Korvauksen hakeminen, kaupunkiympäristön toimiala, liukupintasortumasta aiheutuneet vahingot, Helsingin kaupugin vakuutusrahasto

HEL 2020-013318
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 88

Vakuutusrahastokorvauksen maksaminen kaupunkiympäristön toimialalle

Rahoitusjohtaja

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti, että kaupunkiympäristön toimialan Kalasataman Verkkosaaren eteläosan asuinkerrostalotontilla 10601/1 tapahtuneesta liukupintasortumasta aiheutuneita kolmannelle taholle maksettuja vahingonkorvauksia voidaan kattaa vakuutusrahastosta yhteensä
530 292,20 eurolla.

Päätöksen perustelut

Kaupunkiympäristön toimiala on hakenut vakuutusrahastosta
580 292,20 euron suuruista korvausta liukupintasortumasta aiheutuneisiin vahingonkorvauksiin asiassa, jossa kaupungin on todettu olevan korvausvelvollinen maankäyttöjohtajan päätöksellä 29.10.2020, § 98. Haettava korvaus koostuu liukupintasortumasta aiheutuvien vahingonkorvauksien yhteenlasketusta määrästä (840 089,20 euroa) sekä liukupintasortumasta aiheutuneiden vastaanottomaksujen yhteenlasketusta määrästä (140 203,00 euroa), joka on maksettu suoraan HSY:n vastaanottopaikalle.

Vahingon aiheuttamien kustannusten yhteenlasketusta määrästä
(980 292,20 euroa) on vähennetty vahingon aiheuttajan maksamat korvaukset kaupungille (400 000 euroa). Kaupunkiympäristön toimialalle maksetaan vakuutusrahastokorvausta, talousarvion noudattamisohjeen mukainen 50 000 euron omavastuuosuus sekä vahingon aiheuttajalta saatu korvaus huomioiden, yhteensä 530 292,20 euroa.

Vahinko tapahtui Kalasataman Verkkosaaren eteläosan asuinkerrostalotontilla, jonka kaupunki 21.12.2017 myi yhteisesti määräosin viidelle perustettavalle asunto-osakeyhtiölle: As Oy Portus Bellus, As Oy Portus Fortis, As Oy Portus Novus, As Oy Portus Magnus ja As Oy Portus Optimus. Hankkeissa perustajaurakoitsijana on toiminut Westpro cc Oy. Westpro cc Oy ilmoitti kaupungille jo ennen tontin myyntiä, 21.11.2017 toimittamassa reklamaatiossa, että viereisellä Tukkutorinkujan katualueella on tapahtunut katu-urakan yhteydessä 14.7.2017 ns. liukupintasortuma, josta on aiheutunut tai tulee aiheutumaan merkittävää vahinkoa myytävälle tontille ja sinne suunnitellulle rakennushankkeelle. Yhtiön vaatimuksesta tontin kauppakirjaan liitettiin myyntipäätöksen jälkeen, mutta ennen kauppakirjan allekirjoittamista, kaupanteon muuttuneiden olosuhteiden perusteella liukupintasortumaa koskeva liite. Katurakentamisurakassa, minkä yhteydessä liukupintasortuma oli tapahtunut, toimi tilaajana Helsingin kaupunki ja urakoitsijana YIT Suomi Oy. Kaupungin mukaan vastuu sortuman aiheuttamasta vahingosta kuului viime kädessä YIT:lle.

Westpro cc Oy jätti kaupungille 10.10.2018 tontin kauppakirjaan perustuen liukupintasortumasta aiheutuneen korvausvaatimuksen. Kustannukset syntyivät mm. tontin ennalleen saattamisesta, korjaavista ja ylimääräisistä toimenpiteistä sekä hankkeen viivästymisestä. Maankäyttöjohtaja päätti 12.10.2018, § 89, korvata yhtiölle liukupintasortuman lisätutkimusten kustannuksia. Edelleen maankäyttöjohtaja päätti 29.10.2020, § 98) hyväksyä Wespro cc Oy:n ja Helsingin kaupungin välisen liukupintasortumaa koskevan sovintosopimuksen.

Kaupunki on reklamoinut vahingon aiheuttajaa ja perinyt takautuvasti liukupintasortumasta aiheutuneita ylimääräisiä kustannuksia takaisin vahingon aiheuttajalta. Kaupunginlakimies päätti 10.4.2019, § 16, valtuuttaa ulkopuolista asianajotoimistoa nostamaan kanteen ja edustamaan kaupunkia riita-asiassa. Edelleen kaupunginlakimies päätti 13.1.2021, § 2, että kaupunki tekee sovintosopimuksen rakennusurakkaa koskevassa riita-asiassa vahingon aiheuttajan kanssa.

Vahingon korvaaminen vakuutusrahastosta

Helsingin kaupungin vakuutusrahaston tarkoituksena on rahaston sääntöjen mukaisesti (Kvsto 23.6.2021, § 214) kaupungin oman ja sen huostassa olevan vieraan vakuuttamattoman omaisuuden vahingonvaaran muuntaminen tasaisiksi vuosikustannuksiksi. Rahaston varoja voidaan käyttää myös huomattavan kaupungin henkilöstöön kohdistuvan vahingon tai kaupungin vastuulla olevan vahingon kattamiseen.

Talousarvion noudattamisohjeissa todetaan Helsingin kaupungin vakuutusrahaston osalta, että vahingosta aiheutuneita kustannuksia on haettava korvattavaksi sen vuoden aikana, jona vahinko on tapahtunut, kuitenkin viimeistään vahinkotapahtumaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. Kaupunkiympäristön toimiala on ilmoittanut ko. kaupungin vastuulla olevasta vahingosta 6.6.2018 sähköpostilla, jolloin hakemuksen voidaan katsoa tulleen vireille noudattamisohjeen mukaisessa aikataulussa.

Kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosasto on saanut tarkastusvirastolta lausunnon korvausasiasta. Tarkastusvirasto puoltaa kaupunkiympäristön toimialan hakemuksen mukaisten nettokulujen, yhteensä 530 292,20 euroa, maksamista vakuutusrahastosta.

Helsingin kaupungin vakuutusrahaston hallinnosta vastaa kaupunginhallitus ja rahastoa hoitaa kaupunginkanslia (Kvsto 23.6.2021, § 214). Vakuutusrahaston korvauksista päättää rahoitusjohtaja tai hänen määräämänsä viranhaltija. Kaupunginhallituksen päättämää määrää pienempiä vahinkoja ei korvata.

Päätös tullut nähtäväksi 15.12.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 09 31036125

pipsa.kotamaki@hel.fi

Päättäjä

Tuula Saxholm
rahoitusjohtaja
Tuomo Mäkinen
rahoituspäällikkö

Liitteet (pdf)

1. Liukupintasortumasta aiheutuneiden vahingonkorvausten hakeminen
3. laskelma korvauksesta

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.