Avustuksen myöntämisperusteet, iäkkäiden ihmisten liikunnan ja kulttuuritoiminnan edistäminen

HEL 2020-012840
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 263 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseen myönnettävien erillisten avustusten jakoperusteet ja erään sosiaali- ja terveystoimialalle osoitetun valtionperinnön käyttäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että vuonna 2021 sosiaali- ja terveystoimialalla käytetään iäkkäiden ihmisten arkiliikkumisen edistämiseen myönnettäviin avustuksiin järjestöille valtionperintönä kaupungille saatujen kuolinpesien varoja enintään 550 000 euroa.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä omalta osaltaan iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseksi -erillisavustuksen myöntämisen jakoperusteet seuraavasti:

- Vuonna 2021 avustukset kohdennetaan helsinkiläisten iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, joka lisää mahdollisuuksia osallistua liikkumiseen ja kulttuuritoimintaan. Avustusehdoissa otetaan huomioon Helsingin hyvinvointisuunnitelman ja liikkumisohjelman arkiaktiivisuuden lisäämistä koskevat tavoitteet. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämät avustukset kohdennetaan liikkumisen edistämiseen.

- Avustusta myönnetään hankkeisiin, jotka edistävät uudenlaisilla kumppanuuksilla ja toimintamalleilla iäkkäiden ihmisten hyvinvointia. Avustettava toiminta voidaan toteuttaa muiden avustusta saavien kanssa.

- Avustusta myönnetään hankkeisiin, jotka kehittävät iäkkäille ihmisille suunnattuja lähipalveluja, digitaalisia palveluja ja vapaaehtoistoimintaa. Jakoperusteina painotetaan erityisesti saavutettavuutta ja iäkkäiden henkilöiden osallisuutta.

- Avustuksista päätettäessä noudatetaan voimassa olevia kaupungin avustusten yleisohjeita (2019, liite 1) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntäminen avustusten jakoperusteita (2013, liite 2). Edellä mainituista ohjeista poiketen avustuksia voidaan myöntää myös uusille toimijoille, jos yhteisö on merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin tai on todisteellisesti jättänyt ilmoituksen yhdistyksen/säätiön rekisteröimiseksi.

- Avustusta voivat hakea Helsingissä toimivat rekisteröidyt yhdistykset ja säätiöt. Avustettavaksi haettava toiminta voidaan toteuttaa yhteistyössä rekisteröimättömien yhteisöjen, toimintaryhmien ja ei-helsinkiläisten toimijoiden sekä esimerkiksi yritysten kanssa, mutta avustuksen käytöstä ja käytön raportoinnista vastaa hakijayhteisö.

- Avustushaku on avoinna helmikuun 2021. Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää toimivaltansa mukaisesti avustuksista keväällä 2021.

- Avustusten käyttöaika on 1.5.2021–31.03.2022.

- Avustusmäärärahat määritellään vuoden 2021 talousarviossa, joka hyväksytään kaupunginvaltuustossa 9.12.2020. Lautakunta tekee tämän päätöksen avustusten jakoperusteista ehdollisena.

- Avustusta saavilta edellytetään selvitystä avustuksen käytöstä ja sen yhteydessä vaikuttavuudenarviointia. Tarkemmat ohjeet ilmoitetaan hakukuulutuksessa. Avustuksen hakuohjeet julkaistaan tammikuussa 2021.

- Koronapandemiatilanteen vuoksi edellytetään, että avustettavaan toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.

Käsittely

Talouspäällikkö Armi Vadén ja erityissuunnittelija Miikka Keränen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Talouspäällikkö Armi Vadén ja erityissuunnittelija Miikka Keränen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Muutos sosiaali- ja terveyslautakunnan avustushakuihin vuodelle 2021

Uutena käytäntönä kaupunginhallitus päätti 8.6.2020 § 351 vahvistaa valtionperintönä kaupungille tulevien kuolinpesien varojen hakuperusteiksi ja käyttötarkoitukseksi sosiaali- ja terveystoimialan sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan myöntämät avustukset toimintaan, jolla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.

Helsingin kaupunki on vastaanottanut yksittäisen merkittävän valtionperinnön, jonka kaupunginhallitus on päättänyt kohdentaa iäkkäiden ihmisten liikkumisen ja kulttuuritoiminnan edistämiseen. Tähän yksittäiseen valtionperintöön liittyen kaupunginhallitus kehotti 9.11.2020 § 766 kaupunginkansliaa valmistelemaan talousarviossa vuosittain kulttuurin ja vapaa-ajan ja sosiaali- ja terveystoimialoille osoitettavat avustusmäärärahat sekä kehotti edellä mainittuja toimialoja valmistelemaan yhteistyönä tarkemmat avustusohjeet ja -kriteerit, ja tähän tarkoitukseen kohdennetut omat avustushakunsa sekä nimittämään kanslian ja toimialojen yhteisen avustushakemusten arviointi- ja seurantaryhmän.

Tätä erillistä avustushakua on valmisteltu kaupunginhallituksen kehotuksen mukaisesti kaupunginkansliassa sekä sosiaali- ja terveystoimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteistyönä ehdottaen, että vuonna 2021 avustukset kohdennetaan iäkkäiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, joka lisää mahdollisuuksia osallistua liikkumiseen ja kulttuuritoimintaan. Kulttuurin- ja vapaa-ajan toimialalla valmistellaan vastaava esitys erillisavustuksesta sille osoitetun määrärahan osalta. Toimialat sopivat myöhemmin kaupunginkanslian kanssa avustusten arviointi- ja seurantaryhmän nimeämisestä.

Talousarvioehdotuksen mukaan sosiaali- ja terveystoimialalle merkitty avustusmääräraha on 2 950 000 euroa. Edellisten vuosien tapaan sosiaali- ja terveyslautakunta julkisti syyskuussa 2020 avustushaun yhdistyksille ja säätiöille koskien vuoden 2021 avustuksia. Näitä hakemuksia lautakunta käsittelee erikseen joulukuussa 2020 ja kyseiseen avustushakuun on esitetty käytettäväksi enintään 2 400 000 euroa.

Esittelijä ehdottaa, että sosiaali- ja terveyslautakunta osoittaa vuonna 2021 käytettäväksi iäkkäiden ihmisten arkiliikkumisen edistämiseen myönnettäviin avustuksiin järjestöille valtionperintönä kaupungille saatujen kuolinpesien varoja enintään 550 000 euroa.

Uuden erillisen avustushaun jakoperusteet ja toteutus

Avustuksen kohdentaminen tukee vuoden 2021 kaupunkiyhteisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kaupunkiyhteistä tavoitetta ”Vahvistetaan ikäihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä parantamalla mahdollisuuksia liikkumiseen ja liikkeelle lähtöön” sekä palautumisohjelman tavoitteita. Sosiaali- ja terveystoimialan sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan yhteisellä, pitkäjänteisellä työllä tarjotaan matalan kynnyksen palveluja kuntalaisille. Tavoitteena on kiinnittää huomiota erityisesti kotona asuvien iäkkäiden ihmisten mahdollisuuteen elää laadukasta ja kokemusrikasta elämää, jossa he ovat aktiivisia toimijoita. Ennaltaehkäisevillä ja hyvinvointia lisäävillä toimenpiteillä vastataan väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin. Järjestöille ja säätiöille myönnettävillä avustuksilla voidaan tukea tätä kaupungin toimintaa.

Avustushaku on valmisteltu sosiaali- ja terveystoimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan yhteistyönä. Avustukset kohdennetaan kaupunkistrategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteuttamiseen. Sosiaali- ja terveystoimialan avustukset kohdennetaan liikkumisen edistämiseen ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustukset kulttuuritoiminnan edistämiseen.

Toimialojen yhteisessä valmistelussa on tunnistettu kotona asuvien ikäihmisten hyvinvointia tukevien toimenpiteiden haasteita ja kapeikkoja. Avustushaku suunnataan näiden toimintojen kehittämiseen. Painopisteiksi ovat nousseet lähipalvelut, digitaaliset palvelut ja vapaaehtoistoiminta. Jakoperusteissa painotetaan erityisesti saavutettavuutta ja toimintaa, jolla vahvistetaan iäkkään ihmisen osallisuutta ja toimijuutta.

Avustuksen hakuohjeet julkaistaan tammikuussa 2021. Hakijoille tullaan järjestämään infotilaisuuksia, joissa avustusten tavoitteet ja myöntämisperiaatteet käydään läpi yksityiskohtaisesti ja vuorovaikutteisesti. Avustushaku avataan 1.2.2021, ja se päättyy 26.2.2021 klo 16.00.

Avustuksista päätettäessä noudatetaan kulloinkin voimassa olevia kaupungin avustusten yleisohjeita sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten jakoperusteita. Näistä poiketen avustuksia voidaan myöntää myös uusille toimijoille, jos yhteisö on merkitty yhdistys-/säätiörekisteriin tai on todisteellisesti jättänyt ilmoituksen yhdistyksen/säätiön rekisteröimisen. Hakukelpoisuuden laajentamisella tavoitellaan saatavan uudenlaisia innovaatioita ja toimintamalleja, rohkeita kokeiluja sekä uusien kohderyhmien tavoittamista.

Hakijoita kannustetaan luomaan uusia kumppanuuksia ja avustettava toiminta voidaan toteuttaa yhdessä muiden avustusta saavien kanssa. Hakijoilla voi olla kumppaneina myös rekisteröimättömiä yhteisöjä, toimintaryhmiä ja ei-helsinkiläisiä toimijoita sekä esimerkiksi yrityksiä. Avustusta eivät voi hakea yksityishenkilöt tai työryhmät yksinään. Toimijoista vähintään yhden tulee olla toimialan avustuskriteerien mukainen ja tämä avustuksen saaja vastaa avustuksen käytöstä, käytön raportoinnista sekä avustettavan toiminnan vaikuttavuuden arvioinnista.

Hakemukset arvioi ja valmistelee päätettäviksi sosiaali- ja terveystoimialan arviointiryhmä, joka käyttää harkintansa mukaan myös muita asiantuntijoita työnsä tukena. Avustusehdotusten valmistelussa sosiaali- ja terveystoimialan ja kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialan arviointiryhmät tekevät tiivistä yhteistyötä.

Toimivalta päättää valtionperintönä saadun omaisuuden käytöstä ja avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.1.2020 § 17 hallintosäännön muutoksen (10 luku 1 § 3 mom. 9 kohta), jolla toimivalta valtionperintönä saadun ja toimialalle osoitetun omaisuuden käytöstä lisättiin toimialalautakunnan yleiseen toimivaltaan sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan erityisestä toimivallasta poistettiin toimivalta valtion perintönä saaman ja kaupungille luovuttaman omaisuuden käytöstä.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 2 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Yhdistysten ja säätiöiden on mahdollista tukea ja täydentää kuntatoimijoiden palveluja. Ikääntyneiden terveyttä ja hyvinvointia voidaan parantaa myöntämällä avustuksia, joiden turvin lisätään heidän mahdollisuuksiaan osallistua liikkumiseen ja kulttuuritoimintaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.12.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595

mari.riila@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet 28.10.2019
2. Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntäminen avustusten jakoperusteet 3.9.2013

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.