Suunnitelma, Kaupunkipyöräjärjestelmän laajentumisen asemat, esikaupunkialueet

HEL 2020-014142
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 3

Kaupunkipyöräjärjestelmän laajentuminen esikaupunkialueille

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö

Päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päätti, että sijoitetaan kaupunkipyöräasemat piirustusten 7126, 7127, 7128, 7129 ja 7130 mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Kaupunkipyöräpalvelun laajennuksen hankinta on päätetty (17.12.2020) HKL:n johtokunnassa. Laajennus käsittää 105 uutta asemaa nykyisten 242 aseman lisäksi.

Kaupunkipyöräasemien nykyisistä asemapaikoista on tehty aiemmat vastaavat viranhaltijapäätökset (12.2.2016, 9.12.2016, 3.3.2017, 26.1.2018, 18.1.2019 ja 6.3.2020).

Tätä palvelun laajentumisen suunnitelmaa varten on laadittu paikkatietotarkastelut, joissa on selvitetty asumisen ja työpaikkojen volyymit, jotta pyörät saataisiin mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön. Tämän lisäksi asukkailla ja yrittäjillä oli mahdollisuus kommentoida laajenemista kesällä 2020 Kerrokantasi-palvelussa. Vastauksia saatiin useita satoja ja niitä on käytetty apuna tätä suunnitelmaa laadittaessa. Kyselyn vastaukset ovat nähtävissä osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/kaupunkipyorat2021.

Laajennuksen asemat on suunniteltu pääosin kokonaan nykyisen kaupunkipyöräalueen ulkopuolelle. Kaupunkipyöräjärjestelmä laajenee kattamaan kaikki Helsingin kaupunginosat Kehä 3:n sisäpuolella. Myös nykyisellä alueella asemien verkostoon, asemakokoihin ja sijoitteluun tehdään joitain pieniä muutoksia. Tonteille sijoitettaviin asemiin on saatu suostumus asianomaiselta taholta.

Suunnitelmaa varten kaupunkiympäristön toimiala on tehnyt yhteistyötä mm. HKL:n ja HSL:n kanssa. Tämän lisäksi on hyödynnetty kokemusperäistä tietoa järjestelmän toteuttamisesta ja ylläpidosta kaupunkipyörien operaattorilta sekä katualueen ylläpidolta.

Järjestelmän toimivuuden takaamiseksi verkkosuunnitelmaa tulee noudattaa myös väliaikaisissa tilanteissa, esimerkiksi työmaan aikaisissa järjestelyissä asemille pyritään löytämään korvaava paikka. Pieniä asemaverkoston muutoksia voidaan kauden aikana tehdä myös ilman erillistä uutta päätöstä. Suunnitelmassa on huomioitu asemien sijainti etenkin liikenteellisestä ja kaupunkikuvallisesta näkökulmasta. Liikenteellinen painopiste on ollut pyöräliikenteen reiteissä ja joukkoliikenteeseen kytkeytymisessä. Asemille on autopaikoille sijoittamisen sijaan pyritty etsimään muita sijainteja, kuitenkin 22 laajennuksen asemaa sijoittuu autopysäköinnin käytössä olleeseen tilaan.

Liitteenä olevat suunnitelmien detaljikuvat ovat ohjeellisia. Kuvissa on esitetty myös mainoslaitteita, mutta tässä yhteydessä ei päätetä niiden sijoittamisesta. Erilliset liikennemerkkipäätökset tehdään tarvittaessa. Kaupunkipyöräasema erottuu rakenteensa johdosta selvästi muista käyttötarkoituksista eikä rakenteen johdosta asemia ole yleensä merkitty erikseen liikennemerkeillä.

Kustannusennuste

HKL:n erillisrahoitus

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännössä (16 luku 6 § kohta 1) on liikenne- ja katusuunnittelupäällikön toimivallassa päättää katu- ja muulle yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella merkitykseltään vähäisistä yksittäisistä liikennejärjestelyistä.

Päätös tullut nähtäväksi 15.01.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ilari Heiska, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37220

ilari.heiska@hel.fi

Päättäjä

Reetta Putkonen
liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö