettelytavat osaamisen arvioinnin toteuttamiseen. Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017, 53 §) edellyttää, että jokainen koulutuksen järjestäjä laatii osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tutkinto- tai koulutuskohtaisesti.

Kasvatuksen ja koulutuksen suomenkielinen jaosto on 11.9.2018 hyväksynyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisen koulutuksen ja valmentavan koulutuksen osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteisen osan. Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteistä on aiemmin päivitetty keväällä 2019 Stadin ammatti- ja aikuisopiston organisaatiomuutoksen vuoksi. Nyt tehty päivitys perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen 9.12.2019 antamaan uuteen osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tietosisältöön.

Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman tietosisällön rakennetta on tarkennettu päivityksen yhteydessä. Aiemman tietosisällön pääotsikoiden lisäksi päivitettyyn tietosisältöön on lisätty numeroidut alaotsikot. Stadin ammatti- ja aikuisopiston suunnitelmaa päivitettäessä otsikointi ja numerointi on muutettu uuden tietosisällön mukaiseksi. Lisäksi tietosisältöön on tullut uusia alaotsikoita, kuten koulutuksen järjestäjän yhteystiedot, tietojen siirto kansalliseen opintosuoritus- ja tutkintorekisteriin, osaamisen arvioinnin dokumentointi ja arviointipäätöksen dokumentointi. Nämä tietosisällöt on ollut kuvattuna jo aiemmassa Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmassa, joten kuvaukset on päivityksen yhteydessä jaoteltu uuden otsikoinnin mukaisesti.

Opetushallituksen 9.12.2020 antamassa tietosisällössä suunnitelman perustietosisältöä on määritelty yksityiskohtaisemmin. Perustiedoissa kerrotaan koulutuksen järjestäjän yhteystiedot sekä tutkinnon osaamisalat silloin, kun koulutuksen järjestäjä hakee järjestämislupaa opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksessa säädetyille osaamisaloilla (531/2017, 6 §). Lisäksi perustiedoissa nimetään tutkinnon osat silloin, kun tutkinnon osan osaamisen arvioinnista säädetään muulla kuin ammatillisen koulutuksen lainsäädännöllä. Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman yhteiseen osaan on lisätty koulutuksen järjestäjän yhteystiedot. Osaamisaloihin ja tutkinnon osiin liittyvät tiedot kuvataan tutkintokohtaisissa osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelmissa.

Laki ammatillisesta koulutuksesta (531/2017, 49 §) määrää koulutuksen järjestäjän tehtäväksi suunnitella tutkinnon perusteissa edellytetyn osaamisen osoittamisen. Osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman päivitetyssä tietosisällössä on osaamisen osoittamisen suunnittelu määritelty myös suunnitelmassa kuvattavaksi sisällöksi. Stadin ammatti- ja aikuisopiston osaamisen arvioinnin toteuttamissuunnitelman mukaisesti osaamisen osoittamista suunniteltaessa näytöstä vastaava opettaja suunnittelee yhdessä opiskelijan kanssa näytön sisällön ja aikataulun. Näytön suunnittelu dokumentoidaan opiskelijan HOKS-lomakkeelle kyseisen tutkinnon osan Näytön suunnittelu –osioon. Suunnitelmaa muokataan ja täydennetään yhdessä työelämän edustajan kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen antaman tietosisällön muutosten lisäksi päivityksen yhteydessä on tarkistettu myös oppilaitoksen toiminnan kuvausta osaamisen arvioinnista ja päivitetty suunnitelmaan osaamisen tunnustamisen prosessia. Osaamisen tunnustamisprosessiin on lisätty kuvaukset toimintatavoista osaamisen tunnustamisesta tunnustettaessa aiempaa osaamista lukio-opinnoista ja korkeakouluopinnoista. Tällöin omaopettaja valmistelee ja toimittaa tiedot koulutuksen järjestäjän nimeämille arvioijille osaamisen tunnustamista varten. Tunnustettaessa osaamista lukio-opinnoista noudatetaan Opetushallituksen määräystä (OPH-501-2018). Korkeakouluopinnoissa osaamisen arvioijina toimivat kaksi opettajaa tai opettaja ja työelämän edustaja, jotka arvioivat osaamisen vastaavuuden suoritettavan tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksiin sekä tarvittaessa ajantasaisuuden. Tunnustettaessa osaamista yhteisiin tutkinnon osiin osaamista arvioi yksi arvioija.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston toiminnan kuvauksessa on täsmennetty myös näytön suunnittelun kuvausta, arvioijien määrittelyä ja kirjaamista sekä palautteen antamista näytön jälkeen. Opiskelijan näytöstä vastaava opettaja suunnittelee osaamisen osoittamisen yhdessä opiskelijan kanssa. Näytöstä vastaava opettaja varmistaa, että arvioijat on nimetty ja kirjaa arvioijat opiskelijan HOKSiin hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen näyttöä. Ammatillisten tutkinnon osien arvioinnin toteuttaa kaksi arvioijaa, joista toinen on pedagogisesti pätevä ja kelpoinen opettaja tai erityisestä syystä muu koulutuksen järjestäjän edustaja ja toinen työelämän edustaja. Opiskelijan näytöstä vastaava opettaja suunnittelee osaamisen osoittamisen yhdessä opiskelijan kanssa. Opettaja antaa palautetta osaamisen kehittymisestä näytön jälkeen opiskelijalle suullisesti palautekeskustelussa. Opiskelijalla on mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä näytöstä palautekeskustelussa.

Suunnitelmasta on poistettu määritelmät, jotka sitovat toiminnan johonkin kaupalliseen järjestelmään, kuten Wilma ja IMS-laadunhallintajärjestelmä. Wilman tilalla on käytetty sanaa opiskelijahallintojärjestelmä ja IMS- laadunhallintajärjestelmä sanan tilalla on käytetty oppilaitoksen laadunhallintajärjestelmää. Lisäksi suunnitelmasta on poistettu internetosoitteet, jotka eivät ole enää toiminnassa.

Päätös tullut nähtäväksi 27.11.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuija Artama, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 21418

tuija.artama@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja