Hankerahoitus, keskushallinto, Digitaalisten luovien alojen seuraava aalto -hanke, Uudenmaan liitto
Osallistuminen Uudenmaan liiton Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (UKKE) -rahoitushakuun
Päätös
Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman (UKKE) tukeminen -rahoitushakuun hankkeella ”Digitaalisten luovien alojen kehittämisohjelma (DLA)”. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 1 043 855 (alv 0).
Rahoitusjohtaja päätti esittää, että hankkeen kustannukset varaudutaan rahoittamaan kaupunginkanslian keskitetyn hanketoiminnan määrärahoista talousarviokohdassa 1 500 4. Uudenmaan kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (UKKE) Uudenmaan liiton koordinoima valtionavustus kattaa kokonaiskustannuksista 80% (755 547 euroa), jolloin Helsingin kaupungin omarahoitusosuudeksi jää 20% eli enintään 201 162 euroa.
Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja innovaatiot ja uudet kokeilut yksikön päällikön allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat, mahdolliset hankinta- ja palvelusopimukset sekä hyväksymään laskut.
Päätöksen perustelut
Taustaa
Uusien yritysten syntyminen ja yritysten kasvu ovat avain Uudenmaan ja Helsingin positiiviseen talous- ja työllisyyskehitykseen. Yritykset ja työpaikat kehittyvät innovaatioekosysteemeissä, joissa yritysten, korkeakoulujen, kehittämisorganisaatioiden ja asiakkaiden osaamisen ja toiminnan yhdistelmät synnyttävät uutta liiketoimintaa. Kaupunkiorganisaatiot eivät voi johtaa tai hallita innovaatioekosysteemejä, mutta ne voivat vahvistaa ja vauhdittaa niiden kehitystä. Helsingin kaupungilla on luonteva rooli ja intressi tukea elinkeinoelämän sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden keskinäistä verkostoitumista ja sen kautta syntyviä digitaalisten luovien alojen uusia avauksia. Edellytykset kestävälle kasvulle ovat olemassa, koska digitaaliset luovat alat elävät kansainvälisistä verkostoista, markkinat ovat globaaleja, digitaalisten sisältöjen liiketoiminta on skaalautuvaa, alat houkuttelevat nuoria talentteja, pääomasijoittajia ja rahoittajia.
Maailma on muuttunut visuaaliseksi, liikkuvaksi kuvaksi. Striimatun kuvan käyttö on levinnyt televisio-ruuduista kännyköihin ja mainostauluihin. Ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumaton käyttö on uusi normaali. Digitaalisten, luovien sisältöjen jakelukanavien, suoratoistopalveluiden määrä sekä internetin videosisältöjen tarjonta ja kulutus ovat lisääntyneet koko ajan. Alat kasvattavat aktiivisesti liikevaihtoaan ja hakevat uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kotimaisilta että kansainvälisiltä markkinoilta. Kasvun kautta alojen yritykset pystyvät myös työllistämään entistä enemmän ammattilaisia. Vuonna 2018 julkaistun Valtioneuvoston selvityksen mukaan 57% luovan talouden työpaikoista sijoittui Uudellemaalle. Helsingin kulttuuri- ja taidealan oppilaitoksista valmistui vuonna 2019 1335 henkilöä. Se oli 33 % koko maassa valmistuneista. Suomalaisen luovan talouden BKT on 3.6%.
Erityisesti taide-, kulttuuri- ja luovan talouden toimialat ja klusterit ovat kärsineet Covid-19 rajoituksista. Toimialat työllistävät normaaliolosuhteissa hyvin suuren määrän freelancer-toimijoita, joilta käytännössä maaliskuun puolivälin 2020 jälkeen ovat hävinneet työt ja toimeentulo. Juuri nyt toimialoilla tarvitaan kipeästi positiivisia signaaleja, uusia toimintatapoja, poikkileikkaavia verkostoja ja vahvaa uskoa tulevaan.
Hankkeessa toteutettavat toimenpiteet
Mahdollistetaan digitaalisten luovien alojen ekosysteemin kehittämistä vahvistamalla sen TKI-toimintaa -> käynnistämällä uusia TKI-hankkeita, katalysoimalla eri toimialojen innovaatioyhteistyötä, lisäämällä alojen täydennyskoulutusta ja vahvistamalla alojen osaamiskeskittymiä, kasvuyritysten liiketoimintaosaamista ja niiden kansainvälistymistä.
Vahvistetaan taidekorkeakoulujen/yliopistojen kampuksille syntyvää esihautomotoimintaa tuomalla sinne temaattista ja eri toimialoja ristiinpölyttävää digitaalisten luovien alojen sparrausta ja valmennusta. Houkutellaan maailmanluokan toimijoita/talentteja ja nostetaan alan kansainvälistä näkyvyyttä, toteuttamalla mm. korkeatasoisia hybriditapahtumia. Kehittämisen kärkinä toimialat, kuten AV, elokuva, peli, XR, musiikki, esittävät taiteet, kirjallisuus ja käsikirjoittaminen.
Valtionavustusta haetaan Helsingin kaupungin toteuttamalle hankkeelle. Hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuvat Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osaston digitaalisten luovien alojen projektitiimin lisäksi elinkeino-osaston yksiköistä NewCo Helsinki ja yrityspalvelut sekä Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala.
Digitaalisten luovien alojen kehittämisohjelma käynnistyy 1.5.2021 ja päättyy 31.12.2023. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 1 043 855 euroa. Uudenmaan liitolta haettavan rahoituksen suuruus on 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Kaksi ja puolivuotisen hankkeen Helsingin kaupungin omarahoitusosuus on 201 162 euroa. Siitä 70 122 euroa perustuu hankkeessa mukana olevien työpanokseen ja 131 040 euroa hankkeen asiantuntijapalvelu- ja muihin kuluihin. Omarahoitusosuus 201 162 euroa varaudutaan kattamaan keskitetyn hanketoiminnan määrärahasta talousarviokohdassa 1 50 04. Tavoitteena on synnyttää hankkeen/teeman ympärille laajempi innovaatioklusteri ja hankeportfolio, jolle muodostuu laajempi rahoituspohja sekä kansallisista että eurooppalaisista instrumenteista. Digitaalisten luovien alojen kehittämisohjelmaa hallinnoi kaupunginkanslian elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö, joka toimii myös hankkeen toteuttajana yhteistyössä keskeisten taide- ja kulttuurikorkeakoulu-kumppaneiden, kuten Aalto yliopisto, Taideyliopisto, Helsingin yliopisto ja Metropolia kanssa.
Päätös tullut nähtäväksi 31.03.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Lisätietojen antaja
Taina Seitsara, erityissuunnittelija, puhelin: 093102505