Asemakaavan muutos nro 12909, Laajasalo, Sarvaston alue
Laajasalon Sarvaston alueen asemakaavan muutos nro 12909, (sis. liikennesuunnitelman)
Päätösehdotus
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 49. kaupunginosan (Laajasalo) korttelin 49112 tontin 1, korttelin 49140 tonttien 9, 32 ja 33 sekä katu-, puisto-, venesatama-, pysäköinti-, retkeily- ja loma-alueiden asemakaavan muutoksen 22.10.2024 päivätyn piirustuksen nro 12909 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein (muodostuu uusi kortteli 49465).
Esittelijän perustelut
Kaavaratkaisun keskeinen sisältö
Asemakaavan muutos (kaavaratkaisu) koskee Sarvaston aluetta, joka sijaitsee Laajasalon itärannalla, Jollaksentien kummallakin puolen Iso-Sarvaston rannalla. Kaavaratkaisu mahdollistaa Sarvaston sataman ja telakka-alueen kehittämisen, päiväkodin rakentamisen Sarvastonkaaren varrella sekä pienimuotoista täydennysrakentamista Jollaksentien eteläpuolella. Kaavaratkaisu on tehty, koska Sarvaston satama- ja telakka-aluetta on ollut tarve tehostaa ja ajanmukaistaa. Sarvastonkaaren päiväkotitontille tarvitaan lisää kerrosalaa suuremmalle päiväkotirakennukselle. Tavoitteena on, että Sarvaston satama- ja telakka-alueen merelliset palvelut ja toiminnot paranevat ja niille osoitetaan riittävät tilavaraukset. Tavoitteena on myös vaalia alueen monimuotoista luontoa ja vahvistaa metsäistä verkostoa ja niittyverkostoa.
Kaavaratkaisulla on erityisesti pyritty siihen, että nykyiset merelliset palvelut säilyvät ja kehittyvät alueella ja niille mahdollistetaan aluevarausten osalta hyvät toiminnan edellytykset Helsingin merellisen strategian mukaisesti ja niin, että samalla turvataan alueen tärkeimmät luontoarvot.
Venesatama-alueen ranta-alueiden järjestelyillä pyritään turvaamaan kävelijöille turvallinen rantareitti ja pienimittakaavaisella rakentamisella luodaan saaristorakentamisen tunnelmaa alueelle. Pienten liiketilojen avulla luodaan mahdollisuuksia kaupallisille palveluille, kuten kahvila- ja ravintolatiloille ja veneilyyn liittyvien tarvikkeiden myyntiin. Puistoalueen suuntaan venesatama-alue rajataan pehmentävillä ja telakkatoimintoja osin kätkevillä istutusalueilla. Aittasaaren osoitettu venevalkama tarjoaa mahdollisuuden tuoda palveluja suositun virkistysalueen oheen merelliseen ympäristöön.
Kaavaratkaisun myötä alueen kerrosala kasvaa 7 890 k-m²:llä. Alueelle on suunniteltu uutta asuntokerrosalaa 655 k-m² (tehokkuudella e=0,4), uutta liike- ja toimitilakerrosalaa 6 700 k-m² sekä uutta yleisten rakennusten kerrosalaa 535 k-m². Asukasmäärän lisäys on 15.
Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu liikennesuunnitelma (piir.nro 7637), jonka mukaan ajoyhteys satama-alueelle Jollaksentieltä linjataan uudelleen ja nykyinen yhteys poistuu. Jollaksentiellä liittymä satama-alueelle järjestellään uudelleen siten, että venekuljetukset mahtuvat kääntymään siinä nykyistä väljemmin.
Kaavaratkaisun toteuttamisella merelliset palvelut ja toiminnot säilyvät Sarvaston alueella ja niitä tehostetaan ja lisätään.
Kaava-alue on pienentynyt osallistumis- ja arviointisuunnitelma- eli OAS-vaiheesta, koska osa Jollaksentien eteläpuolen tonteista jäi pois kaavamuutoksesta.
Päätökset kaavaratkaisun pohjana
Helsingin yleiskaavan 2016 mukaan Jollaksentien pohjoisen puoleinen alue on yleiskaavassa virkistys- ja viheraluetta, jota kehitetään merkittävänä virkistys-, ulkoilu-, liikunta-, luonto- ja kulttuurialueena, joka kytkeytyy seudulliseen viherverkostoon ja merelliseen virkistysvyöhykkeeseen. Virkistys- ja viheralueiden kehittämisessä huomioidaan yleiskaavan teemakartalla esitetty metsäverkosto. Lähtökohtana on säilyttää verkoston metsäinen luonne. Lisäksi alueen läpi kulkee viheryhteys. Jollaksentien eteläpuoleinen alue on osoitettu suurelta osin asuntovaltaiseksi alueeksi (A4), jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa alle 0,4. Alueen pinta-alasta keskimäärin 70 % tai enemmän on korttelimaata. Helsingin maanalaisessa yleiskaavassa 2021 (nro 12704) ei ole aluetta koskevia merkintöjä. Nyt laadittu kaavaratkaisu on em. yleiskaavojen mukainen.
Kaupunginvaltuusto on 13.10.2021 hyväksynyt Kasvun paikka - Helsingin kaupunkistrategian 2021–2025. Kaavaratkaisu edesauttaa kaupunkistrategian tavoitteiden toteutumista siten, että kaupunkirakennetta kehitetään kestävästi, ensisijaisesti uudistamalla ja täydentämällä olemassa olevaa rakennettua ympäristöä huomioiden alueiden erityispiirteet, saamalla aikaan elävää, omaleimaista ja turvallista kaupunginosaa sekä mahdollistamalla monipuolisia sijaintipaikkoja yrityksille.
Kaava-alue kuuluu alueeseen, jolle on hyväksytty Laajasalon itärannan suunnitteluperiaatteet (28.1.2020).
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Jollaksentien pohjoispuolen Sarvastonvalkaman alueelle sijoittuu nykyisin Sarvaston telakka- ja satama-alue laitureineen, telakkatarhoineen, varastoineen sekä veneilypalveluja tarjoavia yrityksiä rakennuksineen. Iso-Sarvaston lahden pohjukassa noin 800 venelaituripaikkaa. Veneilyalan yritysten lisäksi alueella on venekerhotoimintaa.
Sarvaston aluepuisto on niittyistä ja aukeaa puistoaluetta. Alueella sijaitsee palloilukenttä ja koirapuisto. Sarvastonkaaren varrella puiston kupeessa sijaitsi huonokuntoinen päiväkoti, joka on nyt purettu. Aittasaari on virkistysaluetta, jonka kallioisten metsäalueiden välisessä laaksossa sijaitsee golf-kenttä. Aittasaaren rantoja pitkin kulkee rantareitti, joka katkeaa Sarvaston telakka-alueella.
Jollaksentien eteläpuolella sijaitseva asuinpientalojen korttelialue on nykyisen asemakaavan mukaisesti rakennettua pientalojen aluetta.
Alueella on voimassa useita asemakaavoja vuosilta 1977–1988.
Helsingin kaupunki omistaa suurimman osan kaava-alueesta. Osa Jollaksentien eteläpuolen tonteista on yksityisomistuksessa. Kaavoitus on tullut vireille kaupungin ja yksityisten tontinomistajien aloitteesta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijoiden kanssa.
Kaavaratkaisun kustannukset
Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kaupungille kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti:
Satama-alueen ruoppaukset ja kaava-alueen rakenteet noin 17 milj. euroa (alv 0%)
Kustannukset eivät sisällä päiväkotirakennusta eivätkä päiväkotitonttiin maanrakentamisesta tai mahdollisesta pohjanvahvistamisesta koituvia kustannuksia.
Lisäksi alueesta aiheutuu seuraavia kustannuksia:
Vesihuoltoverkostot 0,8 milj. euroa
Vesihuoltoverkostojen kustannusarvio sisältää uuden jätevesiviemärin ja vesijohdon rakentamisen.
Asemakaavamuutos nostaa alueen arvoa. Kaavoitettavaa rakennusoikeutta syntyy merelliseen toimintaan tarkoitetuista toimitiloista ja päiväkotirakennuksesta. Toimitilarakennusten rakennusoikeuden arvo on alustavasti arvioitu olevan noin 2–4 milj. euroa.
Kaavaratkaisun johdosta ei yksityisille maanomistajille koidu niin merkittävää hyötyä, että kaupunginhallituksen 26.4.2021 (§ 310) tekemän päätöksen mukaiselle maankäyttösopimusmenettelylle olisi tarvetta.
Vuorovaikutus kaavan valmisteluaikana
Liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa esitetään yhteenvedot kaavan valmisteluaikana saaduista viranomaisten kannanotoista ja osallisten mielipiteistä sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Viranomaisyhteistyö
Kaavaratkaisun valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien tahojen kanssa:
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymä (HSY) vesihuolto
- kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
- kaupunginmuseo
- kaupunginkanslia
Viranomaisten kannanotot osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat yleisten vesihuoltolinjojen huomioimiseen kaavoituksessa sekä Vanhan sotilaspolun selvitystarpeeseen. Kannanotoissa esitetyt asiat on otettu huomioon siten, että kaupunki on teettänyt kaava-alueelle kunnallisteknisen selvityksen ja kaavakarttaan on annettu tonteille 49465/1, 49465/2, 49465/3, 49465/4 määräys, joka mahdollistaa toisen tontin tonttijohtojen sijoittamisen toisen tontin alueelle.
Mielipiteet
Mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat Aittasaaren luontoarvoihin, Sarvaston satama-alueen ja puistoalueen luontoarvoihin, lepakoihin, lumen läjitysalueen sijoittamiseen, pientalotontteihin, venesataman toimintojen säilymiseen, liikenneratkaisuihin sekä lintujen elinolosuhteisiin.
Mielipiteet on otettu huomioon kaavoitustyössä siten, että Aittasaarta on jätetty mahdollisimman paljon edelleen virkistysalueeksi, venesatama-alueelle on määrätty istutettavaksi puustoa ja pensastoa, venesatama-alueen toimintoja on kasvatettu sallimalla enemmän tilaa alueelta näiden käyttöön, Jollaksentien eteläpuolelle on kaavoitettu pientalotontteja, liikennesuunnitelma on tehty suurten kuljetusten osalta toimivammaksi, ja lintujen ja lepakoiden suojelemiseksi alueella on kaavaan tehty kaavamääräyksiä.
Kirjallisia mielipiteitä saapui 4 kpl.
Kaavaehdotuksen julkinen nähtävilläolo (MRL 65 §)
Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 22.7.–20.8.2024, mistä ilmoitettiin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.
Kaavaehdotuksesta tehtiin 3 muistutusta. Muistutuksissa esitetyt huomautukset kohdistuivat satama-alueen lv-alueen kasvattamiseen ja pysäköintipaikkojen siirtoon, telakointialueen kasvattamiseen, puiston polkuihin, yritystonttien sijoittumiseen, Aittasaaren uusiin venepaikkoihin, päiväkodin kokoon ja päiväkodin aiheuttamaan liikennehaittaan.
Lausunto saatiin HSY:ltä.
Lausunnossa esitetyt huomautukset kohdistuivat jätevesiviemärin siirtoon, johtokujien kaavamerkintöihin sekä jätevedenpumppaamon kaavamerkintään
Lisäksi seuraavat tahot ilmoittivat, ettei ole lausuttavaa: Helen Sähköverkko Oy, kaupunginmuseo ja pelastuslaitos.
Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen
Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista ja viranomaisen lausunnosta sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.
Huomautuksissa esitetyt asiat on otettu huomioon, kaavan tavoitteet huomioon ottaen, tarkoituksenmukaisilta osin.
Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ja muuhun aineistoon tehtiin julkisen nähtävilläolon jälkeen muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu tehdyt muutokset -liitteeseen.
Julkisen nähtävilläolon jälkeen tehdyistä muutoksista on neuvoteltu asianomaisten tahojen kanssa. Niitä, joiden etua muutokset koskevat, on kuultu erikseen sähköpostilla ja Teams-kokouksessa.
Tarkemmat perustelut
Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.
Toimivalta
Kaavaratkaisun hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto.
Kaupunginhallitus 13.01.2025 § 21
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 49. kaupunginosan (Laajasalo) korttelin 49112 tontin 1, korttelin 49140 tonttien 9, 32 ja 33 sekä katu-, puisto-, venesatama-, pysäköinti-, retkeily- ja loma-alueiden asemakaavan muutoksen 22.10.2024 päivätyn piirustuksen nro 12909 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein (muodostuu uusi kortteli 49465).
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 29.10.2024 § 553
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 22.10.2024 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12909 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 49. kaupunginosan (Laajasalo) korttelin 49112 tonttia 1, korttelin 49140 tontteja 9, 32 ja 33 sekä katu-, puisto-, venesatama-, pysäköinti-, retkeily- ja loma-alueita. (muodostuu uusi kortteli 49465).
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
- kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:
- 1 333 euroa
- 1 333 euroa
- 1 333 euroa
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat johtava arkkitehti Suvi Huttunen, tiimipäällikkö Anu Kuutti ja maisema-arkkitehti Sofia Kangas. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
22.10.2024 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Suvi Huttunen, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 37335
Sofia Kangas, maisema-arkkitehti, puhelin: 09 310 42159
Markus Ahtiainen, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37088
Nimistötoimikunta 17.04.2024 § 37
Nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen esitteli.
Nimistötoimikunta päätti esittää alueelle seuraavan uuden nimen:
Kultapossupuisto – Guldgrisparken
(puisto)
Perustelu: Puistosta 1980-luvun alkupuolelta asti käytetyn epävirallisen nimen mukaan. Muistitiedon mukaan Kultapossupuisto on ollut Postipankin sponsoroima puistohanke, ja puiston avajaisia on vietetty vuonna 1983. Nimi on laajalti vakiintunut käyttöön, ja paikalla on nimestä kertova kivipaasi. Kultapossupuistoja on perustettu myös monin paikoin muualle Suomeen. Lapsille suunnattu Postipankin Kultapossukerho (Guldgrisklubben) toimi vuosina 1958–2003.
Lisätiedot
Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 09 310 37386
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 12.04.2024 § 21
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12909 pohjakartan kaupunginosassa 49 Laajasalo. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12909
Kaupunginosa: 49 Laajasalo
Kartoituksen työnumero: 5/2024
Pohjakartta valmistunut: 10.4.2024
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 31883
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 15.3.2022
Asemakaavapalvelut on pyytänyt kaupunginmuseon lausuntoa Sarvaston alueen asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Kaupunginmuseo tarkastelee hanketta rakennetun kulttuuriympäristön sekä arkeologian vaalimisen näkökulmasta, ja on päättänyt lausua kantanaan seuraavaa.
Asemakaavan muutos koskee Sarvaston aluetta, joka sijaitsee Laajasalon itärannalla, Jollaksentien kummallakin puolen Iso-Sarvaston rannalla. Kaavaratkaisu mahdollistaa Sarvaston sataman ja telakka-alueen kehittämisen, päiväkodin rakentamisen Sarvastonkaaren varrella sekä täydennysrakentamista Jollaksentien eteläpuolella.
Suunnittelualue sijoittuu valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (Museoviraston RKY 2009-kohdeluettelon Helsingin höyrylaivareittien huvila-asutus) eteläpuolelle.
Kaava-alueen keskiosaa on pitkään dominoinut mataloituva merenlahti nykyisen Sarvaston telakka- ja satama-alueen kohdalla. Merenlahden länsipuolella sijaitsi 1940-luvulle pelto- ja niittyaluetta, jotka ovat lännessä rajautuneet nykyiseen Laajasalontiehen ja etelässä Jollaksentiehen. 1940-luvulta lähtien alue on muuttunut voimakkaasti, kun kaava-alueen länsiosaan on syntynyt pientaloasutusta, alueelle on valmistunut satama sekä sen länsipuolelle puisto.
Alueella ei sijaitse Museoviraston ylläpitämän muinaisjäännösrekisterin perusteella tunnettuja arkeologisia kohteita. Lähin tiedossa oleva arkeologinen kohde, Degerö gård (Laajasalo), joka on historiallisen ajan kylänpaikka, sijaitsee kaava-alueesta hieman pohjoiseen Degerön kartanon alueella.
Jollaksentien eteläpuolelle Ruorimiehenpuiston ympäristöön on suunniteltu täydennysrakentamista. Ruorimiehenpuiston ympäristössä kulkevat vanhat 1800-luvulle takautuvat tielinjat Vanha Sotilastie sekä Vanha Sotilaspolku. Vanha Sotilastie on nykykäytössä oleva katulinja. Vanha sotilaspolku sen sijaan on puistossa sijaitseva ’tiekäytöstä pois jäänyt’ vanha tielinja, jolla on arkeologista potentiaalia. Ennen Jollaksentien oikaisua (1930/40-taitteen tienoilla) puiston kohdalla, tie on kulkenut Vanhan sotilaspolun linjausta pitkin. Vanha tielinjaus näkyy jo mm. Senaatinkartalla vuodelta 1870.
Vanhaan sotilaspolkuun kohdistuu selvitystarve. Jollaksen ja Hevossalmen itäosan aluesuunnitelmassa vuosille 2008–2017 (Helsingin kaupungin rakennusvirasto / Katu- ja puisto-osasto) mainitaan, että kyseessä on vanha tykkitie ja että sen kaakkoispäässä olisi vielä jäljellä katukiveystä, joka on peittynyt maannoksen alle. Aluesuunnitelman toimenpiteenä mainitaan, että Vanha Sotilaspolku tulisi kunnostaa yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa. Vanha kiveys otettaisiin esiin niiltä kohdin, kun se on mahdollista.
Vanhan tielinjan luonne, säilyneisyys, laajuus ja arkeologinen status tulee määritellä sekä huomioida aluesuunnitelmassa mainitut kunnostustavoitteet. Mikäli vanhalla tykkitiellä arvioidaan olevan arkeologisia suojeluarvoja, tulee ne huomioida jatkosuunnittelussa ja kaavoituksessa.
Lisätiedot
Juha Vuorinen, tutkija, puhelin: 310 36940
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36154