Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla viranhaltijoille terveydenhuollon asiakasmaksupäätösten päättämisessä

HEL 2020-013012
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 44 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla viranhaltijoille terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevassa päätöksenteossa

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti siirtää hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohdan mukaista toimivaltaansa talous- ja suunnittelupalvelujen asiakasmaksut-yksikön viranhaltijoille 2.3.2021 alkaen seuraavasti:

  • Terveydenhuollon pitkäaikaisen laitoshoidon maksuista päättävät taloussihteeri ja asiakaspalveluvastaava.
  • Terveydenhuollon tasamaksusta (henkilön maksukyvystä riippumattomat maksut) tekee pyydettäessä päätöksen asiakasmaksupäällikkö.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti muuttaa kaupunginhallituksen johtamisen jaoston tekemää päätöstä 15.5.2017 § 76 seuraavasti:

  • Terveydenhuollon tulosidonnaisen maksun alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä silloin, kun maksun periminen uhkaa vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista, päättää asiakaspalveluvastaava.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Voimassa olevat toimivaltamääräykset

Sosiaali- ja terveyslautakunnan toimivalta päättää asiasta perustuu hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 1 kohtaan. Sen mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää muun muassa maksuista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun suorittamisesta.

Päätöksentekijä terveydenhuollon palveluista perittäviä maksuja määrättäessä ja niitä alennettaessa tai jätettäessä ne kokonaan perimättä on 1.2.2021 asti perustunut sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevaan sääntöön, delegointisääntöön.

Terveydenhuollon maksujen määräämisen osalta ei ole ollut päätöstä siitä, kuka asiasta päättää. Sen sijaan kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 15.5.2017 § 76, että siltä osin kuin kyse ei ole sosiaalipalvelusta määrätystä maksusta, palvelukokonaisuuden johtaja päättää vapautuksen myöntämisestä sosiaali- ja terveystoimialle kohdistettavan enintään 5 000 euron suuruisen sosiaalihuollon ja terveydenhuollon maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta kukin palvelukokonaisuutensa osalta ja toimialajohtaja, kun saatava on syntynyt vähintään kahden palvelukokonaisuuden toiminnassa.

Sosiaalipalvelusta määrättävästä maksusta ja sen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä tekee päätöksen toimialajohtajan päättämän delegointisäännön mukaan määräytyvä viranhaltija. Tämä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentin määräykseen.
Sen mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään sosiaalihuollon antamisesta ja palvelusta perittävän maksun määräämisestä. Koska määräys koskee vain sosiaalipalveluja, päätöksentekijöitä terveydenhuollon maksujen määräämisessä sekä niiden alentamisessa ja kokonaan perimättä jättämisessä koskevat määräykset on poistettu delegointisäännöstä 1.2.2021 lukien.

Hallintosäännössä ei ole vastaavaa määräystä päätöksentekijän määräytymisestä terveydenhuollon palvelujen eikä niistä perittävien maksujen osalta. Terveydenhuollon palvelujen antamisesta ei tehdä päätöksiä, mutta niistä perittävistä maksuista ja tulosidonnaisten maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä on tehtävä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa tarkoitetut päätökset.

Asiakasmaksupäällikölle esitetään määrättäväksi päätösvalta terveydenhuollon maksukyvystä riippumattomista maksuista eli niin sanotuista tasamaksuista, siten että asiakkaan pyytäessä maksusta tehdään muutoksenhakukelpoinen päätös.

Tämä perustuu siihen, että apulaisoikeuskansleri ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat päätöksissään (OKV/1044/2018 ja EOAK/4900/2/14) katsoneet, että sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen tulee olla muutoksenhakukelpoisia riippumatta siitä, ovatko ne tasasuuruisia vai tulosidonnaisia. Päätösesitys ei vaikuta toimialajohtajan toimivaltaan päättää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen tarkistuksista vuosittaisten indeksitarkistusten osalta.

Perusteena päätökselle terveydenhuollon palvelusta määrätyn maksun alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä on sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 11 §:n 1 momentti, joka koskee terveydenhuollon maksuista ainoastaan henkilön maksukyvyn mukaan määräytyviä maksuja. Säännöksen mukaan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä olisi mahdollista tehdä päätöksiä myös johtamisen jaoston 15.5.2017 tekemän päätöksen perusteella, jolloin päätöksentekijä olisi palvelukokonaisuuden johtaja. Esittelijä pitää kuitenkin tarkoituksenmukaisena, että päätöksentekijä on talouden tuki -yksikön asiakaspalveluvastaava, joka päättää myös sosiaalihuollon asiakasmaksujen alentamisesta tai perimättä jättämisestä, minkä takia johtamisen jaoston päätöstä 15.5.2017 esitetään muutettavaksi.

Suunnitelmana hallintosäännön toimivaltakirjausten yhtenäistäminen

Ei ole tarkoituksenmukaista, että viranhaltijoiden päätösvalta perustuu lautakunnan päätökseen, kun he tekevät päätöksiä terveydenhuollon maksuista ja toimialajohtajan päätöksellä voimaan saatettuun delegointisääntöön, kun he päättävät sosiaalihuollon maksuista. Tämän johdosta toimialalla valmistellaan esitystä hallintosäännön muuttamiseksi. Esityksen mukaan myös terveydenhuollon maksuista päätettäessä viranhaltijoiden päätösvalta perustuisi hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määräisi viranhaltijan päättämään terveydenhuollon maksuista sekä maksukyvyn mukaan määräytyvien terveydenhuollon maksujen alentamisesta tai kokonaan perimättä jättämisestä, jos niiden periminen vaarantaisi henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Terveydenhuollon maksuista päättäminen sisällytettäisiin delegointisääntöön, jolloin toimialajohtaja päättäisi samalla terveydenhuollon ja sosiaalihuollon maksujen päätösvallan delegoimisesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 10.03.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi